Přehledně a s přehledem

Dohrál se turnaj Sinquefield Cup v Saint Louis, dohrálo se také v chorvatském Záhřebu (Turnaj míru). Poslední kola bou turnajů proběhla bez překvapení 🙂 , Caruana porazil Rapporta a Niemann dal mat Korobovovi.
Prvním kolem dnes začíná třináctý ročník turnaje London Chess Classic.

 

Sinquefield Cup 2023 byl posledním turnajem série Grand Chess Tour (GCT), takže spolu s konečnou tabulkou přinášíme i celkové pořadí GCT.

V posledním kole skončily tři partie remízou. Jen Fabiano Caruana dokázal zvítězit v partii s Richardem Rapportem.
Rapport si v Poloslovanské obraně dámského gambitu vybral nepříliš často hranou variantu s „domečkovým“ tahem 5. … g6. Ani Caruanův devátý tah (9. Sxe4) se nehrává moc často a není divu, protože černý neměl problém s vyrovnáním hry. K vyrovnání však po 9. Sxe4 vede asi jediná cesta, tah 9. … b5, ale je plně postačující.
Vznikla rovná pozice nerovných hráčů  :usmev: . Rapport sice s Caruanou držel krok, ale stálo ho to dost času a úsilí.
Ke zlomu v partii došlo po 21. … c5. Černý dovolil bílému vytvořit si volného pěšce, který rozhodl partii. Rapportovi se jej nakonec podařilo dobýt, ale jen za cenu ztráty dalšího materiálu. V těžké koncovce s minimem času neměl Rapport proti výborně hrajícímu Caruanovi šanci.

 

 

Vítězstvím v této partii si Caruana vybojoval samostatné první místo v turnaji a na účet mu „přistane“ 100 000 dolarů  :usmev: .

 

Konečná tabulka:

Celkové pořadí turnaje a rozdělení finančních cen (screenshot z webu pořadatele):

 

Konečné pořadí Grand Chess Tour 2023 (screenshot z webu pořadatele):

 

Odkazy:

Web turnaje


 

Vítěz Turnaje míru v Záhřebu byl jasný už dvě kola před koncem turnaje. V posledním kole se utkal Hans Moke Niemann s nejvýše nasazeným hráčem Antonem Korobovem.
Niemann nezklamal  :usmev: a „zařízl“ i Korobova ve velmi dobře vedené partii zakončené matem.

 

 

Vítězí tedy Hans Moke Niemann. Uhrál osm bodů z devíti partií, což je výkon, který se v podobném turnaji moc často nevidí. Náskok tří bodů je také málo vídaným jevem.
Přidám ještě performance vítěze: 2946 (nejlepší výkon roku!) a dodám, že do ratingu si Niemann připsal 27 (!) bodů.

 

Konečná tabulka:

 

Niemann se v devíti partiích nedopustil žádné chyby. Celkem jsem mu napočítal jen čtyři nepřesnosti (dle Stockfishe) ve třech partiích. To samo o sobě nic neznamená, tento údaj je jen pro dokreslení konečného výsledku turnaje.
Více mě překvapuje, že v devíti partiích Niemann ani jednou „neklopýtl“, neudělal žádnou chybu a své soupeře, kteří sice měli nižší rating (kromě Korobova), doslova „válcoval“, aniž by se dopustili větších chyb.
Buď je Niemann geniální, nebo je za jeho výsledkem něco jiného.
Osobně se přikláním k druhé možnosti a asi nejsem (a nebyl jsem) sám.

Po sedmém kole zavedli pořadatelé zpoždění přenosu. Kresimir Podravec, jeden z organizátorů k tomu v rozhovoru pro norský list Aftenposten řekl:

„Niemann’s performance is out of this world, but we have no definite proof that he is cheating. We have some indications, but we don’t know if anyone wants to report him.“

(„Niemannův výkon je z jiného světa, ale nemáme žádný jednoznačný důkaz, že podvádí. Máme nějaké indicie, ale nevíme, zda jej chce někdo nahlásit.“)

 

Niemann sám své vítězství přirovnává k vítězství Roberta Fischera na stejném turnaji v roce 1970. Myslím si, že Niemannovo vítězství by se mělo hodnotit ještě výše  :smich: , protože Fischer v turnaji vícekrát remizoval a dokonce i jednu partii prohrál  :usmev: .
Ani Fischerův náskok nebyl tak impozantní jako ten Niemannův. Fischer byl první v sedmnáctikolovém turnaji s jen dvoubodovým náskokem. Hrát tak dlouhý turnaj Niemann,  náskok by byl minimálně pět bodů  :usmev: .

 

 

 

 

K Niemannovu výkonu se vyjádřili i někteří jeho soupeři. Ivan Sokolov na Twitteru (dnes už „X“) píše:
„It is hard to fight 98 accuracy. There are (apart delay) no anti cheating measures. Not even a scan“
(Je těžké bojovat proti 98 (procentní) přesnosti. Neexistují (kromě zpoždění) žádná opatření proti podvádění. Dokonce ani skenování)

Ivan Čeparinov na Facebooku kromě jiného píše, že Niemann s takovou brzy překročí hranici 2800  :usmev: :

„…I also want to congratulate the winner of the tournament, Hans Niemann. He scored 8/9! He is a rising star and I think he will be 2800 very soon. I never witnessed such strong play. I played with many top players, recently I played with one of the strongest players in the world Hikaru Nakamura. And he is not even close to Niemann’s level. I really think, he works so hard, and I am his biggest fan from now on!“

(Chtěl bych také poblahopřát vítězi turnaje Hansi Niemannovi. Získal 8/9 bodů! Je to vycházející hvězda a myslím, že brzy bude mít 2800. Nikdy jsem nebyl svědkem tak silné hry. Hrál jsem s mnoha špičkovými hráči, nedávno jsem hrál s jedním z nejsilnějších hráčů světa Hikaru Nakamurou. A ten se Niemannově úrovni ani nepřiblížil. Opravdu si myslím, že na sobě tvrdě pracuje, a odteď jsem jeho největším fanouškem!)

 

Samozřejmě, obvinit někoho z cheatingu je celkem vážná věc. Mnoho lidí tvrdí, že taková obvinění nejsou opodstatněná a že je Hans jen neprávem očerňován: Niemann prostě hraje dobře, ostatní „nevydýchají“ jeho úspěchy, chybějí důkazy atd. , atp. …
To vše je (nebo může být) pravda, přesto si myslím, že dosáhnout takového výsledku bezchybnou hrou se nedá bez „cizí pomoci“ .
Pokud však Niemann dosáhl této úrovně hry jen tvrdým tréninkem, pak klobouk dolů. V tom případě je jasným kandidátem nejen na titul mistra světa, ale i na pokoření ratingové hranice 2900 (nebo i víc?).

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results


Dnes zahajuje 13. ročník turnaje London Chess Classic.

Uzavřený turnaj deseti hráčů se hraje od 1. prosince do 10. prosince. Volný den připadl na „Mikuláše“ , tedy na 6. 12. 2023.

Tempo hry je 90 minut na 40 tahů, pak 30 minut do konce partie. Vše s přídavkem 30 sekund od prvního tahu.

Účastníci:

Dommaraju Gukesh (Indie 2720)
Nikita Vitiugov (Anglie 2704)
Amin Tabatabaei (Írán 2692)
Hans Neimann (USA 2667)
Michael Adams (Anglie 2661)
Andrej Volokitin (Ukrajina 2659)
Mateusz Bartel (Polsko 2659)
Jules Moussard (Francie 2635)
Luke McShane (Anglie 2631)
Shreyas Royal (Anglie 2438)

 

Cenový fond (libry): 1. 15 000, 2. 10 000, 3. 7 500, 4. 6 000

Turnaj bude přenášen online (viz níže), začátky kol jsou stanoveny na 15:00 našeho času. Na stejný čas je plánován i online přenos, ale předpokládám, že pořadatelé po „veleúspěchu“ Niemanna v Záhřebu přenos zpozdí  :usmev: .

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (od 15:00)
Online na lichess.org (od 15:00)

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x