Slepá spravedlnost?

Možná trochu provokativní nadpis, ale nic za ním nehledejte 🙂 . Jde jen o turnaj TATA Steel India – Women.
Včera se hrálo druhé kolo bleskového turnaje a už známe celkovou vítězku. Zaslouženou vítězku.

 

I druhé kolo bleskového turnaje probíhalo v podobném duchu jako kolo první.

Wenjun Ju opět ukázala, že zrychlené tempo jí svědčí. Je to vlastně celkem logické, ve zrychleném tempu mívají navrch lepší hráči. Wenjun Ju nehrála špatně rapid turnaj. Skončila v něm sice „až“ druhá za mladou indickou WGM Divyí Desmukh, ale v bleskovém šachu ztrátu dohnala. Nejen dohnala, ale sokyni i předehnala a zaslouženě si vybojovala celkové první místo.

Divya Desmukh ještě nemá ani osmnáct let, ale ukazuje, jak velký má talent. Rapid šach suverénně vyhrála a v bleskovém šachu nepropadla. Blicky hrála dobře a nebýt jejich krajanek, mohla vyhrát celý turnaj. Zdá se to být přitažené za vlasy, ale je to pravda.
V bleskovém turnaji prohrála Divya obě partie jak s Harikou Dronavalli, tak s Humpy Koneru. K tomu připočtěmě ještě remízový výsledek v minizápase s Shri Savithou a vidíme, že o vítězství v turnaji ji připravily indické hráčky.
V každém případě je velmi pravděpodobné, že o této mladé hráčce ještě uslyšíme.

Humpy Koneru je ve světovém ratingovém žebříčku na čtvrtém místě. V Indii jí však patří první příčka. Své dominantní postavení mezi indickými hráčkami sice nepotvrdila, ale to jen díky zpackanému rapid turnaji, v němž byla Divya prostě lepší.
V celkovém pořadí turnaje TATA Steel India – Women obsadila Humpy třetí místo.
Toto tvrzení berte s rezervou, protože jsem doposud nenašel propozice turnaje a nejsem si jistý, zda se bodovalo stejně v rapidu i blesku. Pokud by se za výhru v rapid partii udělovaly dva body, pořadí by se mírně změnilo.
Humpy Koneru by skončila až čtvrtá za Polinou Šuvalovou. To by však byla jediná změna, protože ať už by se bodovalo v rapidu za výhru jedním bodem nebo dvěma, jediná změna by byla na třetím a čtvrtém místě. Ostatní pořadí by v případě dvoubodového hodnocení rapid turnaje zůstalo nezměněno.

Na čtvrtém místě skončila ruská hráčka startující pod vlajkou FIDE. Polina Šuvalova není zrovna superstar, ale je to velmi silná hráčka schopná porážet kohokoliv. Kdybych měl jmenovat jeden významný turnaj, který tato hráčka vyhrála, asi bych zklamal. Nevzpomínám si na žádný. Ale kdybych měl vyjmenovat turnaje, v nichž skončila na předních příčkách, neměl bych tak velký problém  :usmev: . Stačí si vzpomenout ne nedávno skončený Světový pohár, kde Polina skončila ve čtvrtfinále.
Možná i tvrzení, že není „žádná superstar“ je chybné, protože Polina má 22 let a šachovou kariéru teprve před sebou.

Harika Dronavalli, sympatická indická šachová maminka  :usmev: šachy umí. Turnaj pokazila v rapid tempu, kde se jí moc nedařilo.
I když…
Nelze říct, že se jí nedařilo. V rapidu prohrála jen jednu partii (s Divyí Desmukh) a jednu vyhrála, zbytek remizovala. To není až tak špatný výsledek, ale jiné hráčky získaly více bodů.
První kolo bleskového turnaje vyhrála, ve druhém kole to bylo mnohem horší a ke konci turnaje „odpadla“. Její výkon stačil na celkové páté místo.

Irina Krush skončila šestá.
Jak už její jméno napovídá, hráčka je slovanského (zřejmě  :usmev: ) původu. Narodila se v ukrajinské Oděse v roce 1983 a v jejich jedenácti letech její rodina přesídlila z Ukrajiny do USA. Nejlepší hráčka USA sehrála dobře bleskový turnaj. V rapidu pokazila poslední tři kola, ale v bleskovém turnaji zahrála celkem dobře. Mohlo to být i lepší, kdyby Irina zrychlila  :usmev: .
V partii s Nino Batsiashvili třeba prohrála na čas v rovné pozici, ale ještě těsně před koncem stála jasně lépe (=na výhru?).

 

 

Zbývající čtyři hráčky hrály svůj „standard“ . Nezklamaly, ale ani nepřekvapily. Snad jen od Anny Ušeniny jsem čekal více.
Mimochodem, Anna Ušenina je mistryní světa z roku 2012, ale vzpomínáte, čím se nejvíce proslavila?
Připomenu, že v roce 2013 na Grand Prix žen ve švýcarské Ženevě nedokázala v partii s Olgou Girjou dát mat střelcem a jezdcem.
Inu, stává se….

 

Bleskový turnaj:

 

Celkové pořadí:

 

Nakonec se ukázalo, že spravedlnost není slepá  :usmev: . Vyhrály ty nejlepší.

 

 

 

Odkazy:

Ženy

Web organizátorů
Fotogalerie
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com
Online na lichess.org

Bleskový turnaj:

Online na lichess.org
Online na chess24.com

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x