Přečteno, odehráno

Polovina září je za námi, kvapem se blíží zahájení soutěží družstev. Některé soutěže družstev se však hrají už nyní. V Turnově se dnes hraje MČR v bleskovém šachu družstev, zítra se na stejném místě uskuteční MČR v rapid šachu družstev.
Turnov byl „hlavním městem“ šachu i minulý víkend. Hrál se tam druhý turnaj GP v rapid šachu „Turnovský Granát“ a do Turnova se sjely i ženy na MČR žen v rapid šachu.
Turnov leží v Čechách, hraje se však i na Moravě. Ve Valašské Bystřici dnes končí turnaj Valašská Bystřice OPEN 2023.
Skončilo Mistrovství Evropy mládeže v Rumunsku, ČR má jednu medaili.
Skupinka českých hráčů vyrazila za hranice, konkrétně do Bratislavy na turnaj „exe: Slovakia Open Bratislava 2023„.

 

O uplynulém víkendu se do Turnova sjela „hromada“ šachistů i šachistek. V sobotu se tam konal rapid turnaj „Turnovský Granát„, v neděli MČR žen v rapid šachu.

O obou akcích informuje web ŠSČR bylo by tedy zbytečné psát o těchto turnajích znovu a na kopírování a vykrádání cizích webů nemáme žaludek  :usmev: .
Omezím se jen na konstatování, že „Turnovský Granát“ vyhrál IM Vojtěch Zwardoń a mistryní ČR žen v rapid šachu se stala Tereza Rodshtein.

Další pořadí turnajů jsou uvedena v článcích ředitele turnajů Ing. Zdeňka Maršálka na  webu ŠSČR.

Článek o MČR v rapid šachu žen
Informace o turnaji „Turnovský Granát“


 

Těžko říct, zda někteří hráči v Turnově zůstali až do dnešního dne, nebo absolvovali svou cestu do Turnova na MČR v bleskovém a rapid šachu družstev znovu.
Dnes se na místě šachu zaslíbeném  :usmev: koná MČR v bleskovém šachu družstev, zítra se v turnovském Kulturním centru Střelnice koná MČR družstev v rapid šachu.

Na MČR v bleskovém šachu je přihlášeno 24 družstev, na rapid šachy 36 týmů. Naprostá většina družstev je z Čech, Moravu zastupují pouze týmy Moravské Slavie Brno, ze Slezska nehraje ani jeden tým.

Je to zajímavé, nikoli však překvapivé, že, ačkoli je rapid šach ve východní části republiky velmi populární, nemá tato část země na MČR své zastoupení.
Důvod je prostý: místo konání.
Nechci tím říct, že Turnov je nevhodné místo. Naopak, Turnov je krásné město a pořadatelé jsou velmi zkušení, jenže Turnov je tak trochu na „okraji“ republiky.
Ani minulé ročníky nebyly v tomto ohledu pro účastníky z východu přívětivější. Teplice také nejsou zrovna snadno dosažitelné.

Možná by stálo za zamyšlení buď změnit formát těchto soutěží (například jako postupové soutěže, stejně jako se hrají soutěže družstev) nebo hledat místa konání někde v centru ČR a pokud možno s dobrým dopravním spojením.

Není to tak dávno, co se ozývala neopodstatněná kritika, že některá mistrovství pořádají svazoví funkcionáři. Nevidím na tom nic špatného a šel bych dokonce přímo opačným směrem.
Zamlouvalo by se mi, kdyby na svazu vznikl profesionální tým, který by pořádal různá mistrovství ve vlastní režii svazu.

Odkazy:

Web pořadatele
Výsledky na chess-results


 

V malebném prostředí Valašské Bystřice se tradičně na začátku září hraje open turnaj. Letošní rok není výjimkou.

Na startu turnaje Valašská Bystřice OPEN 2023 se sešlo 80 hráčů.
Po odehraných osmi kolech je v čele Jakub Vaculík se stoprocentním bodovým ziskem a jedenapůlbodovým náskokem před druhým Josefem Lysem. Dnešní dopolední poslední kolo tak už rozhodne jen o pořadí na dalších místech.

Součástí turnaje byl i doprovodný turnaj v rapid šachu, kterého se zúčastnilo 23 hráčů. V sedmikolovém turnaji zvítězil Vladimír Bělunek před Františkem Vránou, Josefem Lysem a Petrem Vysogladem.

Výsledky na chess-results


 

Ve čtvrtek 14. září skončilo v rumunské Mamaie Mistrovství Evropy mládeže. Bronzovou medaili pro Českou republiku vybojoval Jáchym Němec v kategorii Open 16.

Gratulujeme!

Nezklamali ani ostatní účastníci, i když se ne každému dařilo podle jeho představ. Podrobnější informace k mistrovství naleznete na webu ŠSČR v článku Josefa Bednaříka.


 

Ve slovenském hlavním městě Bratislavě včera začal mezinárodní turnaj „exe: Slovakia Open Bratislava 2023„.
V turnaji hraje 97 hráčů ze dvaceti federací a na startovní listině najdeme i pětici českých hráčů. Tři Babulové (Vlastimil sn., Vlastimil jn. a Matěj, Jiří Štoček a Jan Bartoš. To jsou hráči, kteří budou spolu s ostatními bojovat o celkový cenový fond ve výši 8 000 Eur.

V prvních kolech se občas vyskytne i nějaké překvapení.
Z favoritů sice nikdo neprohrál, ale IM Martin Neugebauer (rating 2542) remizoval černými figurami s ukrajinským patnáctiletým hráčem Oleksandrem Vasyndou (rating 1873) a Dušan Schwarz (2315) remizoval s izraelským Tomerem Arianem (1719) bílými figurami, když se mu nepodařilo uplatnit minimální výhodu ze zahájení.

 

 

Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Loading

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

S tím koněm skákajícím do „L“ to je vtipný nápad! Jinak kdyby zvolil (malé) „l“, přeskočil by bez problémů. Jinak ten obrázek trochu připomíná past na myši. Nebo na koně?

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x