Volný styl

Na východ od Kielu, na severovýchod od Hamburku a nedaleko německo-dánské hranice se nachází luxusní rekreační resort Weissenhaus. Právě zde se koná WEISSENHAUS Freestyle Chess G.O.A.T. Challenge, turnaj ve Fischerově šachu (Chess 960).

Osm hráčů, čtyři vycházející hvězdy, čtyři zkušení borci.
Magnus Carlsen, Fabiano Caruana, Levon Aronian a Ting Li-žen (Ding Liren) se dají počítat mezi ty zkušené.
Alireza Firouzja (Firúzdža), Dommaraju Gukesh, Vincent Keymer a Nodirbek Abdusattorov, to jsou hráči, kteří by se dali označit jako „vycházející hvězdy“, ačkoli to je sporné pojmenování, protože i oni jsou už dostatečně zkušení a úspěchů na svých šachových kontech mají nepočítaně.
Možná by bylo lepší vzpomenout si na výrok, který je často připisován Johnu Lennonovi, ale ve skutečnosti jej pronesl jistý Jack Weinberg, který vedl obsazení univerzity Berkley v San Francisku:
„Nevěř nikomu, komu je nad třicet.“
V „překladu“ by se dalo napsat, že po třicítce už je člověk pro ty, co mají pod třicet, starý  :smich: .

Ano, ti zkušení v turnaji mají nad třicet, zbývající čtyři pod třicet let. Obecně se soudí, že mladí jsou „nabiflovaní“ teorií. Může se věk projevit při hře, kde nehrají roli teoretické znalosti? Možná ano, možná ne  :usmev: .
V každém případě, v prvních čtyřech kolech rapid turnaje, který určí dvojice pro vyřazovací turnaj, „staří“ s mladými nevyhráli ani jednu partii!
Dílčích úspěchů však přece jen dosáhli  :smich: .

V prvním kole remizoval Carlsen s Keymerem a Aronjan s Abdusattorovem. Gukesh prohrál s Firouzjou a Ting Li-žen odevzdal jednotahově figuru Caruanovi.

 

 

 

Výsledky 1.kola:

 

Ve druhém kole lehce přehrál Abdusattorov Tinga Li-žena, Firouzja udržel horší pozici proti Caruanovi a Keymer ukázal Aronjanovi, že střelce je v koncovce v otevřené pozici lepší než jezdec.
Gukesh stál po „zahájení“ s Carlsenem hůře, ale Carlsen v divoké blicce postupně výhodu ztratil a ještě se dostal do špatné pozice. Gukesh na rozdíl od svého soupeře nezaváhal a „zavěsil“ .

 

 

 

Výsledky 2.kola:

 

Ve třetím kole měli všichni „starci“ bílé figury, ale nebylo jim to nic platné. Gukesh sice udělal hrubku, ale Aronjan s dvaceti sekundami na hodinách nenašel správné pokračování a po 33. Sd3?? se mohl klidně hned vzdát.

 

 

Ting Li-žen pokračuje ve špatných výkonech a Vincent Keymer s ním ani s černými figurami neměl problém. Carlsen stál o něco lépe s Firouzjou, ale nedokázal malou výhodu uplatnit. Stejně tak si počínal i Caruana. I on stál v jednom okamžiku podstatně lépe s Abdusattorovem, ale i tato partie skončila remízou.

 

Výsledky 3.kola:

 

Ve čtvrtém kole měly partie jednoznačné průběhy.
Dobře hrající Vincent Keymer nezaváhal ani s Caruanou a vyhrál. V souboji „mladých“, Firouzji a Abdusattorova, byl úspěšnější Nodirbek, kterému se v zahájení podařilo lépe rozestavět kameny. Poté vznikla na šachovnici „obyčejná pozice“, v níž měl Abdusattorov výhodu dvojice střelců. Když k tomu obsadil ještě i jediný volný sloupec, bylo jasné, že bílému by k záchraně pomohl jen zázrak. Ten se však nekonal.
Ting Li-žen hraje hodně špatně. Také jeho partie s Gukeshem přešla záhy do normální pozice, ale to už stál Gukesh lépe. Tady si dovolím upozornit na hned první jedovatý tah bílého – 1. c4. To není pokus o přechod do Anglické, to je napadení pěšce na h7  :usmev: .

 

 

Carlsen porazil Aronjana, který se více snažil hrát rychle než dobře  :usmev: . Partie na jednu branku…

 

 

 

Výsledky 4.kola:

 

Po odehraných čtyřech kolech jsou v čele mladí hráči. Krok s nimi drží (nebo se o to alespoň snaží) Carlsen a Caruana. Aronjan má jen jednu remízu a ještě hůře je na tom mistr světa Ting Li-žen (Ding Liren), který prohrál všechny čtyři partie-a ne vždy to bylo kvůli formě šachu, kterou se turnaj hraje.

 

Tabulka po 4. kole (screenshot z webu https://theweekinchess.com )

 

Cenový fond turnaje (screenshot z webu chess.com):

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess.com

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x