Češi na Slovensku a v Polsku

Až v České republice začnou soutěže družstev v čele s Extraligou, u našich sousedů budou mít v nejvyšší soutěži už dohráno. V Polsku začíná už zítra polská Ekstraliga 2023.
V Bratislavě pokračoval turnaj  „exe: Slovakia Open Bratislava 2023″ , v němž hraje i skupina českých hráčů.

 

Našim hráčům se v Bratislavě zatím daří. Sto procent mají GM Babula a GM Štoček, také Vlastimil Babula mladší má dva body a nejmladší Babula Matěj (rating 2042) „ztratil“  :usmev: ve druhém kole půlbod remízou s GM Momčilem Nikolovem z Bulharska. Jan Bartoš prohrál s Valentinem Baidetskym, který změnil federaci z ukrajinské na rakouskou.

Zaujalo mě zahájení v partii Slobodiansky – Azarov. kde černý na 1. b3 odpověděl 1. … a5 . Sám jsem to kdysi zkusil  :usmev: , ale na rozdíl od Azarova jsem drze postupoval a-pěšcem dál. Azarov hrál více při zdi a časem se projevila jeho hráčská převaha.

K překvapení mohlo dojít na účet českých barev.
Vlastimil Babula starší se dostal v Sicilské obraně černými nejdříve do nepříjemné pozice, pak dokonce do prohrané. Možná to se slovem „prohrané“ přeháním, ale z mého pohledu dostal Šimon Šalgovič, který hrál bílými, pozici snů  :usmev: .

Bílý rozehrál variantu Sicilské s tahem b3. Zdánlivě nenáročná varianta v sobě skrývá dost jedu a černý musí pečlivě zvažovat, jak rozestaví své kameny, protože dvojice střelců bílého zaměřená na královské křídlo může být hodně nepříjemná.

První pochybení přišlo už v zahájení. Tah 9. … Dxd6 se hrává a je nejčastěji hraným v dané pozici, to však neznamená, že je to tah nejlepší. Domnívám se, že 9. … Jb4 s jednoduchou myšlenkou likvidace dvojice bílých střelců je pro černého perspektivnější. Dáma na poli d6 občas může překážet nebo se stát terčem útoku.

Také tah 11. … 0-0-0 se už hrál. V partii Hausner-Rooze bílý reagoval vývinem jezdce na c3 (12. Jc3) a partii nakonec prohrál (nikoli však vinou zahájení), tah 12. Ve1 se hrál v partii Srbis-Prince a hra skončila remízou.

Šalgovič však v partii s Babulou zahrál mnohem silněji, po 12. b4! odevzdává bílý pěšce, ale získá převahu v centru a otevřou se mu linie k útoku. Reakce černého 12. … Jxb4 je pochopitelná, zřejmě nechtěl bílému jen tak lehce přepustit vládu nad centrem, ale lepší bylo 12. … cxb4.
Právě po braní jezdcem se ukazuje, že černá dáma na d6 stojí nevhodně. Černý odskočil jezdcem z c6 a přestal kontrolovat centrální pole, bílý rychle získal převahu.
Ovládl centrum, linie na dámském křídle k útoku na černého krále byly otevřeny a černý měl k tomu ještě i problém s vývinem královského křídla. Ani dva pěšci navíc nevyvážili nevýhody černé pozice.
Bílý sehrál zahájení velmi dobře, ale právě to jej nakonec stálo bod  :usmev: .
Zřejmě si uvědomoval, že je jeho pozice mnohem lepší, a tak hledal správné pokračování. To se mu dařilo až do devatenáctého tahu, jenže na to spotřeboval skoro celý svůj čas.
Ve složité pozici s necelou minutou na hodinách nejprve vypustil výhodu (19. c5??) a ve zbývajícím čase dále chyboval a černý si zapsal bod za výhru.

 

 

Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

V polském Lublině, který si občas Češi pletou s jiným polským městem Lubinem, začíná už zítra polská nejvyšší soutěž družstev, Ekstraliga 2023.

Zatímco u nás se hraje tato soutěž jako dlouhodobá, v Polsku přešli přes různé „zjazdy“, tedy obvykle  trojkola, až k turnajovému formátu.
Letošní Ekstraliga se hraje od pondělí 18. 9. do 26. 9. . Všechna kola začínají v 15 hodin odpoledne, jen poslední kolo začíná už ráno v 10:00.

Soutěž je pro nás zajímavá účastí českých hráčů.

David Navara by měl hájit první desku svého klubu WASKO HETMAN GKS Katowice. Thai Dai Van Nguyen je napsán na první šachovnici za Ksz Hetman Plock. Tadeáš Kriebel je tradičně na soupisce KSz Miedź Legnica, tentokrát na páté desce. Vojtěch Zwardoń je jako náhradník (šestá deska) na soupisce Krakowa (KSz Dwie Wieże Equity Advisors Kraków).
Největší českou komunitu má v sestavě tým WIEŻA POMOT PĘGÓW. Štěpán Žilka na třetí, Peter Michalík na čtvrté a Vojtěch Plát na šesté (náhradnické) šachovnici.
Posledním českým(?) zástupcem je Olena Žemličková na soupisce nováčka KSz Silesia Racibórz.

Připomenu, že polská Ekstraliga se hraje na šesti šachovnicích a šestá deska je ženská. Hrací tempo je „klasické“, tedy stejné jako v našich krajích.

Výsledky najdete na chessarbiter , online přenos můžete sledovat třeba na chess24.com .
Uvidíme, kolik našich hráčů zasáhne do bojů  :usmev: .


 

Viděl jsem to kdysi dávno v jedné hospodě  :usmev: .
Borec měl dostat mat, ale „šprajcnul se“ , že jemu mat nikdo dávat nebude  :smich: a že se partie musí hrát znovu, protože nevěděl, že soupeř hraje „tak sprostě“ (rozuměj „na maty“ ).

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x