Ne všichni, ale někteří jsou v Mexiku

Lidem, kteří se nezajímají jen o šachový bulvár, jistě neuniklo, že v současné době probíhá poměrně významná akce na americkém kontinentu, Mistrovství světa juniorů a juniorek.

 

Hraje se v Mexiku, konkrétně v CDMX, což je zkratka španělského sousloví Ciudad de México. V anglicky mluvících zemích je město nazýváno Mexico City, u nás už možná také, ale běžně se setkáme i s jednoduchým názvem Mexiko.

Hlavními hvězdami mistrovství jsou Američané. Hans Moke Niemann (2667) je nasazeným hráčem číslo jedna v open sekci, Carissa Yip (2372) je jedničkou v ženském turnaji.

Českou republiku reprezentuje jen Štěpán Hrbek (2425), Slovensko má početnější zastoupení. V open sekci hrají Samir Sahidi a Filip Haring, v ženské sekci pak Ema Walter a Jana Šošovičková.

Po sedmém kole je Štěpán Hrbek se čtyřmi body na 43. místě, v čele turnaje je trojice hráčů: Marc‘ andria Maurizzi (Francie), Gleb Dudin (Maďarsko) a Santiago Avila Pavas (Kolumbie).

V ženském turnaji vede favorizovaná Carissa Yip před Beloslavou Krastevou z Bulharska.

Nebudu se rozepisovat o turnaji, protože na webu ŠSČR vyšly dvě (zatím  :usmev: ) reportáže z pera „vedoucího“ výpravy Přemysla Hrbka. Doporučuji oba hezky a poutavě napsané články přečíst.
Odkaz na první článek
Povídání nejen o šachu, ale i o Mexiku najdete ZDE

Právě v prvním článku pana Hrbka mě zaujala partie jeho syna Štěpána se známým (v posledních dvou letech  :usmev: ) velmistrem Ivanem Schitcem z Moldavska. nebyla to jediná partie, kterou jsem z obou mistrovství (open a ženské) viděl. Pravidelně sleduji více soutěží, takže mi nemohlo uniknout ani mistrovství světa v Mexiku.

Partii Hrbek – Schitco jsem zaregistroval už v průběhu pátého kola, v němž se hrála, ale to jsem se podíval jen na výsledek. Až partie ze zmíněného článku mě upoutala. Nikoli nějakými taktickými přestřelkami nebo snad perfektní technikou či hlubokými strategickými myšlenkami, ale spíše dnešním přístupem k šachu.

Už zahájení bylo zajímavé.
Ve Hře čtyř jezdců v obraně černý zahrál na 4.Sb5 tah 4. … Sd6. V dnešní době se tento hrává dost často, ale vidět něco takového starší mistři, asi by se zhrozili. Černý dobrovolně staví svého střelce před d-pěšce, jen aby pokryl v podstatě nebratelného pěšce na e5  :usmev: .
To, co bylo kdysi tabu, je dnes přinejmenším přijatelné a dá se normálně hrát.
V této partii stála po několika tazích na šachovnici pozice, kterou můžete dostat třeba ze Španělské nebo Italské hry. Ani hodnocení pozice není, přes extravagantní (z dějiného pohledu :usmev:) tah Sd6, nijak „tragické“ . Bílý prostě stojí o něco lépe.

Černý si v průběhu partie „dovolil“ i oslabení tahem 13. … g6 a později dokonce i 18. … g5. Bez debat lepší pozice bílého, což potvrzuje i Stockfish.
Pak už je to trochu složitější.
Po 19. … d5 nevidím moc velký rozdíl mezi tahem 20. Jxe5, který se hrál v partii, a tahem 20. exd5, který preferuje Stockfish.
Zajímavý je dvacátý třetí tah bílého (23.Sxe5). Bílý má o pěšce méně, ale má za něj plnou kompenzaci a ani výměna dam mu nevadí, protože černé figury stojí dost nevhodně. Tady by asi mnoho šachistů hrálo stejně jako Štěpán, ale určitě by se našli i tací, kteří by dali přednost zesilování tlaku tahy 23. Vad1 nebo 23. De3.
Dostávám se k pozici, kvůli které tohle vše píši  :usmev: .
Po tahu 26. … Vg6 se zdá, že pozice černého nemůže dlouho vydržet. Vypadá to, že černé figury nestojí dobře a některé z nich jsou přetíženy krytím slabých bodů v pozici. Stockfish pozici hodnotí jako mírně lepší pro bílého, mně se zdá být o dost lepší za bílého (věčný optimista  :usmev: ).
Štěpán se rozhodl ve 29. tahu vyměnit jezdce za střelce (29. Jd6+) a pozice se vyrovnala. Stockfish doporučuje vrátit se střelcem zpět na d6 a pak jej převést na c5. Tady se pohled můj a „silikonového“ Stockfishe rozcházejí. Stockfish stále „vidí“ malou výhodu bílého, já mám pocit, že pozice je rovná. Možná se pletu, ale nepodařilo se mi v žádné variantě nějak výrazně vylepšit pozici bílého.
Je celkem bezpředmětné dohadovat se, zda mám pravdu já nebo Stockfish, pravděpodobně bych byl ten, co pravdu nemá. Jen mě zaujalo, že v pozici, kde černému vše „visí na vlásku“ , se vždy najde nějaký tah, který vše, byť jen na chvíli, řeší. A Schitco takové tahy nacházel.
Někdy i remíza může být zajímavá.

 

 

Maskovaný zpravodaj našeho portálu dorazil do Mexika…

 

 

Odkazy:

Web mistrovství
Výsledky na chess-results
Fotogalerie na Flickru
Článek „Mistrovství světa juniorů po 5. kole“ na webu ŠSČR
Článek „Volný den a 6. kolo na MS juniorů!“ na webu ŠSČR
Online na lichess.org

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Pokud jde o toho maskovaného zpravodaje, jeho jméno trochu připomíná neslušné španělské slovo. (A slova odvozená.) Takže pokud se budou smát i posluchači a posluchačky, může to mít různé důvody.

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x