Vyjasňuje se

V Reykjavíku už se vyjasnilo úplně, v Dillí bude jasno teprve dnes, ale aspoň už mají hráčky odehrán stejný počet kol.

 

V Reykjavíku včera skončil turnaj Reykjavík Open 2023.

Dlouhou dobu vedl turnaj Abhijeet Gupta, který však v předposlením kole prohrál s Nilsem Grandeliusem a vypadl z vedoucí skupinky hráčů.
Poslední kolo však Gupta zabojoval a když mu většina výsledků „hrála do karet“, nakonec se přece jen vrátil na stupně vítězů. Ale první místo to nebylo  :usmev: .

Samostatné prvenství si vybojoval Guptův přemožitel Nils Grandelius, který sice začal pomaleji díky dvěma remízám ve druhém a třetím kole, ale mohutným finišem (tři ze tří) vše napravil. Uhrál 7.5 bodů, což stačilo na prvenství.

Na druhém až osmém místě skončila skupina sedmibodových hráčů. Nejlepší vedlejší hodnocení měl Mustafa Yilmaz, který obsadil druhé místo. Na třetí místo se nakonec dokázal probojovat již zmiňovaný Gupta.

Jediný český zástupce v turnaji, Jakub Kůsa, si zkusil, jaké je hrát takto silný turnaj.
Kuba možná trochu podcenil svého soupeře v prvním kole, partii prohrál (psali jsme předevčírem) a od toho se vyvíjel jeho výsledek v turnaji.
Pět a půl bodu z devíti partií není málo, ale problém je, že Kuba nehrál s mnoha silnými soupeři. Z jeho soupeřů měl vlastně jen Tamas Banusz vyšší rating než náš hráč.
V konečném součtu tak Kuba přichází o pětadvacet ratingových bodů, ale věřím, že tuto zkušenost by mohl už brzy zúročit.

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

Na třetím turnaji GP žen v Dillí uvidíme v posledním kole v akci konečně všechny přítomné hráčky  :usmev: .

V desátém kole hráčky konečně „srovnaly krok“ a před posledním kolem mají stejný počet partií.

V předposledním kole pauzovala Bibisara Assaubajeva, která prakticky celý turnaj vedla. Toho využily její pronásledovatelky. O tom, že má Gorjačkina zápas k dobru jsem už několikrát psal. Kdyby v desátém kole vyhrála černými figurami s Šuvalovou, měla by hodně výhodnou pozici před posledním kolem. To se však nestalo a partie Šuvalova-Gorjačkina skončila korektní remízou.

Podobný průběh, tedy poklidná remíza, měla i partie Lagno-Dronavalli.  Více se bojovalo v utkání Koneru – Batsiashvili. Chvíli se mi zdálo, že Koneru stojí o dost lépe a popartiová analýza s „přítelem Stockfishem“ to potvrdila.  Koneru však na turnaji neměla formu, nebo ji srazila do kolen skutečnost, že měla šestkrát černé figury, ale stejně nespravedlivý los měla i Nino, takže v tom to nebude.

Jedinou výhru předposlední kola zaznamenala Jiner Zhu, která postupně přehrála Vaisali Rameshbabu. Tato výhra pomohla Jiner dotáhnout se na Bibisaru Assaubajevu a Alexandru Gorjačkinu.
Uvidíme, která hráčka se nakonec bude radovat nejvíce  :usmev: .

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com


 

Zdá se, že už se vyjasňuje i osud lidstva  :usmev: .
Tedy „vyjasňuje“…. Spíš by se dalo mluvit o smrákání.

Dnes jsem se bavil s jednou známou, že u nich v podniku vedení pro „potěchu“ zaměstnanců zavedlo chatovacího bota ChatGPT.

Na tom by nebylo nic divného, zarazilo mě však, že se prý v tom nadnárodním podniku o botech mluví zásadně jako o  SHE (Ona) a HE (On).
To mě na celé věci dost děsí. Zatímco v lidské populaci se stále častěji prosazuje nazývání mužů a žen jako IT (To), u strojů rozlišujeme podle hlasu nebo jména pohlaví.
Není to trochu podivné?
Abychom nakonec jako TO nebyli pro PÁNA a PANÍ úplně zbyteční  :usmev: .

 

 

Jinak… Úvodní obrázek je od „AI umělce“ jménem DALL·E a přidávám ještě pro zajímavost úryvek „debaty“ s botem ChatGPT o šachu  :usmev: .

 

Lubos Zimniok: Hi, do you speak Czech?

AI: Ano, mluvím česky! Jak vám mohu pomoci?

Lubos Zimniok: Nijak. Zajímá mě tvůj názor na šachy.

AI: Jako strojový model nemám názory, ale mohu poskytnout informace a fakta o šachu. Šachy jsou jednou z nejstarších deskových her na světě a jsou hrané po celém světě. Jsou známé svou kombinatorickou a strategickou složitostí, a to jak pro začátečníky, tak pro zkušené hráče. Hraje se dvěma hráči na desce se šedesáti čtyřmi poli a třemi typy kamenů: pěšci, figurky a král. Cílem hry je dostat soupeřova krále do šachu tak, aby byl ohrožen jeho záchranou, tzv. matem. Šachy jsou také populární sportovní disciplínou a jsou soutěžně hrané na mnoha úrovních.

Lubos Zimniok: Vyhrává v šachu častěji bílý nebo černý?

AI: Tradičně se věřilo, že bílý má výhodu, protože může hrát první tah. V praxi se ale ukázalo, že to není zcela pravda a výsledek závisí spíše na schopnostech hráčů a na konkrétních variantách hry, které se objeví na šachovnici. V profesionálních soutěžích jsou výsledky mezi bílým a černým téměř vyrovnané a často závisí na konkrétním způsobu hry a přípravě hráčů.

Lubos Zimniok: Dovolím si oponovat. Není tomu tak.

AI: Je mi líto, pokud jsem vás nepochopil. Mohli byste mi prosím poskytnout další informace o tom, co si myslíte, že není správně? Rád bych se ujistil, že vám poskytuji správné informace.

Lubos Zimniok: Statistika výsledků v šachových partiích hovoří spíše ve prospěch bílého.

AI: Ano, máte pravdu, když se podíváme na statistiky, ukazuje se, že bílý má v šachu určitou výhodu. To může být způsobeno tím, že bílý začíná a může tak ovlivnit průběh hry od začátku. V profesionálních soutěžích jsou výsledky mezi bílým a černým téměř vyrovnané, ale bílý stále získává něco více vítězství než černý. Je však důležité zdůraznit, že výsledky hry nezávisí jen na barvě kamenů, ale také na schopnostech a přípravě hráčů.

Lubos Zimniok: Nesouhlasím s tvrzením, že v profesionálních soutěžích jsou výsledky mezi bílými a černými téměř vyrovnané. Pokud se nebudou počítat remízy a hráči budou mít přibližně stejnou výkonnost, jaká bude statistika počtu výher bílými a černými?

AI: Je pravda, že kdyby se nepočítaly remízy a hráči měli přibližně stejnou výkonnost, mohli bychom očekávat, že počet výher bílými a černými bude přibližně vyrovnaný. Nicméně, v profesionálních soutěžích jsou remízy běžnou součástí hry a často převažují nad výhrami, takže to ovlivňuje statistiku výsledků mezi bílými a černými. Je třeba také zdůraznit, že statistická výhoda pro bílé není tak velká, aby mohla hrát významnou roli v rozhodování o výsledcích. Výsledky hry jsou vždy závislé na konkrétní hře a na schopnostech a přípravě hráčů.

Lubos Zimniok: Z čeho tvé tvrzení vychází?

AI: Mé tvrzení vychází z analýzy statistik a výsledků profesionálních šachových soutěží. Zdá se, že bílý má v některých případech určitou výhodu, ale tato výhoda není tak velká, aby hrála zásadní roli v rozhodování o výsledcích. Důležitější faktory jsou schopnosti a příprava hráčů, kvalita pozic na šachovnici a strategická rozhodnutí, která hráči učiní během hry. Samozřejmě, každá hra je jiná a výsledek záleží na konkrétní situaci na šachovnici a na vlastnostech hráčů.

Lubos Zimniok: Kde najdu takové analýzy statistik?

AI: Existuje mnoho zdrojů, kde můžete najít analýzy statistik v profesionálních šachových soutěžích. Některé z nejlepších zdrojů jsou:

FIDE (Světová šachová federace) – na oficiálních stránkách FIDE můžete najít mnoho statistických údajů o šachových soutěžích, včetně výsledků bílých a černých.

Chessgames.com – tato webová stránka obsahuje rozsáhlou databázi šachových partií, včetně výsledků bílých a černých v profesionálních soutěžích.

Chessbase.com – na této stránce najdete nejen aktuální zprávy o šachových soutěžích, ale také databázi šachových partií s možností vyhledávat podle výsledků bílých a černých.

Chessmetrics.com – tato stránka poskytuje komplexní analýzy výsledků profesionálních šachových hráčů na základě statistických dat.

Tyto zdroje by měly být dostatečné pro získání podrobných statistických údajů o šachových soutěžích a výsledcích bílých a černých.

Lubos Zimniok: A co třeba na webu šachy.cz?

Ano, web šachy.cz může být také užitečným zdrojem pro analýzu statistik v profesionálních šachových soutěžích. Tato webová stránka se zaměřuje především na české a slovenské šachové soutěže, ale poskytuje také informace o mezinárodních šachových událostech. Na webu šachy.cz můžete najít výsledky bílých a černých hráčů, statistiky výsledků a další užitečné informace o šachových soutěžích. Nicméně, může být omezenější než výše zmíněné zdroje, zejména co se týče mezinárodních soutěží a analýz statistik hráčů z celého světa.


 

Prostě takový bot jen kecá… a kecá…. a kecá… a i když navenek působí jako člověk, relevantní informace z něj nedostanete. Ale možná by se hodil do politiky  :usmev: .

 

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Jílek

Ten ChatGPT prostě jen žvaní, opravdu mi to nepřijde jako „inteligence“, když se s tím botem člověk baví o malinko odbornější věci, ve které se vyzná (můžou to být klidně i šachy), tak vidí, že prostě jen blábolí.
 
Málem jsem se potento smíchy, když jsem viděl, jak ChatGPT hraje šachy   :valim-se-smichy: 
Jinak, k tomu žvanění, vzpomněl jsem si na výborný generátor projevů – rovněž doporučuji vyzkoušet  :mrknuti:
 
EDIT: v odkazu jsem měl napsáno, že ChatGPT porazil Stockfishe, což se ale tentokrát ještě nestalo, i když to bylo těsné  :smich:

kraken8

Asi budu za rejpala, ale … ale Koneru neměla v turnaji 6x černý figury, měla je 5x. 6x je měla její krajanka Dronavalli. Vypadá to, že si po skončení tohohle poněkud nešťastnýho turnaje oddychnou nejen hráčky …   :usmev: 

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x