Loterie

Skončil Pražský mezinárodní šachový festival 2024 (Prague International Chess Festival 2024) a jeho výsledky známe, ale hrálo se i na jiných místech.
Není sice v našich silách obsáhnout vše, ale přinášíme aspoň střípky ze šachového života 🙂 .

 

Zhruba za měsíc a půl (27. 4. – 5. 5. 2024) začne v Ostravě festival Ostravský koník, jehož součástí budou i uzavřená mistrovství České republiky mužů a žen.

Součástí festivalu jsou i různé „předfestivalové“ akce. Ať už se jedná o simultánní tour IM Lukáše Klímy nebo o Rapid tour, vždy máte možnost dostat výrazné slevy (výrazné= až 100%  :smich: ) na startovném ve festivalových turnajích.

V sobotu 2. března se v Havířově uskutečnil už čtvrtý turnaj letošního ročníku Rapid Tour.
Memoriál Gustava Eichlera je pořádán na počest trenérské osobnosti, která stojí za mnoha úspěchy (nejen)havířovských hráčů.
Turnaj má dlouholetou tradici a pamatuji ještě doby, kdy jej spolupořádal sám Gustav Eichler. Po jeho úmrtí se pořadatelské role ujal jeho syn, známý brněnský „blicfanoušek“ a šéf firmy DNA Design s.r.o., ing. Břetislav Eichler, jehož architektonická řešení betonových schodišť  stojí minimálně za zhlédnutí (Břéťo, neděkuj a zaplať za reklamu  :smich: ).

Šachistům je však obvykle jedno, kdo za čím stojí, zajímá je především kde a jak se co hraje  :usmev: .
V Havířově se hrálo na devět kol švýcarským systémem, tempem 13 minut na partii + dvě vteřiny za provedený tah. Turnaje se letos zúčastnilo 115 hráčů, z toho dva nositelé titulu IM a šest FIDE mistrů. Ze 115 hráčů byla skoro celá třetina ze zahraničí. Z nedalekého Polska přijelo 32 hráčů a hráček, ze Slovenska 3 hráči (všichni tři z Topoľčan).

Podle startovní listiny byli favority oba mezinárodní mistři, Vojtěch Zwardoń a Piotr Piesik, a oba svou roli potvrdili.

Vojta Zwardoń nepustil nikomu ani půlbod  :usmev: a vyhrál turnaj se stoprocentním bodovým ziskem. Druhý hráč v konečném pořadí Piotr Piesik prohrál s vítězem turnaje a půlbod ztratil ještě s Jaroslavem Sobkem, který se umístil na třetím místě.

FM Jaroslav Sobek je po čtyřech turnajích Rapid Tour na prvním místě celkového pořadí a je na dobré cestě umístit se mezi prvními třemi hráči soutěže, kteří mají startovné zdarma.

Odkazy:

Web Ostravského koníka
Web Rapid Tour
Výsledky Memoriálu Gustava Eichlera na chess-results


 

Jaký je (=bude) festival Ostravský koník?

Nebudu nikomu nic nalhávat, ani dělat lacinou propagandu turnaji  :usmev: . Fakta o Ostravě si jistě každý najde sám, ale pokud to nezažijete na vlastní kůži, nevíte nic.

Ostravský koník, to jsou: dobré hrací podmínky, skoro (nikdo není dokonalý  :usmev: ) dokonalá organizace, výtečný cenový fond ve všech turnajích a vynikající atmosféra.

Jediné, a opravdu jediné, co turnaji v mých očích ubírá body, je dopravní přístupnost pro „běžné přespolní“ hráče.
Nebýt Dopravního podniku města Ostravy (DPMO), turnaj bych všem vřele doporučil, díky DPMO jej doporučuji ostravským hráčům a hráčům, kteří budou v Ostravě ubytováni nebo nebudou jezdit na jednotlivá kola (mezi)městskou hromadnou dopravou  :smich: .
(Mimochodem, už přes půl roku čekám na odpověď od DPMO na můj dotaz, zda je možné někde v Ostravě zakoupit jízdenku za hotové peníze  :usmev: . Vím, že to možné není, ale slušností je odpovědět. Od DPMO se však odpovědi asi nedočkám.)

Pokud však na turnaj přijedete z „daleka“ (co je „daleko“ ?) a budete v Ostravě přímo ubytováni, pak není co řešit.
Ostrava není žádné černé město, jak se donedávna mnozí domnívali a možná dodnes domnívají  :usmev: .
Pravda, při příjezdu do Ostravy vás v okrajových čtvrtích může „uhodit do nosu“ nepříjemný zápach, ale i ten se už pomalu vytrácí.
Ostrava prostě stojí za návštěvu  :usmev: .
A Ostravský koník možná není nejlepším turnajem v ČR, ale mezi nejlepší určitě patří…


 

„Švýcar“…
Napadlo mě to už vícekrát a znovu při nedávno skončeném turnaji „Karel Janeček Open“ (součást PICF).

Je švýcarský systém spravedlivý?

Odpověď asi nebude jednoduchá  :usmev: a každý to bude vidět jinak. Ani já si na to netroufám odpovědět a nemám ani vlastní vyhraněný názor.
Když se podívám na závěrečnou tabulku turnaje „Karel Janeček Open“ , napadá mě, že by se „s tím něco“ mělo dělat.

Pořadatelé různých open turnajů by se měli zamyslet.
Švýcarský systém není dokonalý, ale v současné době je to asi nejlepší způsob, jak určit z velkého množství účastníků nejlepšího hráče.
Problém je v tom, že existují určité limity.

Švýcarský systém dokáže (při správném nasazování) spravedlivě určit nejlepšího hráče, ale pokud se bavíme o spravedlnosti, pak záleží na počtu účastníků a počtu kol.
Při devíti kolech to „funguje“ do 512 účastníků. Nasazujete-li při tomto počtu hráčů a kol hráče podle bodového zisku, nemůže se stát, že by dva hráči měli plný počet bodů  :usmev: .
Pro pochopení nemusíte rozumět matematice  :usmev: , stačí selský rozum: dejme tomu, že na konci turnaje se potkají dva hráči se stoprocentním bodovým ziskem. Předtím by měli dostat hráče se stejným počtem bodů, takže tu máme jistou posloupnost: 1 (vítěz)-2-4-8-16-32-64-128-256-512, což je devět kol.
Nebo také jinak  :smich: .
Máme 512 hráčů, kteří by měli hrát vyřazovacím systémem.
V prvním kole se hráči rozdělí na dvě poloviny (tedy 256:256), pak se dělí znovu a znovu:  (512…256>128>64>32>16>8>4>2>1), až zůstane jen vítěz (a je to devět kol)  :usmev: .

Funguje to, ale …
Když se podíváte třeba na konečnou tabulku turnaje „Karel Janeček Open„, v němž hrálo 267 hráčů, vidíte, že vítěz, který byl na startovní listině nasazený jako šestý hráč,  „musel“ uhrát osm bodů a přitom se utkal jen s jedním hráčem z první desítky nasazených. Není to jeho chyba, ani chyba pořadatelů.
Přesto je to svým způsobem nefér.
Vidíme, že při vyšším počtu hráčů, i když je při správném nasazování, počtu kol a účastníků systém spravedlivý, stejně nemusí „švýcar“ určit nejlepšího hráče. V šachu musíme ve „švýcaru“ počítat s remízami a máme i změnu barvy figur, což jsou faktory, které nelze pominout.
Tím chci naznačit, že švýcarský systém je spravedlivý jen do určitého počtu účastníků a kol.
Pak už je to loterie  :usmev: .

Nebylo by lepší používat zrychlený švýcarský systém (na začátku dostane první polovina hráčů určitý fiktivní počet bodů, aby se ti nejlepší co nejdříve potkali spolu a na konci se jim fiktivní body odečtou)?

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
24 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Integrovana z Olomouce do Prostejova byla za 49 korun, ale nyni jen za 37, protoze v tom neni zona 71(Olomouc). Prijel jsem od Prahy a po Olomouci neplanuji jezdit. A plati to i na MHD v PV. Pryc s Fialovou drahotou! 😀
 

Ondrej Havelka

Co se týče systému hry, tak zmíním systém, podle kterého se hrávají turnaje v go.
příklad třeba zde: https://europeangodatabase.eu/EGD/Tournament_Card.php?&key=T240224A
 
Každý hráč dostane 1 fiktivní bod, za každých 100 bodů ratingu. Tyto body se nijak nemažou a hodnotí se i na konci turnaje. Zároveň se pak ale vyhodnotí a ocení i lidé, kteří udělali alespoň 4/5. Pokud by se tento systém upravil i pro velké šachové turnaje, kde by například byl použit systém 3/1/0 na hodnocení a odměněni by poté byli i hráči co udělali z 9 kol dejme tomu aspoň „19 bodů“. Zanikla by potřeba rozdělovat turnaje na A/B/C/D, protože stejně by poslední nasazení neměli šanci hrát s prvními a zároveň by všichni hráli o ceny…
 
Samozřejmě na turnajích do 50 účastníků, nebo turnajích, kde jeden hráč má výrazně vyšší rating by to nemělo smysl…

Ondrej Havelka

Co se týče kupování jízdenek po Ostravě, tak z toho co čtu, tak za „hotové“ by mělo jít nakupovat, ale pouze za bankovky.
 
Co se týče obecně dopravy v Ostravě. Vše se dá navázat na ODISku a pak vše funguje dobře. Dokonce z toho co čtu, tak by se ODISka měla dát nahrát na platební kartu, včetně slevových poukazů. Při jisté zručnosti s PC by to neměl být problém.
 
Uznávám ale, že jízdy po Ostravě mají své paradoxy. Například, pokud použijete MHD, nemáte nárok na studentskou slevu. V meziměstské už ale ano. Pokud teda nasednete do autobusu meziměstského, ale jedete jen jednu zastávku po Ostravě, tak vás vyjde levněji si koupit lístek mimo Ostravu se slevou a vystoupit dřív než kdybyste si koupili lístek jenom po Ostravě.
Kdysi se mi taky stalo, že mě vyšlo lépe platit kartou, protože z karty se platba sráží až na konci dne, ale z ODISky se platba strhávala při každé jízdě.
 
Ale přiznám se, že po Ostravě moc často necestuju.

Ondrej Havelka

S tím nelze nesouhlasit, jediné čemu děkuju, tak je že z Frýdku to jezdí až na UAN a existuje i dobré vlakové spojení.
 
Zbývá jen doufat, že to někdo upraví, nebo aspoň zajistí navazující tramvaje.

Petr Kraus

To maté pravdu. Dneska jsem se díval na turnaje Rapid tour Ostravský koník. Já mám rapidy rád a tam je to z dopravou v pohodě a myslím si ,že to je celá tour dobrá záležitost. Hodně jsem slyšel i o rapidu v Bohuslavicích, kde v minulém roce bylo kolem 180 šachistu -vítězem byl pan Vojta Plát. Celkově ,ale tam musí být dobrá atmosféra a mají tam prý dobré koláčky. A snad by se tam našlo dobré piti i pro mě jako abstinenta. Ale i ostatní rapidy v rámci tour mají dobrou atmosféru a pohostinnou atmosféru  :klobouk: 

David Navara

Myslím si, že první a poslední místa švýcarský systém obvykle určuje poměrně spravedlivě, se středem tabulky to je o dost horší. Pokud vítěz neměl tak silné soupeře, není to jeho chyba. (Ostatně po pandemii ratingy jsou ještě méně spolehlivé než dříve, obzvláště u mládeže nebo u lidí z poměrně izolovaných šachových oblastí, mezi něž po roce 2020 můžeme řadit i Čínu.) Pamatuji, že na ME jednotlivců v Jerevanu roku 2014 hrálo snad 15 účastníků s ratingem 2700 a vyšším, ale jen v jedné partii se dva z nich utkali mezi sebou.
Pravda, například na MČR v Ostravě snad roku 2017 dlouho vedl Jirka Štoček, před posledním kolem jsme oba měli 6,5/8 a on lepší pomocné hodnocení. Dostal černé se Zbyňkem Hráčkem, který se dotahoval zdola, já bílé s Karlem Malinovským. Rychle jsem vyhrál, Jirka prohrál, Zbyněk se na něj dotáhl a jelikož pomocným hodnocením byla vzájemná partie, Jirka skončil až třetí. Já jsem v turnaji se Zbyňkem vůbec nehrál. Ale celkově vzato je standardní švýcarský systém vhodný. Vím, že na jednom turnaji přidávají na začátku první polovině startovního pole snad tři virtuální body, které po třetím kole smažou. Před 4. kolem mají obě poloviny tabulky stejně bodů, takže čtvrté kolo je vlastně náhražkou prvního a celý systém v tomto provedení je k ničemu. (Aby fungoval, je třeba, aby počet kol odehraných s dočasně přidanými body byl vyšší než počet těchto bodů.)
Na serveru chess.com používají jiný losovací systém, ale párkrát se mi už stalo, že jsem z jedenácti partií měl sedmkrát bílé nebo naopak sedmkrát černé, aniž by k tomu existoval pádný důvod.

Vojta Plát

Ja jsem v roce 2016 v Ostrave na MCR byl nejak na 20.miste a chtel jsem jet domu. Pak jsem se zazrakem hecnul, 4x vyhral a nakonec skoncil samostatne prvni, ackoliv jsem mel bucholz uplne tragicky. Nekdy se holt zadari 🙂

Igor

Švajčiarsky systém, aj ten „štandardný“, podľa pravidiel FIDE, umožňuje, aby hráč bojujúci o ceny, mal rozdiel medzi partiami bielymi a čiernymi ±3, pokiaľ ten rozdiel vznikne až v poslednom kole.
Teda 7 krát biele a 4 krát čierne, pokiaľ bola posledná partia bielymi, alebo farebne opačne.

Vojta Plát

V Plzni na rapidu v pivovaru se stalo, ze jsem v poslednim kole hral s GM Omeljou a oba jsme meli barvy 5-3 a ja dostal poseste bile. Poprve v zivote no.

David Navara

Také se mi to jednou stalo, dokonce na ME jednotlivců. V mém komentáři ohledně losování na chess.com byla podstatná i ta závěrečná formulace „aniž by k tomu existoval pádný důvod“.

Jan Jílek

Nebylo by stylovější, kdyby aspoň pro Karel Janeček Open navrhl vlastní systém losování přímo Karel Janeček?

Petr Kraus

Dobrý den pane Jílek, to je zajímavý názor. Jinak s panem Janečkem jsem se chvíli bavil. Musím říct , že je to velice příjemný pan. Při volném dnu, připravil pro nejlepší hráče zajímavý doprovodný program, který podle videa měl výbornou atmosféru.   :usmev: 

chess

Souhlas, švýcar je zatížen náhodou nebo haluzí,ale nevidím na tom nic špatného. To štěstí je nivelizováno větším počtem turnajů. Jestliže horší hráč má lepší výsledek než lepší hrac v jednom švýcaru… ok. Ale těžko bude mít horší hráč lepší výsledek z pěti švýcarů. Uzavřený a každý jiný turnaj je taky o štěstí, barvy, pořadí soupeřů, atd. atd. roli hraje taky více faktorů.
A samozřejmě jsem pro nějaký že způsobů zmenšení parametru loterie. Ten vítěz openu opravdu nehrál s nikým, ale ok, bude hrát další švýcary.
 
 

Honza Repák

Šachisti jsou obecně komplikovaní jedinci, kteří mají problém připustit si vlastní selhání a cítí potřebu hledat jiná zdůvodnění svých neúspěchů, jako třeba podvádění a rozptylování ze strany soupeřů (zejména malých dětí) nebo chybný turnajový systém (naprosto bezchybný vyhovující úplně všem neexistuje). Nic lepšího než švýcar nemáme, při zrychleném nasazování se úplně stejně mohou cítit poškození jiní ambiciózní hráči, kteří se do té lepší skupiny nevejdou. Místo trapných hledání, jak lepším hráčům turnaj udělat na míru, by se raději tito lepší měli za rovných podmínek pro všechny více snažit a hlavně nedávat si mezi sebou bezpečné rychlé remízy (na našich turnajích běžná praxe), tyto především totiž napomáhají tomu, aby jich více mělo stejně bodů a rozhodovala nejrůznější pomocná hodnocení, na která má deset lidí deset názorů.

David Navara

U prvních míst to loterie není. (Může být loterie, zda v turnaji zvítězí A, B, nebo C, pokud hrají podobně dobře, může se stát, že nejlépe hrající soutěžící neskončí první, ale nestane se, že by open vyhrál někdo, kdo na předních místech nemá co pohledávat.) Pokud ovšem bereme v úvahu ceny v dalších kategoriích (např. ratingových), může se stát, že například poslední účastník se 6,5/9 předběhne první(ho) soutěžící(ho) se 6/9, ačkoliv hráli úplně jiné turnaje.
Pomocných hodnocení je mnoho a neexistuje jednoznačné doporučení, ale některá přeci jen jsou méně vhodná.
Pravda, slyšel jsem o velkém turnaji s několika sty soutěžícími včetně velmistrů, kde prvním pomocným hodnocením byl počet výher. Sešli se snad čtyři lidé na zisku 8,5/10 a turnaj vyhrál velmistr, který prohrál snad ve třetím kole, takže měl slabší soupeře než jeho konkurenti. Ani střední Buchholz není pro určení prvních míst optimální. (Na jednom MČR jsem vyhrál se ziskem 8/9 před skupinou účastníků se šesti a půl body. Hlavním pomocným hodnocením byl střední Buchholz a druhý skončil hráč, který se se mnou vůbec neutkal. Třetího a čtvrtého jsem porazil.) Z matematických důvodů „horní Buchholz“ funguje lépe pro horní část tabulky a „spodní Buchholz“ (bez nejúspěšnější/ho) by byl přesnější pro dolní část tabulky, kde ovšem pořadí nebývá tak podstatné.

Petr Kraus

Dobrý den, na Pražském šachovém festivalu, jsem se bavil se spoustou lidi o různých šachových věcech. Jedno z témat byl šachový turnaj – Ostravský koník. Na tento turnaj jsem na festivalu, ale i dlouhodobě slyším kladné recenze a rád bych se do Ostravy podíval. Co mě docela vádí , je právě dopravní přístupnost . Na této téma už jste nedávno psali a mě to nedalo a ověřoval jsem si jestli to s tím jízdným je pravda. Hlava mi to nebere , ale je to tak. . Na druhou stranu jsem zažil co se týče jízdného příjemné zjištění v Olomouckém kraji. Mám jako invalidní důchodce padesát procent slevu. V Olomouci jsem si na Vlakovém nádraží kupoval jízdenku do Uničova. Ukazoval jsem ,že mám jako invalidní důchodce slevu a chystám si peníze . A dostavám jízdenku na které je 0. Opravdu já jako invalidní důchodce můžu jezdit vlakem zcela zdarma. Pokud se to bude vztahovat i na autobus tak pro mě jako šachistu, který se bude stěhovat z Prahy do Olomouckého kraje nastanou zlaté časy.

Vojta Plát

To asi plati jen na osobaky a zalezi na typu invalidity, ne? To by pak jezdil zadarmo i nas Jirik z Prostejova a jakoze zadarmo udajne nejezdi 😀

Petr Kraus

Dobrý den- musí být invalidita 3. Mám padesát procent slevu na vlaky a autobusy. V lednu jsem jel z Olomouce do Nezamyslic osobním vlakem zadarmo, to samé do Uničova. U rychlíku si nejsem jistý. V Praze si plátím měsíční jízdenku za 550,-. V Ostravě myslím stojí měsíční také 550,-. Pokud jedu na Moravu z Prahy využívám firmu regiojet , kde si kupují jízdenku v oddělení relax a tam plátím 50 procent. Olomoucký kraj je jediný kde můžu jezdit osobním vlakem zcela zdarma .   :usmev: 

Rostislav Huňa

Ke zrychlenému systému: ten nedává šanci říct nefavoritovi, že by favoritem být mohl – což na tak nehomogenním turnaji plném hráčů z celého světa by nebylo dobře, jejich Ela jsou často těžko srovnatelná s našimi (Čína, Kazachstán…), zvlášť u mládežníků. Kromě toho ano, je možné že se hráč nepotká se soupeři s první desítky – ovšem podle nasazení, ne podle reálné výkonnosti. Švýcarský systém na začátku napáruje hráče podle nasazení, protože nic jiného nemáme, ale pak čím dál víc bere v potaz reálnou výkonnost a nikoliv Elo – a pokud favoriti nehrají dobře, je samozřejmě spravedlivé, aby hráč, kterému se daří, hrál s konkurenty o podobné výkonnosti a nikoliv s favority jen proto, že jsou favoriti – oba hráči 2600 dle mého názoru čekali lepší výkony, protože jejich výkonnost byla trochu slabší, naopak se našli hráči, kterým se start velice povedl a pak se bili mezi s sebou a samozřejmě je mnohem spravedlivější hrát s hráči se stejným počtem bodů než s hráči s co nejvyšším nasazením. Jinak s posloupností máte pravdu, pokud by počet účastníků překročil 2^9, pak by se teoreticky mohlo stát, že by byli na 9 bodoví hráči a pak by to spravedlivé nebylo – mohl by se zeptat: mám 9 z 9, co víc jsem měl udělat, abych nebyl druhý. To ovšem nebyl případ turnaje na PICF.

Vojta Plát

Pri takovem poctu je lepsi twn svycar, jak se prvni tretine pridaji dva body, druhe jeden a treti nic. A nejak se to odebira, az se to nekdy v polovine turnaje srovna. Nebo to je taky nefer? Pri takovem masaku mi to prijde rozumnejsi, ale mozna se pletu. Ja mel v Praze loni paradoxne vyhodu jako prvni nasazeny v tom, ze i kdyz jsem mel mene bodu, bral jsem nekoho nad sebou a diky tomu mi pak vysel nejlepe bucholz. Nekdy to ma svoje vyhody byt prvni nasazeny 🙂

24
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x