Nabitá sobota

V Německu se včera ve Fischerově šachu rozhodlo o dvojicích pro vyřazovací boje turnaje WEISSENHAUS Freestyle Chess G.O.A.T. Challenge.
V české kotlině a moravské brázdě 🙂 včera zasedli šachisté a šachistky k sedmému kolu Extraligy družstev.

 

Začněme letmým pohledem do německého Wangelsu, kde se nachází resort Weissenhaus a kde se také hraje turnaj WEISSENHAUS Freestyle Chess G.O.A.T. Challenge.

Páteční čtyři kola rapid turnaje v Chess 960 (Fischerovy šachy) leccos předznamenala. Mladí hráči v první polovině (skoro polovině) drtivě přehrávali třicetileté „starce“  :usmev: .
Ve druhé části rapid turnaje alespoň Caruana, a částečně i Carlsen,  dokázal držet krok s mladými.

V pátém kole turnaje Caruana ublical Gukeshe. Byť měl mnohem méně času, dokázal svého mladého soka přehrát.
Keymer byl v první části suverénní. A mohl být i ve druhé  :usmev: , ale Abdusattorov se mu bílými figurami ubránil.
Ani Aronjan nedokázal zužitkovat výhodu proti Firouzjovi a partie skončila smírem. Mistr světa Ting Li-žen (Ding Liren) se utkal s exmistrem světa Magnusem Carlsenem. Těžko soudit, jakou nemocí trpěl (nebo trpí) Ting v minulém roce, kdy nebyl za šachovnicí vůbec vidět (nikoli kvůli výšce  :smich: ), ale hraje prostě mizerně. Na druhou stranu, hraje rychle!  :smich:
Na konci partie s Carlsenem mu z pětadvaceti minut zůstávalo ještě celých patnáct…a „zdechlá“ koncovka s věžemi a nestejnými střelci, další nula  :smutek: .

 

Výsledky 5.kola:

 

V šestém kole si Gukesh nechal svázat jezdce a Abdusattorov si nenechal ujít příležitost. Ting Li-žen si ani „neškrtnul“ s Aronjanem a přidal další článek do svého vánočního řetězu samých nul. Carlsen stál jednu dobu velmi dobře s Caruanou. Zdálo se, že věž a lehká figura, které měl Caruana za dámu, nejsou dostatečnou kompenzací. Možná nebyly, ale Fabi pozici udržel i s minimem času.
Keymera opustilo hráčské štěstí  :usmev: . S Firouzjou stál vyrovnaně, ale ztrácel dost času. V těžké a nejasné pozici je nějakých patnáct sekund oproti soupeřovým čtyřem minutám málo.

 

Výsledky 6.kola:

 

Sedmé kolo přineslo jedno překvapení. Ting Li-žen remizoval(!) bílými figurami s Firouzjou. Vím, zní to posměvačně, ale Tingovi jsem vždy fandil, o to více mi vadí, jaké výkony v poslední době předvádí  :smutek: .
Caruana přehrál Aronjana a posunul se v tabulce do první poloviny, Keymer porazil Gukeshe, který včera prohrál všechny tři partie.
Nepochopitelně prohrál Carlsen s Abdusattorovem. Věžovky jsou sice „sfinstvo“ a najít v dané pozici cestu k remíze rozhodně není nic triviálního, ale když uvážíme, že při Carlsenově 50. … c3?? měl jmenovaný na svých hodinách zhruba šestnáct minut a Nodirbek jen něco málo přes dvě minuty, tak si člověk musí položit otázku:
„Kam Magnus spěchal?“

 

 

Výsledky 7.kola:

 

Konečná tabulka rapid turnaje (screenshot z webu pořadatelů):

 

 

 

Dvojice pro vyřazovací část (screenshot z webu pořadatelů):

Abdusattorov – Ting Li-žen
Keymer – Aronjan
Caruana – Gukesh
Firouzja – Carlsen

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess.com


 

Dnes naposledy zasednou hráči a hráčky k šachovnicím v extraligovém dvojkolu. Po včerejším sedmém kole a dnešním osmém kole bude v Extralize družstev dlouhá pauza a pak se hráči sejdou až na začátku dubna, aby sehráli poslední společné trojkolo.

V sedmém kole nebyla nouze o zajímavé okamžiky.

1. Novoborský ŠK hrál s INGEM – ŠK Líně. Favoritem byl Nový Bor, ale Líně byly pro Novoboráky nebezpečným soupeřem, protože se snaží dostat z pásma sestupu. Nový Bor sice vyhrál celkem jasně 5.5-2.5, ale nezdálo se mi to tak jasné  :usmev: .

Zajímavá byla partie Martina Petra s Nilsem Grandeliusem, v níž se ukázalo, jak velkou silou jsou lehké figury proti dámě.
Pozornost si jistě zaslouží partie Štoček – Navara.
Jirka Štoček je jedním z mála našich hráčů, kteří se nesnaží s Davidem jen remizovat  :usmev: . Nevím, jaké je jejich vzájemné skóre, ale taková hra proti favorizovanému hráči je mi velmi sympatická.
Hrála se Sicilská obrana a ani David se nijak nesnažil o remízu  :usmev: .
Drze si vzal otráveného pěšce na b2 a mě zajímalo, kdo komu „sedl na lep“ , tedy kdo z obou hráčů měl pozici na šachovnici už doma v přípravě na partii.
Možná nikdo, možná oba.
Bílý šel ještě dál a obětoval figuru, ani to však nebylo nic nového, protože tak se hrálo už v roce 2019 v partii Najer – Bochanov. Oběť figury je plně korektní, ale pozice, která pak vznikne není pro žádnou stranu jednoduchá. Oba hráči ztráceli dost času a i když měl černý figuru a pěšce navíc, jeho král byl stále dost exponován. Dvacátý osmý tah černého (28. … b5) se zdál být logickým pokračováním, ale měl jednu chybu.
Bílý měl totiž k dispozici hodně, ale opravdu hodně  :usmev: , nepříjemný tah 29. De7, po němž by měl černý velké problémy. Tah dámou na e7 není těžké najít, horší je najít další pokračování. Se čtyřmi minutami na hodinách to není lehlý úkol.
Černý nakonec musel(?) figuru vrátit, stále mu však zůstávali dva pěšci navíc. V časové tísni černý ještě jednou poskytl bílému možnost vyrovnat hru (37. … a5), ale chyboval i bílý (39. Vd8?) a po časové kontrole se situace vyjasnila.

1. Novoborský ŠK 5.5-2.5 INGEM – ŠK Líně

 

 

Sympaticky bojující Hošťálková měla těžkého soupeře z Frýdku-Místku. Favorit (Frýdek-Místek) vyhrál a Hošťálková, pokud si chce zachovat šanci na záchranu, dnes musí bodovat s Porubou.

Šachy Hošťálková 2.5 -5.5 BŠŠ Frýdek-Místek

 

O záchranu se bojovalo v Praze. Dopravní podnik Praha si mohl vylepšit pozici v tabulce, kdyby porazil Unichess, který měl doposud nula bodů. Unichess však zvítězil a „namočeny“ tak jsou oba pražské týmy.

ŠK Dopravní podnik Praha 2.5 -5.5 ŠŠ Vávra a Černoušek Unichess

 

Zikuda Turnov a Sigil Fund Pardubice, to jsou dva týmy pohybující se ve středu tabulky. Jejich vzájemné utkání skončilo remízou, která je výhodnější pro Turnov, protože Pardubice se v posledních kolech budou utkávat především s týmy z horní poloviny tabulky. Pardubice však mají tým, který by neměl mít problémy se záchranou.

ŠK Zikuda Turnov 4-4 Sigil Fund Pardubice

 

Slavoj Poruba včera udělal velký krok k záchraně, když porazil Slavii Kroměříž. Kupodivu vyhráli dva porubští hráči  :usmev: (Nasuta a Klíma).
Fandím týmům z našeho regionu (Ostrava, Karviná, Frýdek-Místek, Třinec… atd.), ale hra Poruby se mi nelíbí. Silně mi to připomíná italské fotbalové catenaccio  :usmev: . Všichni brání a tým spoléhá na jednoho nebo dva koncové hráče.
Funguje to, ale je to divácky neatraktivní.

Slavia Kroměříž ŠK 3-5 Slavoj Poruba

Lysá nad Labem do sedmého kola držela krok s Novým Borem. Po sedmém kole už nedrží. Lysá podlehla „Morendě“ , tedy Moravské Slavii Brno.
Za zmínku stojí výkony Tomáše Krause (Výstaviště Lysá nad Labem), který má šest bodů ze sedmi partií, a v brněnském družstvu mu úspěšně konkurují Tomáš Polák (5 ze 7) a především Jan Krejčí, jehož výsledek 6.5 ze sedmi partií patří k nejlepším v extraligové soutěži.

Výstaviště Lysá nad Labem 3.5 -4.5  Šachový klub Moravská Slavia

 

Výsledky sedmého kola:

1. Novoborský ŠK 5.5-2.5 INGEM – ŠK Líně
Šachy Hošťálková 2.5 -5.5 BŠŠ Frýdek-Místek
ŠK Dopravní podnik Praha 2.5 -5.5 ŠŠ Vávra a Černoušek Unichess
ŠK Zikuda Turnov 4-4 Sigil Fund Pardubice
Slavia Kroměříž ŠK 3-5 Slavoj Poruba
Výstaviště Lysá nad Labem 3.5 -4.5 Šachový klub Moravská Slavia

 

 

 

 

 

Odkazy:

Web Extraligy
Online na chess.com


 

Příjemný zbytek víkendu a nestresujte se  :mrknuti: !

 

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x