Kalkata, Bydgoszcz, Mamaia

Skončil turnaj TATA Steel India.
V Bydgoszczi finišuje Mistrovství světa družstev žen.
V Rumunsku bojují naši mladí na Mistrovství Evropy.


 

Druhým kolem bleskového turnaje byl v indické Kalkatě zakončen turnaj TATA Steel India.

Připomeňme si, že rapid turnaj vyhrál Maxime Vachier-Lagrave, ale ani jedenapůlbodový náskok mu nestačil, protože v prvním bleskovém turnaji vyhrál Praggnanandhaa a Maxima o půl bodu přeskočil.

Celkové pořadí před druhým kolem bleskového turnaje:

 

MVL byl dostižen i Griščukem a Viditem, všichni tři měli v celkovém součtu jedenáct bodů. Ovšem už nejednou tu bylo řečeno (napsáno), že v rychlém tempu rozhodují i nešachové věci. Dobrý spánek, momentální nálada, únava nebo i lehké nachlazení mohou mít obrovský vliv na výkony hráčů.

Už po prvních kolech druhého bleskového turnaje (= druhého kola) bylo jasné, že z boje o prvenství vypadne Vidit, který začal sobotní turnaj „audinou“ v podobě čtyř nul (prohry s Harikrishnou, MVL, Griščukem a Gukeshem). Vidit ani v dalším průběhu moc bodů nenasbíral a v konečné tabulce se propadl do spodní poloviny.

Druhé kolo blicáku prospělo MVL. V první rundě uhrál jen čtyři body, ve druhé jen jednou prohrál (s Harikrishnou). Nakonec se v bleskovém turnaji dostal nad padesát procent (9.5 z 18 partií) a poskočil i v celkovém hodnocení. K tomu mu dopomohl špatný výkon Praggnanandhy.

Praggnanandhaa byl v prvním kole blesku jasně nejlepším hráčem a asi jsem nebyl sám, kdo očekával, že i ve druhém kole bude hrát prim a v celkovém pořadí obsadí první místo.
V sobotním kole začal dobře, porazil Radžabova, remizoval s MVL a ani Keymer neměl nárok. Pak však přišel útlum a Pragg u šachovnice „spal“, ztrácel dost času.
Prohra s Abdusattorovem, který druhé kolo bleskového turnaje sehrál ve velkém stylu, pak remíza s Harikrishnou a prohry s Griščukem a Viditem. Je trochu paradoxní, že to byl právě Vidit, který ve druhém kole prohrával s kdekým a jen dvakrát remizoval, kdo připravil svého krajana o prvenství v celkovém hodnocení, ale se třemi sekundami na hodinách se od Pragga nedaly čekat geniální tahy.
Jediná sobotní Viditova výhra…

 

 

Alexander Griščuk hraje šachy ve zrychleném tempu stále velmi dobře.
Především se mu daří neprohrávat  :usmev: . Tedy alespoň na turnaji TATA Steel India tomu tak bylo. V rapidu prohrál jen jednu partii z devíti (s Radžabovem), v blesku také jen jednu, ale z celkových osmnácti partií. Ve čtvrtém sobotním kole, celkově třináctém, prohrál rovnou věžovou koncovku s Erigaisim.
Vzhledem k tomu, že ostatní prohrávali častěji, nasbíral Griščuk v sobotním blesku nejvíce bodů. Nejen to, nejvíce bodů měl i v konečné tabulce a vyhrál tak turnaj TATA Steel India.
Možná trochu překvapivě, ale rozhodně zaslouženě.

Na druhé místo se dobrým závěrem probojoval Maxime Vachier-Lagrave a až třetí skončil Rameshbabu Praggnanandhaa.
Sobotní blicák pomohl k dobrému umístění i Nodirbeku Abdusattorovovi, který nakonec obsadil čtvrté místo.

Po dobře zahraném rapid turnaji propadl Radžabov, blicky mu vůbec nešly. Neskončil však poslední, protože Vincent Keymer nechal formu zřejmě někde doma v Německu, hrál špatně v rapidu i v blesku  :smutek: .

 

Konečná tabulka rapid turnaje:

 

Konečná tabulka dvoukolového bleskového turnaje:

 

Celkové pořadí TATA Steel India Open:

Odkazy:

Web organizátorů
Fotogalerie
Výsledky na chess-results


 

V Polsku v Bydgoszczi se koná Mistrovství světa ženských týmů.
Hraje se tempem 45 minut na partii s přídavkem deseti sekund za provedený tah.

Dvanáct týmů bylo rozděleno do dvou základních skupin se šesti účastníky. Ve skupině „A“ hrály týmy Gruzie, Indie, Ukrajiny, Francie, Kazachstánu a Egypta.
V „B“ skupině bojovaly o postup družstva USA, Číny, Polska, Německa, Bulharska a tým FIDE Americas, jenž byl poskládán z hráček střední a jižní Ameriky.

Ve skupinách se hrálo systémem každý s každým (družstva) na čtyřech šachovnicích. První čtyři týmy z obou skupin postoupily do vyřazovací části, v níž se družstva utkala ve dvou zápasech.

Ve skupině „A“ měly být podle ratingu za „otloukánky“ týmy Egypta a Kazachstánu. Ani Francie neměla nejsilnější tým a čekalo se, že o postup svede souboj s kazašskými hráčkami. Očekávání je jedna věc, skutečnost jiná.

Sestavy týmů sk.“A“ na chessmanager.com .

Z „A“ skupiny nakonec postoupila družstva Kazachstánu, Gruzie, Ukrajiny a Francie.
Velmi dobře zahrály Kazašky v čele s Bibisarou Assaubajevovou. Kazašky porazily všechna družstva, jen v posledním kole už polevily. Asi šetřily síly(?) na vyřazovací boje  :usmev:   a „jen“ remizovaly s Gruzií. Kromě Bibisary, která ve skupině hrála ve všech utkáních a uhrála  4 body z pěti, zářila v kazašském týmu na druhé šachovnici i mladá (ročník 2005) WGM Meruert Kamalidenova (3 z 5).

Překvapením se dá nazvat vyřazení Indie už v základní skupině. Nedařilo se hlavně Harice Dronavalli, která ze tří partií jen dvakrát remizovala a jednou prohrála. Indie měla silný tým (Harika Dronavalli, Vantika Agrawal, Divya Desmukh, Rout Padmini a Savitha Shri) a kromě Hariky uhrály všechny ostatní hráčky ve svých partiích každá rovných padesát procent bodů, ale ty body se jim v jednotlivých zápasech „nescházely“ . Indie prohrála s Kazachstánem, Ukrajinou a Gruzií, porazila jen Egypt a Francii.

 

 

Ve skupině „B“ měly čtyři týmy průměrný rating přes 2300. USA, Čína, Polsko a Německo, to byla družstva, od nichž se očekával postup do vyřazovací fáze. Bulharsko v čele s Antoanetou Stefanovovou však také mohlo překvapit a podceňovat se nedal ani tým FIDE Americas.
Zajímavý byl tým Číny, který tvořily hráčky „druhého sledu“ čínského žebříčku. Přiznám se, že více jemn je mi povědomých z družstva FIDE Americas  :usmev: .

Sestavy týmů sk.“B“ na chessmanager.com .

V celkem vyrovnané skupině bylo vyrovnané i konečné pořadí. Američanky a Polky uhrály sedm bodů, třetí skončila Čína se šesti body a nakonec postoupilo s odřenýma ušima i Německo (Elisabeth Paehtz, Dinara Wagner atd.), které mělo stejný počet bodů jako Bulharsko, ale o postupujícím rozhodl vzájemný zápas.

 

 

Ve čtvrtfinále hraném na dva zápasy se postupující čtyřky „prolnuly“.

První ze skupiny „A“ Kazachstán se utkal se čtvrtým týmem z „B“ skupiny Německem. První zápas skončil 2-2, ale ve druhém byly lepší Kazašky. Vyhrály jej 3-1 a postoupily do semifinále.

Francie nepříjemně překvapila silný tým Polska. Francouzky vyhrály oba zápasy, 3-1 a 2.5-0.5 a také ony postupují do semifinále.

Další čtvrtfinálové dvojice byly hodně vyrovnané. V utkání USA-Ukrajina se nedal ani jeden tým považovat za jasného favorita. Nakonec se z postupu radovaly Američanky. Oba zápasy vyhrály 2.5-1.5, když Alice Lee na první šachovnici dvěma remízami „udržela“ Annu Ušeninu a Tatev Abrahamyan společně s Atousou Pourkashiyan vyhrály obě čtvrtfinálové partie.

Ještě vyrovnanější byly zápasy Gruzie s Čínou. První vyhrála Gruzie, když jen Meri Arabidze dokázala porazit Kaiyu Ning. Druhý zápas skončil remízou 2-2 (čtyři remízy) a Gruzie postoupila do semifinále.

V semifinále se utkaly Francie s Kazachstánem a USA s Gruzií.

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky
Online na chess24.com
Online na lichess.org


 

Rumunská Mamaia hostí Mistrovství Evropy žáků a dorostu.
Hraje se v několika kategoriích (do 8, 10, 12, 14, 16 a 18 let) a navíc hrají zvlášť chlapci a dívky. To je dohromady dvanáct turnajů, což není lehké sledovat  :usmev:   a pro mě je to jeden z důvodů, proč tak málo píši o mládežnickém šachu.

Minule jsem napsal, že naši odstartovali turnaj celkem dobře a ani dnes bych na té větě nezměnil ani jedno slovo. Nedívám se na ratingy, ale na šance bojovat o medaili.

Pravda, od minulé zmínky se odehrálo v turnajích několik dalších kol a situace se dost podstatně změnila, ale do konce turnaje zbývá ještě několik kol a někteří naši hráči se stále ještě mohou zapojit do bojů o nejvyšší příčky.

Největším favoritem početné české výpravy měl být Václav Finěk, který hraje v kategorii Open do 14 let. Favorité to však na takových turnajích mívají hodně těžké, díky jejich ratingu se stávají „lovnou zvěří“ a jen málokomu se podaří roli favorita zvládnout.
V turnaji hraje mnoho hráčů ze zemí, kde se na rating posílá málokterý turnaj a tak není nouze o „překvapení“ . Překvapením myslím to, že ratingově slabší hráč „obere“ o body ratingově silnějšího, ale kdo šachy mládeže pravidelně sleduje, ví, že to není tak jednoduché.
Vašek Finěk třeba prohrál v pátém kole s ázerbájdžánským hráčem Rustamem Rustamovem, který má rating jen 1995. Hodně ošidné a už vidím borce, kteří šachu moc nerozumějí, ale kritizování jim jde „na jedničku“ , jak se rozčilují nad výkonem našeho hráče  :usmev: .
Stačí se však podívat na FIDE kartu Rustama Rustamova. Ještě v roce 2022 měl rating 1585, ale od té doby stoupá strmě vzhůru. Je zřejmé, že jeho rating vůbec neodpovídá jeho hře. V turnaji měl po pátém kole 4.5 bodů z 5 partií a hrál na perfo 2445. Rustam navíc tahá hodně rychle.
V partii Finěk-Rustamov měl náš hráč v závěru pět minut, jeho soupeř jednu hodinu. Podobný stav byl na hodinách i před časovou kontrolou. Vašek kolem deseti minut, soupeř zhruba hodinu.

 

 

Z našich hráčů a hráček se zatím nejvíce daří Jáchymu Němcovi v kategorii Open 16, kde byl po pátém kole se čtyřmi body na pátém místě.  Velmi dobře si vede také Lucie Rybáčková v kategorii Girls 14. Po prohře v prvním kole má za sebou šňůru čtyř vítězství a prozatímní šesté místo.

Nezatracoval bych však ani ostatní. Do konce turnaje zbývají ještě tři kola a ve švýcarském systému je právě finiš rozhodující. Naši nehrají tak špatně, jak by to při pohledu na tabulky mohlo vypadat. Chce-li někdo hodnotit mládež, neměl by se dívat jen na ratingy, které jsou často silně zkreslené, ale hlavně na hru hráčů a hráček.
Neviděl jsem sice všechny partie (skoro vůbec nesleduji ty nejmladší), ale z toho, co jsem si přehrál, se mi zdá, že o budoucnost českého šachu nemusíme mít obavy.
V neděli měli hráči a hráčky volný den, turnaje pokračují dnes šestým kolem.

 

Odkazy:

Web pořadatele
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org

 


 

Brzy začnou soutěže družstev….

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Etymolog

Za zmínku stojí i výsledek Champions Showdown. Garri Kasparov po famozním prvním dnu nakonec skončil osmý (1. Sevian 7, 2-4. So, Aronian, Shankland 6, 5. Caruana 5.5, 6. Nakamura 4, 7. Xiong 3.5, 8. Kasparov 3, 9. Dominguez 2.5, 10. Robson 1.5)

Max

njn, do bleskáče nastoupil pod jménem Radjabov a už se mu nedařilo   :mrknuti: 

David Navara

Ten kreslený vtip mi něco silně připomíná. Představte si, že hrajete partii, z nedalekého okolí k vám doléhá dunění (hard rock) a někdo ještě v hracím sále začne zkoušet mikrofon („Jedna, dva, tři, jedna, tři. Je to slyšet?“.) Je to nepravděpodobné, ale občas se to stane, pan Murphy (objevitel zákonů) nežil nadarmo.

Jacek

Nevadilo mi to, protože…hraju špatně ?
Když někdo hraje dobře, nic ho nezastaví ?
https://www.chessmanager.com/pl/tournaments/6469229036437504/results/9
 

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x