Na skok

Po včerejším dlouhém slohovém cvičení dnes něco jednoduššího.
Na skok, nikoli „náskok“ 🙂 , se zastavíme u tří turnajů. Podíváme se, jak se daří ženám na Kypru ve čtvrtém turnaji GP žen, mrkneme do Šardžá, jak si vede Van a pak si řekneme (napíšeme), jak dopadl rapid turnaj s účastí Magnuse Carlsena ve Varšavě.

 

V kyperské Nikósii se hraje čtvrtý turnaj Grand Prix žen.
Přiznám se, že turnaj sleduji spíše příležitostně, prostě semtam mrknu, jak si to stojí. Naposledy jsem se podíval včera po sedmém kole a byl jsem celkem překvapen.
Po sedmi kolech je v čele s pěti body německá, původem ruská, hráčka Dinara Wagner (Dordžijeva). V turnaji zatím nenašla přemožitelku a na svém kontě má tři výhry a čtyři remízy.
Na tom, že porazila Oliwii Kiolbasu není nic divného, protože polské hráčce se vůbec nedaří (0.5 ze sedmi partií), ale Dinara porazila i Gorjačkinu a Katerynu Lagno, tedy dvě TOP hráčky a to už je co říct.

Pravda, v sedmém kole jí pomohla soupeřka, ale štěstí přeje silnějším a připraveným  :usmev: .

 

 

 

 

Odkazy:

Web pořadatele
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

Thai Dai Van Nguyen je pro mě tak trochu „záhadný pavouk“  :usmev: .
Aby nevznikla mýlka, nemyslím to ve špatném slova smyslu, ale Van je prostě úplně jiného ražení než já. Tím se nechci srovnávat s jeho šachovými schopnostmi, ale obdivuji jeho šachovou „objektivitu a sebekázeň“ .
Van je schopný remizovat s kýmkoli.
Možná je to jen můj dojem, ale zdá se mi, že třeba na rozdíl od Davida Navary se Van dívá na šachy jinak. Když je něco remíza, tak je to prostě remíza a přes to nejede vlak  :usmev: .
V pozicích, kde by asi šel David do rizika, se Van přísně drží šachové logiky. Takový přístup má nesporně své výhody (minimum porážek), ale také nevýhody (málo výher).
Těžko říct, zda je lepší neriskovat nebo riskovat  :usmev: , ale Vanovi jeho přístup rozhodně svědčí a v ratingovém žebříčku stoupá sice pomalu, ale stoupá. A to je pro náš šach jedině dobře.

V sedmém kole turnaje Sharjah Masters 2023 Van opět remizoval a je na prozatímním 26. místě, což je v tak silném turnaji velmi dobrý výsledek.
Dnes jej čeká nebezpečný uzbecký velmistr Vochidov. Van bude mít černé figury a doufejme, že svou neporazitelnost ještě prodlouží  :usmev: .

 

 

Odkazy:

Web pořadatelů
Online na chess24.com
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results


 

Ve Varšavě se hraje druhý turnaj Superbet Rapid & Blitz Poland 2023 ze série GCT (Grand Chess Tour).
Turnaj, jehož se účastní deset hráčů včetně Magnuse Carlsena, má (měl) dvě části. Rapid turnaj skončil právě včera a dnes začíná druhá polovina, bleskový turnaj.

Pro pořádek podotknu, že v rapid turnajích (celkem tři) této série se za vítězství v partii udělují dva body, za remízu jeden bod. V bleskových a klasických partiích je vše „při starém“, tedy bod za výhru, polovina bodu za remízu.
Snad by se slušelo ještě připomenout tempo hry.  Rapidy se hrají tempem 25 minut na partii (pro hráče) s přídavkem 10 sekund od prvního tahu, u blicek (hrají se dvoukolově) na pět minut se od prvního tahu přidávají dvě vteřiny.
Kompletní pravidla série najdete pod tímto odkazem.

Hlavním tahákem turnaje ve Varšavě byl a ještě stále je Magnus Carlsen.
Carlsen už dlouho nebyl vidět v reálu za šachovnicí, ale vypadá to, že má stále co dělat  :usmev: , protože nemá čas se oholit, ani zajít k holiči. Kdyby si nechal trochu zesvětlit vlasy a zul boty, možná bychom mohli být na pochybách, zda je to opravdu Magnus, protože by pak byl snadno „zaměnitelný“ s jedním velmi známým (a velmi dobrým) českým velmistrem  :usmev: .

 

Magnus Carlsen proti Wojtaszkovi. Screenshot z Youtube kanálu Saint Louis Chess Club

 

Carlsen hned v úvodu turnaje jistě potěšil polské šachové příznivce. Hraje se v Polsku, takže si zvolil Polskou obranu (1. d4 b5!?) a polskému velmistru Wojtaszkovi odevzdal hned celý bod, vlastně dva body, protože v rapidu se boduje jinak  :usmev: .

 

 

Po této malé „nehodě“ Magnus pětkrát remizoval, ale poslední „rapidový“ den zabral a nakonec obsadil v rapidu páté místo.
Vítězem rapidové části se stal domácí hráč Jan Krzysztof Duda, druhý skončil Aronjan a třetí byl So.

V níže uvedené tabulce ze Swiss Masteru je klasické bodové hodnocení, ale v turnaji platí dva body za výhru a bod za remízu.

 

 

Web turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

Když máte sponzory, můžete dělat hodně dobré turnaje třeba jako v Polsku .
Ale kde je brát, když naše vlády v minulosti všechno úspěšně zprivatizovaly především do zahraničních rukou?  :usmev:
Hlavní však je neztrácet dobrou mysl  :mrknuti: .

 

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Je zde nějaká souvislost mezi nápisem Mission Zero na Magnusově saku a zahájením z partie Wojtaszek – Carlsen?  :udiveny: 

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x