Freestyle finišuje

V německém Wangelsu se na turnaji WEISSENHAUS Freestyle Chess G.O.A.T. Challenge kvapem blíží závěr. Přesněji řečeno: závěr už je tady 🙂 . V úterý a ve středu se hrály semifinálové zápasy, známe finalisty a teď už nás čeká jen finále.

 

Všichni víme, že do semifinále postoupila čtveřice Nodirbek Abdusattorov, Magnus Carlsen, Fabiano Caruana a Levon Aronjan. V semifinále na sebe narazili Abdusattorov a Carlsen, druhou semifinálovou dvojici vytvořili Caruana a Aronjan.

Magnus Carlsen v první partii zápasu s Abdusattorovem vyhrál. Měl bílé a v podstatě ani na okamžik nebyl nijak ohrožen. Abdusattorov stál hůře a partii završil hrubkou 35. … Vf8. Na první pohled to možná není úplně jasně patrné, ale černí střelci stojí tak nevhodně, že se černý musí obávat o svého krále  :usmev: .

 

 

Ve druhé (středeční) partii měl Carlsen černé figury. Po zahájení získal lepší pozici, ale nijak zvlášť neriskoval a jednoduše tahal lepší pozici a čekal na soupeřovu větší chybu. Chyby se nedočkal, ale postavil pozici v níž se nedalo prorazit ani za jednu stranu. Remíza Carlsenovi zaručovala postup do finále, takže po minizápase byl jistě spokojený  :usmev: .

 

Souboj druhé semifinálové dvojice, kterou tvořili Američané Caruana a Aronjan, byl mnohem vyrovnanější.
V první partii zvítězil bílými figurami hrající Aronjan, když si Caruana nechal „zazdít“ svého krále i jezdce.
Druhá partie však vyšla Caruanovi a Aronjan se před matem vzdal.

 

 

Šlo se do tiebreaku, který nebyl o nic méně zajímavý, než vážné partie.
První rapid partii vyhrál Aronjan, Caruana stál podstatně lépe, ale v časovce nastavil věž. Tedy…nebyla to celá věž, protože bílý za ní musel odevzdat lehkou figuru, takže „jen“ kvalita, ale i to stačilo Aronjanovi k vítězství.
Ve druhé tiebreakové partii však Caruana zahrál více než dobře a bez problémů svého soupeře přehrál. První sada tiebreaku tedy skončila remízou.
Následovaly bleskové partie, v nichž si soupeři vyměnili role. Zatímco v v rapid-tiebreakových partiích vyhrávaly bílé figury, v bleskových partiích vyhrávali černí.
V první blicce vyhrál černými Caruana, ve druhé bleskovce měl Caruana o chloupek lepší pozici, ale se třemi sekundami na hodinách opět nastavil jednotahově věž. Tentokrát to nebyla „jen“ kvalita, ale opravdu celá věž. Ani bleskové partie tak neurčily druhého finalistu.

Rozhodnout musel až armageddon. Aronjan měl bílé figury, na hodinách pět minut a povinnost zvítězit. Caruana hrál černými, na celou partii měl čtyři minuty, ale k vítězství malého zápasu mu jako černému stačila remíza.
Aronjan po zahájení nic nezískal a musel riskovat. Risk nebývá vždy zisk  :usmev: . Fabiano Caruana vše vychytal, armageddonovou partii vyhrál a postoupil do finále, kde se střetne s Magnusem Carlsenem.

 

Pavouk (screenshot z webu pořadatelů ):

 

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess.com

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x