Malý přehled a výhled

V indické Kalkatě pokračuje festival TATA Steel India turnajem mužů. Dnes zahajuje v Bydgoszczi Mistrovství světa v rapid(?) šachu družstev žen, ale o víkendu se hrály i různé turnaje v České republice (Ludslavice, Praha, Karviná).
V Horní Bečvě se koná Mezinárodní MČR tělesně postižených a na scénu opět „vstoupil“ Hans Niemann.

 

V sobotu se hrál už třetí ročník rapid turnaje Open Air Ludslavice.
Největším favoritem turnaje byl GM Vojtěch Plát, bez šancí nebyli ani další titulovaní hráči. Rybník všem vypálil Bayarjavkhlan Delgerdalai, který podobně jako Vojta Plát neprohrál ani jednu partii, ale na svém kontě měl jen dvě remízy. Osm bodů znamenalo samostatné první místo.

O půl bodu méně měl druhý Vojtěch Plát, o umístění na třetím místě rozhodlo lepší vedlejší hodnocení Josefa Mudráka.

Výsledky na chess-results.


 

David Navara dal v sobotu přednost pražskému turnaji.
Šestý ročník Memoriálu Břetislava Modra se hrál tempem 15+2 na sedm kol.

David Navara získal sedm bodů a stal se tak vítězem tohoto turnaje. Trochu překvapivě obsadil druhé místo Jan Toman z pražského Unichessu. Šest bodů ze sedmi je dobrý výkon, ale druhému v pořadí přálo trochu i štěstí, protože se v turnaji nepotkal za šachovnicí s nikým z prvních šesti hráčů.
Třetí místo obsadil Taron Shabzayan hrající pod ukrajinskou vlajkou.

Výsledky na chess-results.


 

V Karviné se hrály v neděli „šílené“ šachy  :smich: .

Turnaj Open Karviná 2023 se hrál zrychleným tempem systémem „ETAKOM“ . Tak tento systém přejmenoval Vojta Zwardoń s odkazem na skutečnost, že v systému Mokate se hraje nejdříve rychlejší forma šachu.

V Karviné se hrála první tři kola tempem 13+2, další tři kola byly v blictempu 5+3 a poslední tři kola se hrály „gorodky“ , tedy přesýpací hodiny, kdy měl každý hráč na hodinách pouhých třicet sekund a v průběhu partie se čas „přesypával“. Spotřebovaný čas jednoho hráče se přičítal druhému.
Mimochodem, „přesýpací hodiny“ nejsou až tak špatný režim hry, jen by to chtělo o „něco“ více času, protože při třiceti sekundách se každé delší zamyšlení krutě trestá a hra pak opravdu připomíná dost drsný „bullet“ (o nemožné tahy nebyla nouze).
Ale nebylo to až tak strašné  :usmev: , stačilo nespěchat a zvládaly to i starší ročníky, jak je vidět na videu Filipa Krajčoviče.
Třeba takový Lukáš Klíma si tohle tempo pochvaloval, že prý stačí jen dělat normální tahy…

 

 

Nejvíce bodů nakonec nasbírali dva Vojtové. Vojta Plát i Vojta Zwardoń měli 7.5 bodů, lepší vedlejší hodnocení měl Vojta Plát. Na třetím místě skončil se sedmi body Piotr Piesik.

Několik fotografií z turnaje (a nejen z turnaje  :usmev: ).

„Favorit“ vs. FAVORIT 🙂 . Hurta-Plát. Autor: ???, z fotoaparátu Jirky Hurty

 

Hráči čekají…Na losa? 🙂 (Mrva, Krajina, Vysoglad)
Autor: Jiří Hurta

 

Opět poražen 🙁 . Plát – Zimniok L.
Autor: J. Hurta

 

Pohled do sálu. V popředí Plát-Malík.
Autor: Filip Krajčovič

 

Turnaj v plném proudu.
Autor: F.Krajčovič

 

 

Technická poznámka: pokud byste chtěli dělat turnaj na „přesýpací hodiny“, pak vězte, že na nových typech hodin DGT 3000 si tohle tempo nezahrajete! Jedině na DGT 2010.

Výsledky na chess-results.


 

V Kalkatě se na TATA Steel India včera hrála první tři kola turnaje mužů.

Bohužel jsem se ještě nedostal k partiím a než se na ně podívám, budou se hrát už další kola  :usmev: .
Omezím se tedy jen na výpis (screenshot z chess-results) výsledků prvních tří kol.

 

 

Odkazy:

Ženy

Web organizátorů
Fotogalerie
Výsledky na chess-results

Muži

Online na chess24.com
Výsledky na chess-results


 

Zatímco ženy dnes zahájí v Bydgoszsczi Mistrovství světa družstev žen prvními dvěma koly, v Horní Bečvě (nebo NA Horní Bečvě?) je v plném proudu Mezinárodní MČR tělesně postižených.

Hráči mají odehrána čtyři kola, po nichž je s plným bodovým ziskem v čele Vít Václav Valenta před Marcelem Řezníčkem a Waltrem Kocurem, kteří mají tři body.

Výsledky na chess-results.

Mistrovství světa družstev žen se hraje podobným formátem, jaký jsme viděli už při Evropských hrách. Podobným, nikoli stejným.
Dvanáct týmů je rozděleno do dvou skupin, kde se utkají každý s každým. Ze skupin pak postupují čtyři týmy, které se utkají v play-off.

Zajímavé je tempo hry, protože se hraje na 45 minut s přídavkem deseti sekund. V úvodu jsem to nazval jako „rapid šach“ , takže mě napadá, zda je to správně („rapid šach“ ?)  :usmev: , ale klasické tempo to určitě není.

Web turnaje


 

Hans Niemann s Carlsenem (a s chess.com) zakopali válečnou sekeru  :usmev: .

Niemann stáhl žalobu, chess.com mu obnovil účet.
Hans hraje teprve několik dnů a opět se objevil „problém“ .

V minizápase s Vladimirem Kramnikem zvítězil černými v Kramnikově „korunní variantě“, v „Berlínu“ ve Španělské obraně.
Partii jsem neviděl a z útržků videa Roberta Rise si neudělám vlastní názor, zda hrál Niemann tak dobře, nebo zda se Kramnik cítí oprávněně „podveden“ . Video jsem jen v rychlosti proklikal a i když jsem náhodně narazil na silné Niemannovy tahy, nemohu říct, zda přímo vyplývaly ze hry.
V každém případě to Kramnik v odvetě asi viděl jinak.
Po Niemannově 1. e4 hrál Kramnik 1. … f6. Následovalo 2. d4 g5 a Niemann se místo tahu 3. Dh5# (znechuceně) vzdal.

Ještě jednou zopakuji, že jsem neviděl první partii (Kramnik-Niemann) a nevím ani, z jakého turnaje na chess.com to bylo.
Jediné, co vím, je, že se hrálo 3. září na serveru chess.com (blicka 3+2). Pokud někdo máte bližší informace, nebo můžete odkázat na onu první partii, budu rád.

 

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Tady je ta partie Kramnik – Niemann:
Chess: VladimirKramnik vs HansOnTwitch – 87424991009 – Chess.com
(Možná půjde otevřít i bez přihlášení.)

Remcik z Banika

Jako malí kluci na dvorku. Nedávno Kramnik udělal něco podobného Carlsenovi. Carlsen mu nesmyslně odmítl remízu v úplně jasné remízové pozici a zkoušel to tahat dál. Tak se mu Kramnik po chvíli v remízové pozici vzdal. Myslím, že to byla tato partie.
 
 

Istr

Tak Carlsen dohrává co se dá. Tam je to zatvrzelost, ne nějaký jak to říct, pruzení?

Remcik z Banika

Je asi pravda, že to Magnus chvilku zkusil, když měl Vladimir jen 3 sekundy do konce, hrálo se 3+1, a za chvilku šel Magnus do remízy sám. A Vladimir se vzdal natruc. I to 1.f6 a 2.g5 Vladimira proti Hansovi je špatně z důvodu, že to taky ovlivňuje turnaj, je to nedůstojné a to hlavní, sponzoři, chess.com (nevím, jak je to financované), z toho taky nebyli určitě zrovna nadšení. A samozřejmě tím znovu oživil podezření vůči Hansovi.

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x