První kolo v Londýně

V Londýně zasedla desítka hráčů k prvnímu kolu turnaje London Chess Classic. Pět partií a „jen“ tři remízy, to na první kolo není špatné 🙂 .



Nikita Vitiugov, Rus, který od letošního roku hraje za Anglii, se v prvním kole utkal s Andrejem Volokitinem z Ukrajiny. Nikita zahájil královským jezdcem (1. Jf3) a, tentokrát se shodnu i s databázemi a komentátory, hrála se Rétiho hra  :usmev: .

Volokitin neměl problém s vyrovnáním, ale u partie „usínal“ . Ztrácel dost času a po jednadvaceti tazích měl na hodinách už jen necelých osm minut. Jeho pozice byla jen mírně, ale opravdu mírně, horší. Stockfish „hlásí“ po 22. Sa5 rovnou hru, ale při pohledu na šachovnici bych dal přednost pozici bílého, protože jeho figury byly aktivnější.
Volokitin se zamyslel a pak přišla chyba. Tah 22. … e4 při zběžném pohledu nevypadá špatně, černý vrací pěšce a otevírá dráhu pro svého střelce. Ale tento tah má i své mínusy, protože bílý mohl využít vazby střelce na d7 (23. Sh3) a přidat k tomu ještě další nepříjemné hrozby (svázání pěšce f5, oslabení pozice černého krále). Bílý však nabízené možnosti nevyužil a po delším přemýšlení vzal na c4 (23. dxc4), čímž vlastně začaly „mírové rozhovory“ .
Následovaly výměny figur, redukce počtu pěšců a přechod do rovné koncovky.

 

 

Dommaraju Gukesh nedal žádnou šanci Bartelovi. Mateusz Bartel si na Gukeshovo 1. e4 vybral „polskou“ hru  :usmev: .
Je zajímavé, že v některých zemích jsou populární vždy konkrétní zahájení. Hrajete-li proti polským hráčům 1. e4, musíte počítat s tím, že se na šachovnici objeví Francouzská obrana, která je u našich severních sousedů hodně populární.
Bartelovi se nepovedl přechod ze zahájení do střední hry. Jeho převody střelců a plán s prosazením tahu e6-e5 nebyly nejlepším řešením v pozici. Nakonec se Bartelovi podařilo tah e6-e5 prosadit. Zbavil se tím typické „francouzské“ slabiny (pe6), ale jen za cenu vytvoření jiných pěšcových slabin (g6, d5, a7, b7).
Gukeshovi pak už stačilo jen sbírat chromé pěšáčky.

 

 

Jules Moussard měl bílé figury s vítězem záhřebského Turnaje míru Hansem Niemannem. V Berlínské variantě Španělské hry Niemann černými nic nezískal  :smich: a zrodilo se překvapení. Novodobý „Fischer“ (a drtič „salátů“ s ratingem pod 2700) jen remizoval  :usmev: .

 

 

Michael Adams nehrál velký turnaj FIDE Grand Swiss na ostrově Man a místo toho dal přednost mistrovství světa seniorů. Těžko soudit, zda to bylo dobré, či špatné rozhodnutí. Michael se stal mistrem světa v kategorii 50+, ale se svou hrou by se jistě neztratil ani ve FIDE Grand Swiss turnaji. Michael už sice oslavil padesátiny, ale jeho hra vůbec nepůsobí „staře“  :usmev: .

V prvním kole londýnského turnaje využil bojechtivosti Íránce Amina Tabatabaeie. Na Aminovi je mi sympatické, že se nesnaží hrát na remízu a nebojí se jít do rizika. Nezklamal mě ani tentokrát. Drze nastoupil g-pěšcem na královském křídle (14. … g5) a nedbal přitom na pěšcové slabiny, které mu stačil bílý vytvořit. Kdyby černý v postupu pokračoval (18. … g4!?), nemusel mít až tak špatné šance, ale Amin zvolil špatný plán a zaútočil dámou (18. … Dc6, 20. … Da4) na domnělé slabé pěšce bílého (e4, a3).
Černá dáma se tak dostala mimo hru a bílý získal několik temp k útoku na slabé pěšce černého. Zisk pěšce nemusí znamenat automaticky výhru, ale když má soupeř i další slabiny, není se o čem bavit  :usmev: .

 

 

Partie mezi dvěma anglickými hráči Lukem McShanem a mladým Shreyasem Royalem skončila smírně. V jednom okamžiku odskočil Royal výborně blokujícím jezdcem poněkud riskantně na c4 (31. … Jc4), po čemž se mohly bílé figury „nasáčkovat“ do pozice černého (32. De7), ale McShane zahrál na jistotu 32. Dc5. Po následné výměně dam bylo zřejmé, že partie směřuje do remízy.

 

 

Výsledky a los dalšího kola:

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na chess24.com (od 15:00)
Online na lichess.org (od 15:00)

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
9 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Jirka Kadlec

London Chess Classic se hrál v letech 2009 – 2019 a po tříleté pauze se letos vrátil. Vítězové jednotlivých ročníků byli:
2009 – Carlsen; 2010 – Carlsen; 2011 – Kramnik; 2012 Carlsen; 2013 – Nakamura; 2014 – Anand; 2015 – Carlsen; 2016 – So; 2017 -Caruana; 2018 – Nakamura; 2019 – Ding Liren.
Průměrné Elo bylo v letech 2014 – 2780; 2015 – 2784; 2016 – 2783; 2017 – 2779; 2018 – 2781; 2019 – 2803 a letos bohužel jen 2647.

Jan Jílek

Díky za zajímavé údaje, ten elový propad je zajímavý.
 

David Navara

„Je zajímavé, že v některých zemích jsou populární vždy konkrétní zahájení.“
V některých zemích jsou populární nekonkrétní zahájení.  :usmev:  Svého času to například v Arménii bylo 1.Jf3 d5 2.g3.

jirka hurta

NO a v Ostravě se hraje 1.h4! a nebo s černýma 1.e4 Jf6.2.e5 Jg8!-sm ajlík

jirka hurta

Ahoj Luboši,
dneska jsem šokoval v zápase družstev – když po 1.f4 jsem zahrál h5!
Jak mi pak říkal, hraje to xy let, tedy to 1. f4, má to obehrané – ale tohle jako nezažil…No – celkem v pohodě jsem to vyhrál -smajlík. Ale -jasně dost pomohl….Ono- na naší úrovni se dá hrát cokoliv. I ty hraješ zahájení na hraně. Ale – co už-smajlík

chess

myslím, že v pralese se dá i jeden až dva tahy vynechat, např 1.Jf3 2. Jg1 …:-) Něco takového proti mě blical soupeř na netu a jak jsem do toho naštvaně hleděl, tak jsem spadnul.
 
 

9
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x