Nejlepší umístění v historii samostatné ČR

Dohrálo se ME družstev a naše reprezentace, ostatně jak se dalo čekat 🙂 , nezklamala. V posledním kole muži hráli s Norskem, ženy s Rakouskem.
Kdo čekal na partii Navara-Carlsen, bude si muset ještě nějaký čas počkat, Magnus si vzal volno nebo jej kapitán nepostavil 🙂 .



 

Ani bez Carlsena nebyli Norové o moc slabším týmem než naši. Jistě, ratingové rozdíly hovořily v náš prospěch, ale v týmových soutěžích to někdy nehraje roli.

Carlsen poslední kolo vynechal, takže se David Navara musel „spokojit“ s Aryanem Tarim, což také není žádný slabý hráč (2620).
Hrála se Rétiho hra a David vystavěl bezpečnou solidní pozici.  V zahájení černý obětoval pěšce, za nějž měl dvojici střelců a aktivní figury. Pěšce udržel bílý až do konce a dvojice střelců se proměnila na nestejné střelce, ale černé figury byly hodně aktivní. S bílým králem odřezaným na první řadě se bílý jen těžko mohl pokoušet prosadit volného pěšce. Tedy nikoli těžko, ale vůbec ne  :usmev: .

 

 

Na druhé šachovnici měl černé figury Thai Dai Van Nguyen proti málo známému mezinárodnímu mistru Elhamu Amarovi. V Berlínské variantě Španělské hry, nebo spíše v „antiBerlínské variantě“ , se bílému nepodařilo získat žádnou hmatatelnější výhodu a partie skončila zaslouženou remízou. Jen pro zajímavost dodám, že v online přenosu se vyskytly chyby, takže „kolekcionérům“ partií by se mohl hodit kompletní a (snad) správný zápis.

 

 

Štěpán Žilka na třetí šachovnici celkem snadno přehrál Larse Oskara Haugeho. Už před zápasem jsem si říkal, že Štěpán asi rozhodne zápas. Dlouho to tak vypadalo, ale pak přešla hra do vyhrané pěšcové koncovky a u Štěpána nastal „zkrat“, který mohl bolet. Pěšcová koncovka, kterou Štěpán pokazil, je vyhraná, ale zase tak úplně primitivní to není  :usmev: . Tedy ne, že by se to nedalo najít a spočítat, to ne, ale když hrajete dlouhou partii, pak už hraje roli i únava a jiné věci.
Štěpán chtěl rychle „zavěsit“ , ale po hrubce 45. g3?? se možná dá mluvit o „věšení“, nikoli o zavěšení  :usmev: .
Taková chyba člověka straší dlouho, ale Štěpána může alespoň těšit, že zápas Česká republika nakonec stejně vyhrála  :usmev: .
Stává se a jak je vidět, stává se to nejen „šachanistům“  :usmev: , stává se to všem.

 

 

 

 

 

Hrdinou zápasu je bezesporu hráč na čtvrté šachovnici. Jan Vykouk porazil černými figurami Tora Fredrika Kaasena.
Honza si zvolil Královskou indickou obranu, což je zahájení, kterému buď rozumíte, nebo byste jej raději neměli hrát  :usmev: .

Dívali-li jste se na online přenos a s hrůzou sledovali, jak Stockfish navyšuje plusové hodnocení pro bílého, pak jste se báli zbytečně. V naprosté většině variant Královské indické se hodnocení pohybuje od +0.6 až po +1.5 pro bílého.
Těžko v dnešní době říct, zda je takové hodnocení správné, ale pravdou je, že černý v tomto zahájení „objektivně“ nestojí dobře, hledá-li však, pak má dostatek možností svést bílého z cesty.
To se povedlo i našemu hráči, který se velmi vynalézavě bránil a když dostal jezdce na e5 (36. … Jxe5), tušil jsem, že přichází obrat v partii.
Najednou ožily černé figury a byl to bílý, kdo měl problém se slabými pěšci.
Po několika dalších nepřesnostech bylo jasné, že si Honza kráčí pro vítězství.
Jeho vítězství znamenalo také vítězství v zápase poměrem 2.5-1.5.

 

 

 

 

V závěru turnaje se vzpamatovaly i naše ženy. Dalo se to čekat, moc slabších týmů už v tabulce pod nimi nebylo  :usmev: .

Ženy vyhrály s Rakouskem celkem hladce 3-1.

Na první šachovnici spolehlivě hrající Julia Movsesian remizovala. Katharina Newrkla ve Španělské hře dopustila vyrovnání a pak už asi dokonce stála o ždibíček lépe Julia, ale to byla jen platonická „výhoda“ .

 

 

Natálie Kaňáková přehrála v Sicilské hře Denisu Trippold. Rakouská hráčka odehrála několik tahů podle teorie, pak však chybovala (17. … Dxd7) a bílá předvedla klasický sicilský útok na královském křídle, přičemž se černá na opačném křídle k ničemu nedostala.

 

 

„Neštěstí“ potkalo Natašu Richterovou v časovce (opět  :smutek: ) v partii s Barbarou Teuschler.
Jako obvykle dosáhla naše hráčka prakticky skoro vyhrané pozice, ale v časové tísni ji pokazila. Rakušanka však nehrála dobře ani po zdolání časové tísně, bohužel Nataša její chyby nepotrestala.

 

 

Na čtvrté desce si na závěr zahrála Anna Lhotská a alespoň v poslední partii ukázala, že šachy umí, jen si na tento turnaj nepřivezla dobrou formu.

 

 

 

 

V open sekci zvítězil tým Srbska, který byl posílen o „bývalé Rusy“ Predkeho a Saranu. Stejný počet bodů jako Srbsko získalo i Německo v čele s Keymerem. Na třetím místě skončila Arménie a o čtvrté až páté místo se dělily Polsko a Česká republika. Polsko se díky lepšímu vedlejšímu hodnocení dostalo na čtvrtou příčku, našim připadla pátá.

V turnaji žen zvítězilo Bulharsko, druhé místo obsadil favorizovaný Ázerbájdžán a třetí byla Francie. Naše ženy nakonec dopadly skoro přesně podle svého nasazení. Nasazené byly jako třiadvacáté, skončily na 24. místě.

Co z výše uvedeného vyplývá?

Ženy si uhrály „svoje“ . Výsledek je obstojný, ale předvedená hra už tak dobrá nebyla  :smutek: . Není to nic překvapivého, v ČR nemáme profesionální šachistky (tedy ryze profesionální) a naše hráčky mají šachy spíše jako náročný koníček.

Ačkoli mě hra žen moc nenadchla, zaslouží si alespoň malou „odměnu“ (nebo trest  :smich: ) v podobě písničky Dog From Hell švédské ženské kapely ThunderMother s mírně „jednoduchým“ popěvkem „Love is a dog, a dog from Hell“ , ale budiž, je to jen metal (spíš hardrock) nikoli dechovka  :smich: .

 

 

Naši muži dosáhli zatím největšího úspěchu v týmových soutěžích od rozdělení Československa.
Spekulace, že měli hrát jiní a lepší hráči, vzaly za své. Hráli ti nejlepší doplněni o vynikající mladé hráče.

Klidně mi může někdo tvrdit, že kdyby hráli lepší hráči, dopadla by Česká republika lépe  :usmev:
Takové ničím nepodložené tvrzení je hloupost, protože kdyby hráli jiní hráči, stačil by jeden nebo dva jiné výsledky v jednotlivých partiích a ČR by dostala jiné soupeře, takže taková a podobná tvrzení jsou jen ničím nepodloženými spekulacemi  :usmev: .

Kapitánu českého mužstva Petru Boleslavovi se povedlo poskládat výborně fungující „stroj“ na body. Nebylo jich sice dost na medaili, ale co není, může být příště.
Ukázalo se, že volba kapitána byla správná a stejně tak i to, že kapitán si vybral správné hráče. Možná ne nejsilnější podle ratingu, ale hráče, kterým věřil a kteří jej nezklamali.

Poděkování zaslouží celá česká výprava, ale gratulace, bohužel  :smutek: , patří jen mužskému týmu ve složení: Petr Boleslav-kapitán, David Navara, Thai Dai Van Nguyen, Štěpán Žilka, Jan Vykouk a Richard Stalmach.

 

GRATULUJEME A DĚKUJEME za výborné umístění a vynikající reprezentaci!
(…i když…., bez medaile to není ono  :smich: )

 

Odkazy:

Web pořadatelů
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (muži)
Online na chess24.com (ženy)
Online na lichess.org

 

Zatímco tvrzení, že v jiné sestavě (nebo s jiným kapitánem) bychom dopadli ještě lépe, není ničím podloženo a jsou to pouhé spekulace, úspěch české reprezentace je doložen tabulkami minulých ME družstev (viz níže), z nichž je jasně patrné, že ani v nejsilnějších sestavách se nemusí týmu dařit. Konečné umístění najdete v pravém sloupci (položka pos.)

 

 

1997 – Pula, 24. místo

 

1999 – Batumi, 12. místo

 

2001 – Leon, 12. místo

 

2003 – Plovdiv, 6. místo

 

2005 – Gothenburg, 10. místo

 

2007 – Heraklion, 15. místo

 

2009 – Novi Sad, 23. místo

 

2011 – Porto Carras, 16. místo

 

2013 – Varšava, 8. místo

 

2015 – Reykjavík, 12. místo

 

2017 – Hersonissos, 14. místo

 

2019 – Batumi, 10. místo

 

2021 – Čateź, 19. místo

 

 

a v roce 2023 v Budvě skončila ČR na pátém místě  :usmev: .

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Petra Jarošová

Zhruba před 15 lety začal hrát šachy můj syn a od té doby šachy sleduji i já. Když jsem si před začátkem ME družstev v Budvě a i v jeho průběhu četla některé články a hlavně komentáře u „sousedů“, nebylo mi z toho dvakrát dobře. Vaše stránky na mě naopak působily jako balzám, zprávy byly objektivní a nikoho neurážely. Za to Vám patří můj dík. Petra Jarošová, Most

 

Jan Jílek

No, když už jsme u tý děkovačky, rád bych poděkoval Lubošovi, že taky nepadl únavou a psal a psal skvěle  :usmev: díky

lubomir1959

Hodnotit se nemá s horkou hlavou. Byť k jednání kapitána mám řadu výhrad, včetně výběru hráčů, na skutečnosti, že naši hráči nezklamali, to nic nemění. Nečekal jsem až tak dobré umístění, tipnul bych před ME tak cca +- 15. místo. 5. místo je bez debaty úspěchem, a to bez ohledu na to, že toto ME bylo slaběji obsazené. Těžko mohu já hodnotit nebo dokonce kritizovat (byť velká škoda některých chyb, které nás připravily o ještě lepší výsledek) výkon našich jednotlivých hráčů, když jim šachově nesahám ani po paty. Když si navíc uvědomím, že David a Van krátce před ME hráli těžký turnaj a pak museli hrát bez střídání, klobouk dolů před nimi. Obdiv zaslouží i Štěpán Žilka, jen se potvrdil můj názor, že kdyby hrál v Chennai, možná by výsledek týmu byl nejméně o řád výš…a mladí? Ani jejich výsledek a hra mě nezklamaly, skoro bych napsal, že ukázali, že se s nimi dá počítat, pravda, hlavně Richard ještě má rezervy, ale probůh, je mu 17…zaslouží oba mladí uznání.

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x