Čtvrtý hrací den na ostrově

V České republice jsme v sobotu slavili státní svátek, založení Československa. Na ostrově Man mají asi jiné státní svátky, ale jedno máme společné-letní čas. U nás se dnes v noci posunula malá ručička analogových hodin o hodinu zpět a totéž se stalo i na ostrově. Stále tam však budou mít o hodinu méně, protože tam platí Greenwichský střední čas (GMT). My v Evropě jsme prostě o hodinu napřed, takže máme o hodinu víc než na ostrově Man.

 

Díky přechodu z letního času na ten „normální“ se vyspíme o hodinu déle (pokud nejsme v práci  :usmev: ) a také hráči turnaje FIDE Grand Swiss budou odpočívat déle. Ve čtvrtém kole však moc neodpočívali. Mohutně se bojovalo o každý půlbod. Někdo byl úspěšnější, někdo méně úspěšný.

Thai Dai Van Nguyen patří k těm úspěšnějším  :usmev: . Jeho sobotní soupeř Alexander Donchenko (Dončenko) má vyšší rating než Van, ale kdyby se mě někdo zeptal, kdo z nich je lepší, neváhal bych ani vteřinu a označil Vana.
Pro mě je srovnání obou hráčů názornou ukázkou toho, že rating nemusí vždy přesně vyjadřovat sílu hráče. Jednoduše řečeno, kdyby tito dva hráči hráli zápas na x-partií, klidně bych si vsadil na Vanovo vítězství, což však neznamená, že by Alexander neměl v nějaké partii šanci  :usmev: .
Samozřejmě, je to jen můj osobní pohled a i kdyby byl pravdivý, neznamená to, že tomu tak musí být vždy. Oba hráči jsou ještě dost mladí a určitě se budou nějakým způsobem vyvíjet.

V partii se hrála výměnná varianta Slovanské obrany dámského gambitu, v níž Van zahrál v desátém tahu nenápadné 10. a3.
Skromný, ale jedovatý tah.
To není profylaxe proti případnému Sb4, je to příprava okupace pole c5. Pěšec na c6 je slabý, ale černý má zatím dostatek možností, jak jej pokrýt nebo se dostat k solidní protihře, pokud pěšec padne. Výše napsané platí pro střední hru  :usmev: , v koncovce bude platit jednoduchá „rovnice“: čím méně figur, tím méně obránců pěšce c6 a méně možností aktivní protihry černého.
Donchenko reagoval na 10. a3 vývinem střelce (9. … Se7), ale možná bylo lepší „rozstřílet“ pozici postupem pěšců 9. … g5!? nebo 9. … e5!? . Samotný tah střelcem na e7 nemůže být špatný, ale jde to na ruku bílému, který zahajuje tlak po c-sloupci a černý jen reaguje na tahy bílého. Nic strašného se však černému neděje, bílý si musí počkat na soupeřovu chybu.
Dočkal se v 18. tahu (18. … dxc4), kdy černý vlastně přišel o pěšce. Černý si spočítal, že pěšce dobere zpět na poli a3, jenže tam se chytí černý střelec do pasti, z níž už neunikne.
Proč nevzal černý v osmnáctém tahu kvalitu na c1? Zřejmě se mu nelíbilo, že by to nebyla kvalita, ale dvě figury za věž, přesto to bylo správné pokračování, bílý by musel řešit případný postup pěšců na dámském křídle a pozice by byla v přibližné rovnováze.
Vanovi tato chyba (18. … dxc4) stačila k zisku výhody, kterou díky soupeřově nepřesné hře proměnil v zisk celého bodu.
Bezchybný Vanův výkon.

 

 

Slovanská obrana dámského gambitu se hrála i v partii Davida Navary s Vasifem Durarbaylim. David měl bílé figury a jistě si vzpomněl na svůj souboj s Durarbaylim na Světovém poháru v roce 2021. Tehdy jej Durarbayli vyřadil. David o svém zápasu s Durarbaylim a o Světovém poháru tehdy napsal pro tento web článek (rozdělený na dvě části: Negativní myšlenky, Negativní myšlenky-dokončení).

Tehdy nejlepší český hráč konstatoval, že soupeř byl lepší a zaslouženě postoupil. Tentokrát byl lepší náš hráč, ale soupeř mu opět vyklouzl.
Bílý (David Navara) si vybral variantu bez rošády (11. g3) a je zajímavé, že počítači doporučovaná velká rošáda se v praxi na nejvyšší úrovni nevyskytuje. Po krátké „přestřelce“ v centru šachovnice a výměně několika figur se situace vyjasnila.
Bílý měl volného pěšce na dámském křídle, ale stále hrál bez věže na h1. Černý se mohl, a měl, pokusit využít zaostalosti bílého ve vývinu zajímavou obětí figury ve 27. tahu.
Tah 27. … Sxc5 by při správné hře sice vedl k remíze, ale spočítat vše u šachovnice by asi nešlo  :usmev: .  Bílému by se to s věží uvězněnou na h1 asi nehrálo moc dobře. Černý zahrál v partii skromně 27. … Sb8, čímž dal bílému čas ke konsolidaci pozice. Skoro sedm minut ze svých čtrnácti spotřeboval Durarbayli na propočet tahu 29. … Vxf3.
Dá nebo nedá se pěšec beztrestně vzít?
Černý se rozhodl to vyzkoušet a pěšce vzal. Bílé figury se najednou rozehrály a ráz pozice se změnil. Ukázalo se, že pěšce brát černý neměl. Vazba pěšce f7, špatně postavené černé věže a ani lehké figury nestály nijak zvlášť dobře. V této chvíli se však na Durarbayliho usmálo štěstí. David tahem 32. Vhb1 konečně dostal do hry svou věž, ale rozehrály se i černé figury.
Škoda, protože po 32. Vf1 by se černý mohl pomalu chystat na vzdání.
Pozice se vyrovnala a po 33. Jxe6+ a vynucených výměnách došlo k další změně scény. Bílý získal figuru a stále mířil na neuralgický bod f7, ale černý měl nechytatelného volného pěšce. Bílý mohl remizovat neustálým šachováním černého krále, ale nakonec se rozhodl zkusit štěstí. Na okamžik se na šachovnici objevila nová černá dáma, ale bylo jasné, že tam dlouho nevydrží  :usmev: . David obětoval kvalitu, za níž měl pár pěšců navíc.
Na první pohled to vypadalo nadějně, ale bílého omezoval černý pěšec na g6. Černý jej odevzdal, získal však za něj volného bílého c-pěšce a pak už mu k remíze stačilo jediné- odevzdat svou věž za g-pěšce, protože na šachovnici zůstal bílému bělopolný střelec a pole proměny h-pěšce má černou barvu  :usmev: .
Falešný střelec znamenal remízu.

 

 

Ani ve čtvrtém kole nebyla nouze o zajímavé partie.
Na druhém stole se v rovné pozici rozhodl Predke vyhnat Erigaisiho krále typickou obětí na h7 (21. Sxh7+). Oběť to byla typická, úprk krále dost netypický  :usmev: . Nemohu mluvit za hráče a nevím, kam až se dopočítali. Můj propočet v podstatě vynucené varianty končil „tragicky“  :smich: . Dopočítal jsem se, že po 30. Dxf7 získám zpět figuru po 30. … Kb4 (tah 30. … Sc6 jsem vůbec v propočtu neviděl  :usmev: ). V hlavě jsem si „naplánoval“ 31. Vxb7 a když jsem to pak zkusil „v praxi“ se šachovým motorem, „juknul“ na mě tah 31. … Ja5 s hrozbou matu na první řadě, který můj propočet vyvracel  :usmev: .
Predke i Erigaisi počítali mnohem lépe než já, ale ani oni se nedobrali k ničemu konkrétnímu a Erigaisi se raději spokojil s remízou.

 

 

Hans Niemann zakončil partii s Richardem Rapportem hezkým útokem na soupeřova krále poté, co Rapport bezelstně „sežral“ pěšce na a5.

 

 

Tragédem čtvrtého kola je pro mě Andrej Volokitin, který sehrál velmi dobrou partii s Vincentem Keymerem.
Na hodinách mu „svítilo“ 2:52, když Keymer zahrál 34. … c5. Přesně 39 vteřin mu zůstalo, když na Keymerovo 34. … c5 odpověděl 35. dxc5 a partii ihned vzdal, protože okamžitě ztrácí celou věž.

 

 

Také mezi ženami se najdou „tragédky“. Eline Roebers je nesporně velmi talentovaná hráčka. Ani jí se však nevyhýbají občasné hrubé chyby. Teodora Injać sice na svých hodinách už neměla moc času, po tahu bílé 39. Kg1 měla na „budících“ jednu minutu a dvacet sedm sekund. To jí bohatě stačilo na to, aby do časové kontroly zvládla provést dva tahy (39. … Vxe4 a 40. … Df6+), po nichž stojí bílá před matovými hrozbami.

 

 

 

 

 

Výsledky a los českých reprezentantů:

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Online na lichess.org (muži)
Online na lichess.org (ženy)
Fotogalerie

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Tomáš Filipec

Velká škoda, že GM Navara propásl drtivé 32.Vf1! V 5. kole bude David hrát s Dmitrijem Kollarsem. což je velmi kvalitní borec. Hans Moke Niemann prokázal, že dokáže hrát skvěle i bez cizí pomoci (narážím na spekulace z poslední doby) a vyhranou pozici s Rapportem přesvědčivě vyhrál. Světová elita je nesmírně vyrovnaná, nikdo nemá nic jistého (momentálně se vůbec nedaří např. Jordenu Van Foreestovi), absolutně bych si netroufl tipovat, kdo se stane vítězem turnaje kandidátů (ten asi bude extrémně vyrovnaný a dramatický). Chtělo by to nového Fischera, Karpova či Kasparova, ti „vyčnívali“ více.

David Navara

Ono v dnešní době je těžší vyčnívat, protože hráči (a hráčky) širší špičky dělají podstatně méně chyb než dříve. A nadto znají teorii podstatně dále. (Ve srovnání s obdobím Capablancy a Aljechina to je zjevné, ale platí to i pro období Karpova a Kasparova. S tím dovětkem, že kvalita hry v přerušených partiích byla vysoká, ale to je z dnešního pohledu trochu jiná disciplína.) Magnus Carlsen dominuje už dlouho, ale už se mu nechce účastnit se bojů o mistra světa v klasickém šachu. Můžeme o tom diskutovat, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak asi vše, co s tím můžeme dělat.  :usmev: 

Tomáš Filipec

Ano, v posledních asi dvaceti letech (i díky nástupu stále výkonnějších počítačů a šachových motorů) vynikajících šachistů přibývá. Obrovský pokrok zaznamenala Indie (i Čína), to dříve nebylo. Šachy jsou mimořádně náročný sport (i umění nebo věda), i ti nejlepší někdy v omezeném čase partie nemají figurky zcela pod kontrolou. Je lákavé a vzrušující pokoušet se „vyrvat jim jejich tajemství“. Omlouvám se za vzletné formulace, ale cítím to tak.

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x