Kritické dny

Už v sobotu 23. 9. skončil v Bratislavě turnaj „exe: Slovakia Open Bratislava 2023″ . V Polsku včera pokračovala Ekstraliga svým předposledním kolem.

 

Před posledním kolem turnaje „exe: Slovakia Open Bratislava 2023″ se zdálo, že Jiří Štoček si dokráčí pro vítězství v turnaji. Po osmém kole měl půlbodový náskok před maďarským juniorem Aronem Pastim.
Právě FIDE mistr Aron Pasti, ročník 2006, byl soupeřem našeho hráče v posledním kole. Při remíze by se český hráč dělil o první místo a velmi pravděpodobně by v turnaji zvítězil.
Jenže šachy jsou sport a ve sportu občas dochází k různým překvapením.
Mladý Maďar českého velmistra v partii posledního kola „přepočítal“ . V ostré variantě Sicilské hry nechal černý svého krále v centru a pokusil se zaútočit na postavení bílého.
Nevyšlo to…

 

 

Aron Pasti tak v konečném pořadí přeskočil Štočka a stal se vítězem turnaje. Jirka Štoček se „propadl“ do skupiny sedmibodových hráčů, z nichž měl nejlepší hodnocení, což znamenalo druhé místo. Na třetím místě skončil Litevec Valery Kazakouski. Čtvrté místo obsadil Vlastimil Babula sn.

Odkazy:

Výsledky na chess-results


 

Dnešní poslední kolo polské Ekstraligy bude ještě pořádně napínavé (začátek v 10:00). Osmé kolo sice mnohé naznačilo, ale ne všechny tajenky jsou vyřešeny  :usmev: .

Hodně těžkou pozici má před posledním kolem nováček soutěže Sz.S.O.N. Zagłębie Dąbrowa Górnicza. „Doubrava“ v předposledním kole sice remizovala s „Hvězdami“ z Bydgoszcze, ale stále je se čtyřmi body na posledním místě s jednobodovou ztrátou na tři týmy s pěti body.
Teoreticky má Dąbrowa ještě šanci na záchranu, ale to by musela přeskočit v tabulce dva pětibodové týmy. Nic není nemožné, říkají v reklamě Toyoty  :usmev: , ale Dąbrowa to bude mít o to těžší, že v posledním kole bude hrát s Pęgówem, což je tým, který bojuje o zlato.

Pęgów se Štěpánem Žilkou a Vojtou Plátem v sestavě porazil v předposledním kole druhého nováčka v soutěži, Silesii Racibórz, 4-2.
Štěpán Žilka „vypustil“ Niclase Huschenbetha a jejich partie skončila remízou. Vojta Plát trpělivě tahal partii s Jakubowskim až do koncovky. Teoreticky snad byla koncovka remízová, ale teorie a praxe jsou dvě různé věci  :usmev: .
Pokud chtěl černý pomýšlet na remízu, neměl měnit věže, pak už byla každá rada drahá. Ne, že by se to za černého nedalo hrát lépe, ale člověk není stroj a v koncovce, kde má bílý aktivní figury (hlavně krále) se to hraje černému dost špatně.
Tím chci říct jen tolik, že taková jezdcová koncovka je v praxi za černého asi prohraná, což nevylučuje to, že šachový motor, nebo nějaký „koncovkář-virtuóz“ by možná nějakou záchranu za černého našel, já to hledat nebudu  :usmev: .

 

 

Pęgów má před posledním kolem stejně jako Wroclaw třináct bodů a o jeden bod horší skóre. Tříbodový náskok před třetím Plockem znamená, že o zlatu se rozhodne právě mezi Pęgówem a Wroclawí, jenže zatímco Pęgów bude hrát v dnešním posledním kole s posledním týmem, Wroclaw bude čelit třetímu Plocku, jehož hráči by jistě rádi brali alespoň bronzové medaile.
Boj o zlato bude hodně zajímavý.

Wroclaw v předposledním kole porazila zoufale bojující Katowice. V jiných ročnících by to byl zápas o medaile, letos však byly oba týmy po většinu soutěže na opačných pólech tabulky.
V týmu Katowic je v letošním ročníku skoro všechno špatně. Ukrajinští velmistři toho sice v loňské sezóně moc nevyhráli, většina jejich partií končila smírem, ale přece jen byla jejich účast přínosem.
Letos Ukrajinci chybí a polští hráči, byť mají poměrně vysoké ratingy, nehrají dobře. V první polovině soutěže mi přišel jejich výkon až „alibistický“, cílem bylo „hlavně neprohrát svoji partii“. K tomu můžeme připočíst i špatnou formu Moniky Soćko na ženské šachovnici a Aryan Tari si zřejmě prochází nějakou krizí.

 

Aryan Tari si zakoupil kondiciogram, aby zjistil, kde se stala chyba… 😀

 

Družstvo drží nad vodou David Navara. V osmém kole dohrával jako poslední, když testoval teoretické znalosti koncovek Nilse Grandeliuse. Koncovka V+J vs. V je remízová a věděli to jistě oba hráči, ale Katowice prohrávaly o bod, takže to David „musel“ zkoušet.
Při pohledu na sestavu týmu a výsledky jednotlivých hráčů je patrné, že se ve druhé polovině turnaje vzpamatovali i „domácí“ hráči a začali bojovat, což je pro Katowice jen dobře.

Před posledním kolem mají Katowice pět bodů a nejlepší skóre z týmů ohrožených sestupem. V posledním kole je čekají Gliwice, hratelný soupeř z klidného středu tabulky. To však nic neznamená, Katowice patří dlouhé roky k favoritům soutěže a každý tým si na ně bude chtít „vyšlápnout“.

Do bojů o záchranu se „namočila“ i Legnica, která včera prohrála s Gliwicemi. Gliwice se tak už zachránily, Legnica bude mít těžkou pozici v zápase proti Racibórzu. Ten má ještě šanci na zisk bronzových medailí.

Pokud by měl Racibórz dosáhnout na medaile, musel by ztratit body jeho konkurent Plock. Plock s Vanem Nguyenem na první šachovnici v osmém kole deklasoval Kraków.
Thai Dai Van Nguyen porazil Jerguše Pecháče, který ve Španělské obraně opět vyrukoval s Coziovou obranou (3. … Jge7).
Tahle obrana má něco do sebe, problém je v tom, že pokud ji hrajete pravidelně, nemá soupeř moc práce s hledáním variant vedoucích k výhodě bílého. Van byl připraven a  svou výhrou přispěl k vysokému vítězství Plocku nad Krakowem v poměru 5-1.

 

 

Kraków se tak propadl na předposlední místo tabulky a v posledním kole jej čeká „Hvězda“ Bydgoszcz. Bydgoszcz je daleko od pásma sestupu a pokud by prohrál Plock s Wroclawí a Racibórz s Legnicí, dostal by se v případě svého vítězství v posledním kole Bydgoszcz na třetí příčku.
Za zmínku stojí výkon „krakowské“ Divye Desmukh. Opět zvítězila a z osmi partií má 6.5 bodů. Odhaduji, že v této soutěži bude letos největším „ratingovým skokanem“.

 

Los posledního kola:

 

Tabulka před posledním kolem:

 

Odkazy:

Výsledky na chessarbiter
Online na chess24.com

 

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Odhad byl špatný, Luboši. Ještě více připisuje Mateusz Bartel, který má famózních 7/8 a táhne Wroclaw za titulem.
 
http://www.chessarbiter.com/turnieje/2023/tdr_5291/results.html?l=pl&tb=5_

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x