Pohled k sousedům

Vzhůru k výškám, mohl by si říct jeden mladý český hráč, který si vede velmi dobře na malém otevřeném turnaji v Maďarsku.

 

V maďarské metropoli Budapešti  se hraje šachový festival SixDays Budapest January 2024.
Festival v názvu není, festivalem jsem to nazval já  :usmev: , protože mě nenapadlo, jak jinak nazvat podobnou akci.

Hrají se dva uzavřené velmistrovské turnaje, dva uzavřené turnaje o normu IM a devítikolový open turnaj pro hráče s ratingem pod 2250.

V turnaji GM „A“ je po osmém kole v čele mladý vietnamský FM Tran Gia Phuc Pham a vzhledem k tomu, že před posledním kolem má šest bodů, pravděpodobně získá normu na GM (pokud ne, nekamenujte mě  :usmev: , píši to z hlavy, nechce se mi dohledávat podmínky pro zisk normy).

V GM turnaji „B“ vede se 6.5 body čínský IM Tao Pang. Za zmínku stojí účast mladé talentované Američanky Alice Lee, která však na normu nedosáhne. Po osmém kole má 3.5 bodů.

V turnaji IM „A“ vede s 5.5 body i u nás dobře známý Patryk Cieslak z Polska, se stejným bodovým ziskem je na prozatímním prvním místě v soutěži IM „B“ Ind Rao Srinath.

„Prokousal“ jsem se až k open turnaji pro hráče s ratingem pod 2250. Velmi malý turnaj s pouhými čtrnácti účastníky  se hraje na devět kol a velmi dobře si vede česko-ukrajinský mladík Nikita Filindash.
Nikita byl se svým ratingem 1916 nasazen až na jedenáctém místě, ale jeho bodový zisk mluví za vše.


Po včerejším osmém kole je se šesti body na prvním místě turnaje a do ratingu připisuje 151 bodů.
Už stačí jen zvládnout poslední kolo, které se hraje dnes dopoledne.

Držíme palce, snad svou pozici Nikita udrží.

 

 

Výsledky na chess-results

 

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
9 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Ondrej Havelka

https://www.chess.com/news/view/saint-louis-chess-club-excludes-niemann-for-vandalizing-behavior-rude-comments
 
Další výstřelky mladého američana. Niemann byl pro letošek vyloučen z turnajů v Saint Louis.

David Navara

Včera jsem se nechtěně zachoval jako Hans Niemann. Nevyjadřoval jsem se arogantně ani jsem nepodváděl na serveru chess.com, ale před turnajem Titled Tuesday jsem při motivační rozcvičce poškodil lustr.
Asi si od toho turnaje na chvíli dám pauzu. V několika předchozích turnajích se mi opravdu dařilo, jednou jsem vyhrál 200 dolarů a několikrát jsem měl dobrou šanci na cenu, ale včera jsem mohl být rád, že jsem nakonec získal alespoň 7 bodů a obsadil 121. místo  :valim-oci: . A to jsem přitom hrál podobně dobře jako jindy, jen o trochu pomaleji v kritických momentech.

Vojta Plát

Ondro, mohl bys nam objasnit, proc jsi udaval pana Kirse na mestskem ci krajskem urade ohledne toho, aby mu byla zrusena dotace na turnaj v Teplicich? Moc mi hlava nebere, ze bys byl schopen takove “prasarny”!?

Ondrej Havelka

Vojto, nevidím důvod tady rozdmýchávat rok starou záležitost. Pan Kirs mi sám napsal, že turnaj byl podpořen jak městem, tak krajem i FIDE.

Vojta Plát

Vazne bylo nutne udavat? O co ti slo?

Radek Zálešák

Nikita udržel, 7/9, neskutečné!
Mimochodem co Vojtu Pláta zaválo do Hanoje?

Vojta Plát

Monzun, pripadne tajfun.

Vojta Plát

Podle průměru je na normu potřeba 7/9 a co jsem se díval, tak v obou skupinách mají šanci na normu první i druhý v pořadí. Ten open k tomu tam byl i když jsem tam hrál já. Myslím, že tam jsou dokonce i nějaké ceny, to se dá dohledat na stránkách „festivalu“. Já si pamatuji, že se hrálo kousek od Dunaje, ve starém pavlačovém domě a bylo to sídlo Maďarské šachové federace. Vím, že jsem si v průběhu partie prohlížel velký plakát na zdi, kde jsou zaznamenány všechny medaile(včetně společné fotky celého týmu) z Olympiád, co Maďaři získali jak v ženách, tak v mužích. Na to, že má Maďarsko méně obyvatel než my, tak jim můžeme sbírku medailí jenom tiše závidět, protože ten seznam úspěchů je za celou tu dobu opravdu skvostný!

9
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x