Zajímavý nápad

Skandinávská obrana byla a ještě stále je považována za méněcenné zahájení.
Proč?
Především proto, že po tazích 1.e4 d5 2.exd5 Dxd5 se dostává do hry černá dáma příliš brzy a bílý získává tempa jejím napadáním. Ale není to tak jednoduché…

 

V poslední době se Skandinávská normálně používá i na dost vysoké úrovni, takže to s tou její reputací nebude až tak zlé. Sám jsem kdysi míval s tímto zahájením za bílého problémy. Částečně možná i proto, že jsem měl zafixováno jeho hodnocení  :usmev: .

Černý nemusí ve druhém tahu dobírat pěšce na d5 (2. …Dxd5) a může hrát např. 2. … Jf6. Ani po dobrání pěšce (2. … Dxd5) nezíská bílý ve většině variant velkou výhodu. Za náskok ve vývinu bílého má černý kompenzaci v pevné pozicí bez slabin a otevřeném sloupci „d“.
To je jeden z důvodů, proč se toto zahájení stále častěji objevuje i dnes.

Podívejme se na jednu zajímavou variantu, v níž se bílý nesnaží za každou cenu vyhnat černou dámu z pole a5, ale volí klidný vývin figur.
Varianta vzniká po tazích: 1.e4 d5 2.exd5 Dxd5 3.Jc3 Da5 4.Sc4

Tah 4.Sc4 je normální vývinový tah. Kromě toho, že si střelec bere na mušku pole f7, kontroluje také pole e6. V mnoha variantách Skandinávské obrany má bílý po případném d2-d4 problém s krytím pěšce d4, kterého černý na polootevřeném sloupci často napadá.

Po 4.Sc4 má bílý trochu jiný plán: pěšec nepůjde až na d4, ale podobně jako v některých klidných
variantách italské postoupí jen o jedno pole-na d3. V partii Goeller-Daniels bílý použil zajímavou myšlenku, která stojí za pozornost.

Po tazích:
1.e4 d5 2.exd5 Dxd5 3.Jc3 Da5 4.Sc4 Jf6 5.Jge2 c6 6.0-0 Sf5 7.d3 e6
nezahrál bílý „běžné“ 8.Sd2!?, ale rozhodl se pokračovat jinak:
8.Jg3!? …

 

Ve spojení s následujícím tahem (9. f4) zajímavá myšlenka. Bílý nehledí na pěšce, chce prosadit postup f4-f5,
otevřít pozici a využít tak svůj náskok ve vývinu k útoku na krále.

 

 

Černý se nyní rozhodl prověřit oprávněnost oběti bílého a zahrál 9. … Sb4. Nejlepší v této pozici je však asi 9. … Sc5+ 10.Kh1 0-0 11.Jce4! a i když má bílý iniciativu na královském křídle, měl by se černý přesnou hrou dostat k vyrovnání.
Po tazích 10. f5 exf5 11. De2+ ustoupil černý na pole d8 (11. … Kd8). Ani na poli f8 by nestál černý král nějak dobře, ale zdá se, že by tam byl méně exponovaný.

 

 

Nyní mohl bílý pokračovat stylově a pokusit se využít postavení černého krále v centru otevřením sloupce d a zahrát 12.d4!?. Po 12. … Ve8 13.Df3 Jbd7 má bílý sice o pěšce méně, ale černé figury nemají souhru.
Střelec na g6 je tak trochu mimo hru, dáma a král také nestojí ideálně. Za pěšce má bílý zřejmě dostatečnou kompenzaci a velmi nadějnou pozici. V partii se však hrálo jinak. Po 12. Sf4 mohl černý vyrovnat hru (12.Sf4?! Jbd7 13.Df3) tahem 13. …Je5.
Zbytek partie není zrovna na velmistrovské úrovni  :usmev: , ale pro pořádek uvádím partii až do konce.

 

 

Po 20. … Vh4! by neměl bílý ani stín výhody.

 

 

Černý dal před matem nebo těžkými materiálními ztrátami přednost vzdání.
Partie plná chyb, ale myšlenka postupu pěšce f2 až na f5 není až tak marná. Doposud se tak mockrát nehrálo, ale je to zajímavá možnost, jak „skandinávcům“ znepříjemnit život  :usmev: .

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
8 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
lubomir1959

kolo Mitropa: Subelj – Vykouk        0 – 1
Stalmach – Goroshkov  remíza
Lawrencic – Gnojek     1 – 0
Němec – Campa        1 – 0
Takže dobojováno, naši se nadřeli určitě víc než čekali, Vykouk obrátil prohranou partii ve svůj prospěch, takže vítězíme 2,5-1,5, dnes nám ale drželo palec celé peklo i s Luciperem! Uff, museli jsme všichni slyšet ten kámen, který našim hráčům spadl ze srdce!!!
 

lubomir1959

Před několika lety jsem v Brně proti SK 64 sehrál miniaturku s elově mnohem silnějším hráčem, nebylo mu nic platných 400 ELO bodů v jeho prospěch, nejspíš mě těžce podcenil:
 


 
Po 11. tahu soupeře jsem nevěřil svým očím, civěl jsem na šachovnici snad 10 minut než mi došlo, co se vlastně stane po 12. Sg4+…
 
Tak dnes v 15,00 začíná Mitropa. Fanděme našim barvám, máme tam mladý tým, tak ať naši mladí uhrají, co se uhrát dá a získají cenné zkušenosti!
 

Petr Teplý

Se na te Mitrope uz neda ani uhrat GM norma…tam se fakt za chvili budou posilat deti ze skolky.

Rostislav Huňa

Za předpokladu modelu, že platí výsledky a sestavy 1. kola tak jak jsou a že ve zbývajících kolech budou mít soupeři vždy základní sestavu potřebuje Richard Stalmach 6,5/9 na GM normu a Jan Vykouk 5,5/9. Samozřejmě je teda potřeba mít 9 partií, tedy odehrát všechny zápasy. I pokud nebudou sestavy soupeřů vždy základní, lze pořád očekávat, že GM normu uhrát půjde, jen možná bude nezbytný zisk trochu vyšší.

Jan Jílek

Zápis jsem převedl do přehrávatelné podoby a textový link jsem předělal na odkaz.

lubomir1959

Díky moc, pane Jílku, já toho s pc zas tolik neumím…

Jan Jílek

Jak vložit do komentáře partii je popsáno v tomto článku. Není to nic složitého.

8
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x