Hrubice

Včera se hrála další tři kola mužského (nebo open?) turnaje TATA Steel India.
V Rumunsku se hraje v Mamaie Mistrovství Evropy žáků a dorostu. Česká republika má zastoupení prakticky (prakticky=nekontroloval jsem 😀 ) ve všech kategoriích. Turnaj sice sleduji, ale jen tak „po očku“ , takže se omezím (zatím) jen na stručnou informaci a odkaz na výsledky.
Rychle jsem si proletěl partii Kramnik-Niemann ze serveru chess.com. Děkuji Davidu Navarovi za odkaz na partii.

 

Když hrajete šachy ve zrychleném tempu, o chyby není nouze.
Nedávno skončil na TATA Steel India turnaj žen a o hrubých chyb bylo k vidění celkem dost.
Aktuálně se hraje turnaj mužů a i když jsou chyby v takovém tempu pochopitelné, přece jen se mi dere na mysl věta: „Zlaté ženy!“

Zdá se, že ve včerejších třech kolech rapid turnaje měli muži „své dny“  :smich: .

 

Je-li řeč o hrubých chybách, pak je řeč o opravdových „hrubkách“ , nikoli jen o těch, po kterých se ještě (z lidského hlediska) nic zvláštního neděje.

 

 

 

 

Ve čtvrtém kole „zaperlil“ Nodirbek Abdusattorov, který v partii s Praggnanandhou ztratil bez náhrady figuru. To se stává, ale Pragg měl v té době na hodinách už jen cca 30 sekund, Abdusattorov přes minutu.

 

 

Ještě větší „ptákovinu“ spáchal Arjun Erigaisi, který si v partii s Griščukem z mírně lepší pozice rovnou nalezl do matu.

 

 

Erigaisi vypadá, že je „mimo“  :usmev: , ale ne docela. V následujícím kole chyboval jeho soupeř Vidit a Arjun nezaváhal.
Vidita se musím „zastat“ . Jeho pozice byla i tak špatná, takže přechod do prohrané pěšcové koncovky jej nemusel až tak bolet.

 

 

To Griščuk by směle mohl konkurovat lecjakému „šachanistovi“  :smich: . Soupeř vám napadne dámu, ale vy máte plán. Plán je třeba splnit  :usmev: , koho by napadlo, že je nutné nejdříve ochránit napadené „dřevo“?

 

 

Turnaj má celkem dobře rozehraný Radžabov, ale po šestém kole se mi zdá, že největší šance na vítězství bude mít Maxime Vachier-Lagrave.

 

Výsledky 4.-6. kola:

 

 

Tabulka rapid turnaje mužů po 6. kole:

 

Odkazy:

Ženy

Web organizátorů
Fotogalerie
Výsledky na chess-results

Muži

Online na chess24.com
Výsledky na chess-results


 

Mamaia, město „kdesi“  :usmev: v Rumunsku, hostí Mistrovství Evropy žáků a dorostu.
Česká republika má zastoupení v mnoha kategoriích a našimi největšími „želízky v ohni“ jsou Vašek Finěk a Richard Stalmach.
Pozor, to však neznamená, že by ostatní naši hráči a hráčky byli bez šance. Jen jsem chtěl lehce naznačit, že dva výše jmenovaní mají už v této chvíli namířeno v nedaleké budoucnosti do reprezentace.

V Rumunsku jsou odehrána dvě kola, takže je předčasné spekulovat o šancích našich reprezentantů, ale zatím to nevypadá zle.

Výsledky najdete na chess-results, online partie lze sledovat jak na lichess.org. tak na chess24.com.
Hodně kategorií, málo času  :usmev: , pro sledování doporučuji hledat slovo „Youth“.


 

Přehrál jsem si minule zmiňovanou partii Kramnik – Niemann, na kterou poslal odkaz David Navara, za což ještě jednou děkuji.

Vyhnu se rychlým soudům a omezím se jen na konstatování očividného.
Nedivím, se Kramnikovi, že byl po partii „naštvaný“ , být na jeho místě, také bych se necítil dobře.

Niemann totiž sehrál vynikající partii. Nebyla bezchybná, ale chyby, které Niemann udělal, neměly na výsledek partie až tak velký vliv, protože v bleskovce nemusí rozhodovat ani pěšec mavíc.

Co jsem z partie usoudil?

Málokdo (nikdo?) by sehrál partii tak dobře, jako se to povedlo Niemannovi. Řeč je o blicce, ve vážné partii by to nemusel být až tak velký problém.
Pravda, Kramnik se místy dopustil některých nepřesností, ale v blicce se na takové maličkosti obvykle neprohrává.
Mnohé plány a tahy Niemanna byly prostě geniální.

Vidím jen dvě možná vysvětlení:

1/ Niemann hraje takové zdánlivě prosté pozice lépe než mnozí vynikající hráči v historii šachu. Mohu se jen dohadovat, jak by podobné pozice hráli třeba Capablanca nebo Smyslov.

2/ Rozhořčení Kramnika bylo oprávněné (nemluvím o jeho reakci a „pitomé“ partii s tahy f6 a g5)

 

Z mého úhlu pohledu, který samozřejmě nemusí být správný, předvedl Niemann po technické stránce obdivuhodný výkon. Ne, že by někdo neuměl sehrát takovou pozici podobným stylem, ale nejsem si jistý, zda by to někdo dokázal v omezeném čase (tempo bylo 3+2).

Co mě na celé věci překvapuje asi nejvíce, je „mediální ticho“ kolem této události.
To může znamenat cokoli, ale nejpravděpodobnější se mi zdají dvě věci.
Buď konečně všichni pochopili, že Niemann šachy opravdu umí, nebo všichni čekají na jeho chybu (nikoli v propočtu či hodnocení pozice).

Počkejme si, co z toho nakonec bude.

Technickými finesami obou hráčů se můžete pokochat zde:

 

 

Mimochodem, chcete-li si vyzkoušet, zda byste byli schopní odhalit „cheatera“ , můžete si to zkusit „nanečisto“ pod tímto odkazem.
Absolvoval jsem „test“ poměrně rychle (cca 30 minut) a ze sedmi otázek (partií) jsem dosáhl mírně podprůměrného skóre „tři ze sedmi“.

Cheatery bych bez pomocí PC jen tak rychle nenašel  :usmev: .

 

 

 

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
7 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Jílek

Odkaz v závěru článku už bohužel nefunguje   :smutek: 

Ondrej Havelka

Ano, podle všeho v průzkumu dostali dostatečný počet respondentů a průzkum ukončili.

David Navara

Osobně jsem partie Hanse Niemanna z období krátce před partií s Magnusem poměrně důkladně studoval a dospěl jsem k závěru, že nejspíše nepodvádí, ale prostě umí hrát dobře. Téměř bezchybných bleskovek skoro každý silný velmistr sehrál mnoho, i když většinou s podstatně slabšími soupeři, než je GM Kramnik. (Nepočítám silné velmistry, kteří bleskovky hrají slabě nebo téměř vůbec.)
Pokud by Hans v současnosti hrál výrazně lépe na internetu než naživo, bylo by mi to podezřelé, ale nic takového jsem nezaznamenal. (U některých jiných hráčů ano.)
Ta kampaň proti Hansovi byla dost drsná, když uvážíme, jak málo je důkazů o tom, že by v poslední době hrál nečestně. (Nic zvlášť přesvědčivého.) Na druhé straně ho těžko mohu považovat za nevinnou oběť, když dříve opakovaně podváděl na internetu. Spíše si myslím, že část těch mediálních splašků měla dopadnout na hlavy jiných usvědčených podvodníků. Hans je zvláštní „týpek“ a jeho chování nebudí sympatie, ale to v souvislosti s nedávnými obviněními není důkazem viny.
Jinak chápu GM Kramnika, že se mu nechce hrát (na internetu) s někým, kdo si předtím vysloužil dvě diskvalifikace. Ale 1…f6, 2…g5 je dost svérázné pojetí. Nevím, jakým systémem se soutěž hrála, ale takovéhle divné partie někdy mohou poškodit slušné hráče, kterým pak o jedno místo unikne postup.

David Navara

Jen upřesním, že mediálními splašky myslím například různé diskuse kolem elektronických korálků (všichni vědí), ne normální vyjádření podezření vůči Hansovi. Takže to není myšleno jako kritika zdejšího zpravodajství. (Přiznám se, že v kruhu přátel jsem na téma korálků žertoval i já. Ostatně Hansovy partie jsem důkladně analyzoval až později, takže jsem postupem času změnil názor na kauzu.)

Radek Zálešák

Mamaia, nádhera. Na Mistrovství Evropy odjelo 22 mládežníků! A máme silné zastoupení. Napsat, ale, že to po prvních kolech nevypadá zle, vyžaduje dosti optimizmu. Hned v prvním kole jsme chytli několik proher s cca o 400 ELO slabšími soupeři. Držím palce!

7
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x