Předposlední kolo ME

Včera se ve Vrnjaćce Banje hrálo na Mistrovství Evropy jednotlivců předposlední kolo. Z českých hráčů si polepšili Nguyen a Štoček, zbytek spíše stagnoval 🙂 .

 

Na úvod všeobecná informace: Sarana v desátém kole jen remizoval s Jesipenkem a byl dostižen Ševčenkem, který už hraje za Rumunsko. Možná se pletu, ale mám dojem, že ještě nedávno hrál pod ukrajinskou vlajkou.

Naši si nevedli nijak špatně.
Thai Dai Van Nguyen vyhrál s Ázerbájdžáncem Namigem Gulijevem.
Van zahrál velmi dobře a přiblížil se k postupu na Světový pohár (postupuje prvních 23 hráčů), ale dlužno dodat, že jeho soupeř mu vydatně pomohl už v zahájení (9. … c5?).

 

 

Při pohledu na rating soupeře Davida Navary možná mnozí čekali výhru našich barev. Jenže Michail Kobalija má možná o stovku nižší rating, přesto je to však hráč, který může bílými barvami směle vzdorovat kterémukoli hráči.
David se hodně snažil a v koncovce lehkých figur měl zřejmě i malou výhodu spočívající v kompaktnější pěšcové struktuře a větší aktivitě figur, ale zda to mělo stačit na výhru, nejsem schopen v rychlé analýze posoudit ani s šachovým motorem  :usmev: .
(Mimochodem, Kobalija patří mezi 43 šachových signatářů otevřeného dopisu Putinovi proti válce na Ukrajině.)

 

 

Jméno anglického mezinárodního mistra Matthewa Wadswortha jsem nikdy neslyšel a pokud to čte a rozumí česky, snad se neurazí  :usmev: . Jirka Štoček, který s ním hrál v desátém kole černými figurami, jeho jméno znát musel alespoň těsně před partií, protože se jistě na hru připravoval.
Nevím, jak probíhala příprava našeho hráče, ale zdálo se mi, že zahájení tak nějak podcenil  :usmev: .
Možná to byl záměr, možná chtěl soupeře vykolejit z přípravy, ale nezdá se mi, že by černý stál po zahájení nějak dobře. Nicméně v dalším průběhu se ukázala skutečná síla obou hráčů.
Když bílý nezahrál v patnáctém tahu e4 (15. e4), začalo to s ním jít z kopce.
Oba hráči měli k dispozici i lepší tahy, než se hrály v partii, ale ani to by asi na výsledku nic nezměnilo. Jirka Štoček byl lepší.

 

 

Jáchym Němec se na online šachovnicích často neobjevoval, ale když už se tam dostal, dalo se na to dívat  :usmev: . Tentokrát měl bílé figury proti „téměř jmenovci“ předsedy našeho svazu  :smich: . Jeho soupeřem byl bulharský GM Martin Petrov.
Petrov byl vzhledem k ratingu v partii favoritem, ale měl černé figury a to se na výhru hraje špatně. Zvlášť když bílý šachy umí  :usmev: .
Jáchym sehrál dobrou partii, která skončila v koncovce lehkých figur. Po výměně jezdců byla na šachovnici remízová koncovka nestejných střelců, která skončila dle předpokladů. Vypadá to, že by se z Jáchyma mohl stát svého druhu specialista  :usmev: .
Kdo ví, možná se brzy dočkáme knihy o koncovkách nestejných střelců  :smich: .

 

 

K výsledkům ostatních našich hráčů jen stručně…
Richard Stalmach prohrál bílými s Rumunem Lucianem Ioanem FilipemTomáš Kraus měl bílé s „Černohorcem“ Andrejem Šukovićem a remízoval, dnes má však Tomáš černé figury :smutek:…
Jirka Bouška prohrál černými s postarším, nikoli však starým (ročník 1968), domácím GM Dejanem Antićem.

Dnes nás čeká poslední kolo a nás bude zajímat především to, zda se Vanovi podaří postoupit na Světový pohár. Samozřejmě budeme také zvědavi na vítěze turnaje a umístění našich hráčů  :usmev: .

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Fotogalerie turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results


 

Přeložte si to, jak chcete  :smich: .
Honza Sikora, který je v dějišti ME jako jeden z rozhodčích (snad nefabuluji), poslal dvě fotky s komentářem:

 

Jenom taková zajímavost.
Rozhodčí jsou zodpovědní za hrací místnost i další věci s tím související.
A s ohledem na počet hráčů rozhodl CA o přerozdělení dámských 3 toalet dle fotografie.
A funguje to.

 

 

 

Teď nevím, zda si to vykládám správně  :usmev: .
Je to jako kdysi při dálkových zájezdech autobusem?
Povinná zastávka a: „muži nalevo“ , „ženy napravo“ , a kdo už to v autobusu přehnal s pivem v plechu, může klidně kamkoli (na poslední chvíli)?  :smich:  :smich:  :smich:

Nebo to snad máme chápat tak, že pro 484 účastníků a účastnic jsou jen tři toalety???  :usmev:

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Na turnaji jsou i pouze pánské toalety se třemi pisoáry a dvěma kabinkami, ale občas se tam tvoří fronty. (Dvakrát jsem se už raději vrátil do sálu a šel tam později, protože se mi nechtělo čekat. S přerozdělením dámských toalet jsem nebyl tak důkladně obeznámen.)

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x