Šťastné konce

Včera skončila nejvyšší polská soutěž, polská Ekstraliga.
Většina českých účastníků této soutěže si veze do ČR medaili 🙂 .

 

V posledním kole polské Ekstraligy šlo o všechno. O medaile, o sestup, o čest i slávu  :usmev: .

Tým Davida Navary WASKO HETMAN GKS Katowice patřil dlouhá léta mezi favority soutěže. Letošní ročník však Katowicím nevyšel a do posledního kola bojovaly o záchranu.
Pravda, Katowicím chyběli ukrajinští „krajánci“ , takže se musely „spokojit“ jen s Davidem Navarou a Aryanem Tarim.
Už minule jsem psal, že jedině David, a nikoli proto, že je to můj krajan, hrál v týmu Katowic velmi dobře. Tari nechal formu někde v Norsku a polští domácí hráči začali hrát až ve druhé polovině turnaje.
Naštěstí aspoň tak.
V posledním kole Katowice prohrály s Gliwicemi 2-4. David Navara remizoval s Jordenem Van Foreestem, prohráli Piorun a Janik.
Piorun a Janik mají na svých kontech více proher než ostatní, ale já bych jejich hru spíše ocenil. Oba dva hráči se snažili a bojovali, cože znamená jen tolik, že při takové hře se lidé občas dopouštějí i chyb.
Katowice nakonec skončily v tabulce na osmém místě a zachránily se jen díky skóre. Většinu zápasů prohrávaly 2.5-3.5, takže moc „neztrácely“ .
Katastrofální sezóna pro Katowice, ale mohlo by je to pořádně nakopnout pro příští ročník. Ratingově velmi silný tým by si zasloužil jiné místo v tabulce, ale to by museli hráči bojovat jako o život, což se stalo až ve druhé polovině soutěže.
David Navara spolehlivě hájil první desku. Moc výher na svém kontě neměl, ale to se na první šachovnici ani nečekalo.
První desky „posunují“ šachovnice a pokud jednička týmu neprohrává, je vše v pořádku. V soutěžích družstev obvykle vítězné body zajišťují nižší šachovnice, což se Katowicím nedařilo.
Davidových pět bodů z devíti partií, k tomu bez jediné prohry, to je velmi dobrý výkon. Škoda, že se podobně nedařilo ještě alespoň jednomu Davidovu spoluhráči. Pak by mohl být výsledek družstva úplně jiný.
Katowice se nakonec šťastně zachránily na skóre, ale na tuhle sezónu nebudou vzpomínat v dobrém.

 

Ksz Hetman Plock, za nějž hrál Thai Dai Van Nguyen, se celou soutěž pohyboval v popředí tabulky. Plock měl na soupisce pouhých osm hráčů, ale základní šestka odehrála komplet celý turnaj.
Van uhrál stejně jako David pět bodů z devíti. Jednou prohrál, právě s Davidem Navarou, ale celkově se mu dařilo držet Plock „nad hladinou“ .
Ve svém snažení nebyl sám. Zdatně mu sekundovali i ostatní spoluhráči (a spoluhráčka), z nichž nejvíce vyčníval Paulius Pultinevicius. Z devíti partií uhrál sedm bodů a jen čtyřikrát soupeřům dovolil remizovat. Pultinevicius byl hlavním strůjcem úspěchu Plocku. S trochou štěstí mohl tento kosmopolitní tým skončit i lépe.
Plock má slova potvrdil v posledním kole, když porazil favorizovanou Wroclaw a připravil ji tak o zlaté medaile. Pro sebe tím však vybojoval bronz  :usmev: .
Mimochodem, za Plock nehrál ani jeden polský hráč  :usmev: . Opravdu kosmopolitní tým.

 

Mistrem Polska pro rok 2023 se stal tým Pęgówa (WIEŻA POMOT PĘGÓW), který měl na soupisce tři české hráče. Peter Michalík nenastoupil ani k jednomu zápasu, ale Štěpán Žilka a Vojta Plát byli pro tým velkým přínosem.
V týmu Pęgówa mají na svém kontě jen dva hráči porážky. Štěpán Žilka prohrál dvě partie, Wojciech Moranda jednu partii.
Nespornou hvězdou týmu byl Maxime Lagarde, který na druhé šachovnici uhrál šest bodů z devíti, ale ani ostatní hráči moc nezaostávali.
Štěpán Žilka na třetí šachovnici skončil na padesáti procentech. Dvakrát sice prohrál, ale také dvakrát vyhrál.
Vojta Plát má na svém kontě tři výhry a šest remíz. Dle jeho slov nebyl ve druhé polovině soutěže zdravotně zcela v pořádku (to nebyl asi ani David Navara), takže si „vypomáhal“ kratšími partiemi končícími smírem. Družstvu to nijak neuškodilo, spíše naopak.
V posledním kole si Pęgów poradil s nováčkem a zároveň posledním týmem tabulky „Hornickou Doubravou“ (Sz.S.O.N. Zagłębie Dąbrowa Górnicza). Nebyla to lehká výhra, ale ve vypjaté situaci hráči Pęgówa dokázali zachovat chladnou hlavu a zaslouženě si dokráčeli pro zlaté medaile.

Z Ekstraligy sestupují týmy Sz.S.O.N. Zagłębie Dąbrowa Górnicza a KSz Dwie Wieże Equity Advisors Kraków.
Krakówa je mi trochu líto. Družstvo rozhodně nepatřilo k favoritům soutěže, ale v první polovině soutěže si vedlo velmi dobře, druhá polovina byla mnohem slabší. Kraków „potopila“ vlastně až vysoká porážka v osmém kole s Plockem (5-1). Nebýt toho, mohl se Kraków zachránit na úkor Katowic díky skóre.
Vojta Zwardoń, který byl i letos na krakowské soupisce, si v této sezóně kvůli nevhodnému termínu nezahrál ani jednu partii. Pro příští rok je tak volným hráčem pro jiný extraligový tým  :usmev: .

 

Konečná tabulka Ekstraligy:

 

 

Co zaujalo?

Jistě špatné umístění Katowic. To čekal asi jen málokdo. Naopak překvapilo výborné umístění nováčka z Racibórza. Konečné páté místo je nad očekávání dobrý výsledek.
Z jednotlivců zaujala Divya Desmukh a , jak mě upozornil Vojta Plát, Mateusz Bartel.

Divya uhrála na ženské šachovnici sedm bodů z devíti a plně tak nahradila loňskou hvězdu Krakówa Nino Batsiashvili. Kraków má s volbou hráček na ženskou šachovnici evidentně hodně šťastnou ruku.
Mateusz Bartel už není nejmladší  :usmev: . Tedy ne, že by byl nějak starý nebo hrál špatně, to určitě ne. Ale on sám se někde při streamování vyjádřil, že už se cítí více jako streamer než hráč.
Zřejmě to bylo jen nějaké chvilkové „pomatení mysli“, protože Mateusz ukazuje, že jeho místo je ještě stále za šachovnicí, nikoli za mikrofonem a za kamerou. Osm bodů z devíti v takové konkurenci, to je famózní výsledek.

Z mého úhlu pohledu čeští hráči nezklamali a byli oporami svých týmů. To je můj úhel pohledu  :usmev: , jak se na jejich účinkování budou dívat jejich „chlebodárci“ , je jiná věc.

Ještě malý detail na závěr.
Za mistra polské Ekstraligy hrál letos jen jeden polský hráč (Moranda), za druhý tým Wroclawi naopak nastoupili jen tři cizinci z osmi hráčů, kteří se zapojili do „ekstraligových“ bojů. Za třetí Plock nehrál ani jeden Polák.

Na opačném konci tabulky je Kraków, za nějž nastoupili jen dva cizinci (Pecháč a Desmukh), takže by se mohlo zdát, že cizinci v sestavě jsou nějakou zárukou úspěchu.
Nikoliv.
Poslední tým „Doubravy“ byl většinově také „cizinecký“ , a přesto padá do nižší soutěže.

Těžko říct, co je rozhodujícím faktorem pro konečný úspěch. Rating? Silní cizí hráči? Silní domácí hráči?
Kdo ví…?
Já mám dojem, že rozhodovala spíše vůle po vítězství a ochota „odevzdat pro družstvo celou svou duši“.

Pro naše hráče polské Ekstraligy dopadl ročník nakonec celkem šťastně. Uvidíme, jak se jim bude dařit v naší Extralize, která začíná už příští měsíc  :mrknuti: .

Konec dobrý, všechno dobré… Šťastné konce  :usmev: .

 

 

Odkazy:

Výsledky na chessarbiter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
David Navara

Já jsem během ligy nebyl nemocný. Prostonal jsem jen necelý mezi minulou a touto cestou do Polska, infekci jsem nechal doma. (Doslova.)
V našem družstvu hrál dobře ještě Bartosz Soćko (5/9) a leckdy také Kacper Piorun (4,5/9), ale když se třem lidem nedaří a další tři hrají zhruba na svůj rating, není to ono.
Kuriozitou je, že v posledních dvou kolech jsem hrál koncovku V+J x V. Nejprve za silnější stranu, poté za slabší. Sedm partií jsem sehrál snad bez jediné větší chyby, naopak dvě byly dost dobrodružné, v obou jsem prošel přes prohru. Vedle schopností v tom bylo i štěstí. (I když ten hotelový požární alarm v půl druhé ráno před posledním kolem moc šťastný nebyl.)
Ještě jednou blahopřeji úspěšným týmům i českým kolegům!

Vojta Plát

Všichni mluvili o alarmu, ale já nic neslyšel, spal jsem tvrdě jak medvěd 😀

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x