Pro pořádek :-)

Ačkoli už teď sedí hráči a hráčky u šachovnic, aby pokračovali v bojích o titul MČR, přece jen pro pořádek ještě „shrnu“ průběh druhého kola.

 

Prakticky všichni asi napjatě sledovali, jak se vyvine souboj Plát-Navara. Vojta Plát Davida v Extralize porazil, a tak měl David co vracet  :usmev: .

Bílý (Vojtěch Plát) se po zahájení dostal do nepříjemné pozice a ve chvíli, kdy jsem se k partii po delší době opět vrátil a viděl pozici po 23. Jc1, mohl jsem jen konstatovat, že černý jasně stojí lépe.

Střelec „kouše“ do svého pěšce na e4, ale to nemusí být navždy. Jakou perspektivu má však jezdec na c1?
Mizernou  :usmev: , a to i přesto, že se jej nakonec bílému podařilo „směnit“ za střelce.

David maximálně omezil bílé figury a bylo jasné, že zbývá už jen najít správný plán. Když černý ve 27. tahu nastoupil pěšcem (27. …a5), přiznám se, že mě to překvapilo  :usmev: . Já bych vyměnil věže (27. … Vxd1) a tady se ukazuje rozdíl mezi myšlením špičkového velmistra a nějakého „joudy“  :smich: . David správně pochopil, že se dvěma věžemi nadělá na dámském křídle „větší paseku“ .

Prohrávající chybu vidí Stockfish až v tahu 36.Vcc2 a možná má pravdu, ale i po správném 36. Ke1 by bílý neměl lehký život.

 

 

Všechny partie druhého kola byly zajímavé. Vojta Zwardoń měl bílé s Tomášem Krausem a zahájení se mu moc nepovedlo. Byl jsem zvědavý, zda se Vojtovi podaří někde „zapálit stoh“  :usmev: . Snaha byla, ale „hasič“ Tomáš Vojtovi nedovolil pomalu ani škrtnout sirkou a zaslouženě zvítězil.

Vašek Finěk potrápil Vlastu Babulu. Po zahájení sice Vašek nestál nic moc, ale v koncovce mu svitla šance. Bohužel ji promarnil, když prošvihl přechod do věžovky  :smutek: .

 

 

Martin Petr bránil černými proti Honzovi Krejčímu pole c5  :usmev: . Bílý si z tohoto pole udělal důlžitý logistický bod a i když se předseda snažil a urputně se bránil, nakonec si Honza Krejčí připsal celý bod.

Zajímavá byla partie Šimáček-Štoček.
Pavel Šimáček si buď doma připravil, nebo u partie vymyslel postup h-pěšce v Nimcovičově indické. Zdálo se mi, že černý zvolil správný plán (10. … Da5), jak bílému ukázat, že je jeho postup chybný. Možná byl stejného názoru i Jirka Štoček, ale po partii asi hledal, co měl hrát. Stockfish to v rychlé analýze vidí jinak, ale pokud to byla Pavlova domácí příprava, více bych věřil jemu než bleskovému propočtu stroje  :usmev: .
Bílý nakonec získal velkou převahu, ale pak oba hráči bojovali více s časem než s komplikovanou pozicí. Remíza je zřejmě oboustranně (ne)zasloužená  :usmev: .

 

 

V turnaji žen se hrálo už od 13:00, aby hráčky v případě potřeby stihly tiebreaky. A bylo to moudré rozhodnutí, protože jen jediný zápas končil v „termínu“. Lada Zelbová vedla a Aničkou Lhotskou 1-0 a druhou partii celkem v pohodě remizovala a postoupila.

 

Raketa doletěla 🙁

 

V ostatních minizápasech rozhodoval tiebreak, protože v „klasice“ skončily zápasy nerozhodně 1-1.
Natálie Kaňáková se se Sandrou Hosovou dost nadřela, ale nakonec byla úspěšná. Stejně tvrdě musel bojovat o postup i Kristýna Novosadová něž porazila Lucii Fizerovou. Relativně rychle prošla do dalšího kola Anna Voříšková, které k vyřazení Olgy Dvořákové stačily jen dvě tiebreakové partie.

 

Odkazy: 

Úvodní zpráva MČR
Tabulky a výsledky na chess-results
Komentovaný přenos na Youtube kanálu ŠSČR

Odkazy převzaté z webu ŠSČR:

Výsledky MČR mužů: https://chess-results.com/tnr759389.aspx?lan=5
Výsledky MČR žen: https://chess-results.com/tnr759390.aspx?lan=5
Online MČR mužů: https://broadcast.chessfm.cz/MCR_MZ23/m/index.htm
Online MČR žen: https://broadcast.chessfm.cz/MCR_MZ23/f/index.htm
Online MČR žen R+B: https://broadcast.chessfm.cz/MCR_MZ23/frb/index.htm
Pgn MČR mužů: https://broadcast.chessfm.cz/MCR_MZ23/pgn/m.pgn
Pgn MČR žen: https://broadcast.chessfm.cz/MCR_MZ23/pgn/f.pgn
Stream z hrací místnosti: https://www.youtube.com/@bssfm1925/streams
Fotogalerie: https://sachysvetla.rajce.idnes.cz/Mistrovstvi_CR_2023/

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x