Málem překvapení

V Bydgoszczi skončilo Mistrovství světa ženských týmů. Nedělní semifinále bylo hodně napínavé a o postupu do finále rozhodovaly v obou utkáních až tiebreaky.

 

Nadpis „málem překvapení“ se týká hlavně finále, v semifinálových bojích překvapil především tým Francie.

Francie na cestě do semifinále vyřadila silné domácí Polsko, za které hrály renomované hráčky v čele s Oliwií Kiolbasou a se zkušenými hráčkami Monikou Socko a Klaudií Kulon.

V semifinále čekaly Francouzky hráčky z Kazachstánu v čele s Assaubajevovou. Mám-li být upřímný, tak ze šestice kazašských hráček jsem neznal jen dvě poslední jména, tedy Kairbekovovou a Serikbay. Z francouzského týmu jsem znal podle jména jen Sophii Millet na třetí šachovnici.
Na první hrála IM Deimante Daulyte-Cornette, druhou desku obhospodařovala Anastasia Savina, třtí byla již zmíněná Millet a dále byly hráčky, jejichž jména jsem neviděl na žádném významnějším turnaji (nepočítám.li toto mistrovství  :usmev: ). Mitra Hejazipour, Natacha Benmesbach a Silvia Alexieva nejsou nějaké talentované dorostenky  :usmev: , naopak, jsou to zřejmě zkušené hráčky a dokazovaly to i v turnaji.

Prvním překvapením byl právě zápas Francie – Kazachstán. Francouzky vyhrály 3-1, když na první šachovnici prohrála Assaubajevová a na poslední postavily Kazašky sedmnáctiletou Aminu Kairbekovovou, která také prohrála. Nešlo zřejmě o žádný taktický tah, spíše se domnívám, že Kazašky hrály v turnaji jen ve čtyřech, i když měly před Kairbekovovou napsány dvě silnější hráčky (Balabajeva a Serikbay).

V odvetném zápase pak Kazašky bojovaly o všechno.
Po remízách na prvních dvou deskách vyhrály Kazachstánu zápas třetí a čtvrtá deska.
Na zápasy byl stav 1-1 a o postupujícím týmu musel rozhodnout tiebreakový bleskový zápas. V něm Kazašky nezaváhaly a smetly Francii „ze šachovnic“.
V blickách Francouzky jednoznačně zaostávaly za svými soupeřkami a po výprasku 4-0 ve prospěch Kazachstánu bylo jasné, že Kazašky budou v pondělí hrát o zlato a Francouzky o bronz.

Druhý semifinálový zápas neměl favorita. Týmy Gruzie a USA byly hodně vyrovnané a nic na tom nemění skutečnost, že Gruzínky měly vyšší ratingový průměr. I tady se tvrdě bojovalo, také zde rozhodoval tiebreak.
První zápas vyhrály Gruzínky a to i přesto, že na první šachovnici vyhrála Alice Lee s Bellou Khotenashvili. Druhý zápas Gruzínky asi „prokoučovaly“.
Tři remízy a Gruzie asi spoléhala na Nino Batsiashvili, která držela horší pozici s Annie Wang. Možná spoléhaly na nestejné střelce, možná kalkulovaly s nedostatkem času mladé Američanky, možná spoléhaly na to, že mladá Američanka dosud hrála jen jednou a svou partii prohrála.
Těžko říct, jisté však je, že Wang i s minimem času na hodinách dokázala v těžké koncovce zvítězit, což znamenalo, že si USA vynutily tiebreakový zápas.
V blickách byly Gruzínky lepší a i když Nino Batsiashvili na okamžik vypustila výhru s figurou více, Wang jí trochu pomohla a „postrčila“ tím Gruzínky do finále.

 

Ve finále proti Kazachstánu spoléhaly Gruzínky na čtvrtou šachovnici, kde hrála za Kazachstán Kairbekova černými proti zkušené Javakhischvili. Tři remízy a výhra na poslední šachovnici znamenaly vítězství Gruzie v prvním finálovém zápase v poměru 2.5-1.5.

Odvetný finálový zápas byl plně v režii Gruzínek, z nichž remizovala jen Nino Batsiashvili.
Po výhrách 2.5-1.5 a 3.5-0.5 se Gruzínky staly mistryněmi světa.

Na sympaticky bojující Kazašky zbylo „jen“ druhé místo.

Pokud by se mě někdo před zápasem USA-Francie (o třetí místo) zeptal, na koho si má vsadit, jednoznačně bych doporučil vsadit klidně třeba milión na USA.
A pak bych možná nestačil utíkat  :smich: .

Američanky jsem opravdu považoval za jasné favoritky tohoto klání, ovšem Francouzky překvapily.
První zápas skončil remízou, když Američanky vyhrály na první a čtvrté desce, prohrály na druhé a třetí. Druhý zápas vyhrály Francouzky 3-1 a vybojovaly si bronzové medaile.

 

První zápasy finále a malého finále:

 

Druhé zápasy finále a malého finále:

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Remcik z Banika

Luboši, obdivuji tvoji potenci napsat každý den skvělý článek. Vážně klobouk dolů!   :palec-nahoru:  Pro nás fanoušky super informace a zábava!

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x