Chycený jezdec v centru

V následující partii, která byla uveřejněná v německém časopise Deutsche Schachblätter 1928 na straně 312, se hrála zajímavá varianta. Poznámky k ní napsal vůdce černých kamenů, když v již 5. tahu zahrál velmi riskantně jezdcem na centrální pole e4. Jistě viděl, že je zde jezdec odtržen od všech vhodných ústupových polí.

V šachové praxi se tato varianta občas používá a to i velmi silnými hráči (Vachier Lagrave, Harikrishna a jiní) a je zapsáno po 5. tahu přes stovka partií. Skok jezdce na e4 byl pak zaznamenán ve třech desítkách her včetně mnoha velmistrů. Logický ústup bílého jezdce na prvopočáteční pole 6.Jb1 pak vytvářel hrozbu chycení jezdce po tahu d3. Ten pak musel být obětován na f2. Další hru měl bílý ve své moci až do 16. tahu. Tam se situace po hrubé chybě změnila a černý již nepustil svou výhodu z rukou.

Reinhold Max Blümich (1886 – 1942) německý šachový mistr a redaktor (na fotografii zcela nahoře). Hrával se střídavými úspěchy na turnajích v Německu. Svou kariéru začal na turnajích v rodném Lipsku na počátku minulého století. V letech 1925 – 1942 byl redaktorem prvního německého časopisu Deutsche Schachzeitung. Na turnaji německého šachového svazu v Duisburgu, odkud je i naše partie, se umístil ze 14 hráčů na 10. místě.

Foerder – Blümich [A34]
Duisburg, 1929

Partie ke stažení.

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x