Poslední etapa

Pražský mezinárodní šachový festival 2024 (Prague International Chess Festival 2024) je minulostí. Včerejší dopolední kolo rozhodlo o vítězích festivalových turnajů, samozřejmě až na turnaj Masters, kde byl vítěz znám už před posledním kolem 🙂 .

 

Už se to tady jednou psalo, poslední kola někdy bývají jako závěrečná etapa cyklistického závodu Tour de France  :usmev: .  Většinou (pokud nejde o open turnaj) je o vítězích rozhodnuto a jen málokomu se chce ve finiši opravdu tvrdě bojovat.

 

 

 

Je to pochopitelné, pokud jste nezískali dostatek bodů v průběhu celého turnaje, pak v posledním kole to už jen stěží dohoníte  :usmev: .

V turnaji Masters skončilo v posledním kole remízou všech pět partií. Nebyly to bezduché remízy, ale přece jen, bojový duch už většinu hráčů opustil  :usmev: .

Praggnanandhaa s Davidem Navarou rozehráli Anglickou, ale já bych řekl, že to byla Dračí varianta Sicilské hry obrácenými barvami s tempem navíc pro bílého (zkratka: DVSHOBSTNPB  :usmev: ). „Drak“ je plnohodnotné zahájení za černé, takže celkem logicky by měl být dobrý i za bílé, zvlášť s tempem navíc.
Praggnanandhaa se sice snažil ze zahájení vydolovat víc než jen minimální výhodu, ale David byl pozorný a soupeře k ničemu nepustil.

 

 

Thai Dai Van Nguyen – Vidit, to byla partie, která remízou skončila, ale nemusela  :usmev: . Van získal ze zahájení lepší pozici a pěšce, ale to by na výhru zřejmě nestačilo. Vidit se rozhodl srovnat stav materiálu (23. … Sxa2) a ukázalo se, že podobně jako v jiných partiích, které v tomto turnaji sehrál, to byla chyba, protože bílý by ovládl centrální volné sloupce, sedmou řadu a černé figury by stály dost špatně. Vlastně by se dalo říct, že byl černý prohraný  :usmev: .
Vidit měl štěstí, že byl Van naladěn mírumilovně (bodejť by ne, když stál v turnaji velmi dobře) a zvolil raději přechod do koncovky těžkých figur, což vedlo k remíze.

 

 

Z podobného „soudku“ byla i partie Keymera s Bartelem. Keymerovi se v turnaji moc nedařilo, ale v posledním kole měl bílé figury, takže to mohl zkoušet. Jenže ze zahájení dostal spíše horší pozici a Bartel se sice snažil, ale hra přešla do věžové koncovky, v níž by se dalo vyhrát jen po nějaké hrubce.

Klidnou remízou skončila partie Rapport – Abdusattorov. Abdusattorov už byl jasným vítězem, ale přesto se hrálo, tedy žádná rychlá bezobsažná remíza. Rapport nic nezískal ze zahájení a s každou výměnou figur bylo jasné, že partie skončí v remízovém přístavu  :usmev: .

Maghsoodloo mohl vyhrát s Gukeshem. Mohl, ale nevyhrál. Gukesh stál hůře a v oboustranné časové buď chyboval, nebo šel záměrně do rizika  :usmev: . Tipuji druhou možnost. Po tazích 37. … Vc7 a 38. … Jxe3+ je černý bez figury, ale díky slabému bílému králi má ještě nějaké šance na záchranu. Problém je v tom, že do časové kontroly zbývaly už jen dva tahy a ty byly za bílého prakticky vynucené-dobrat figuru a po šachu ústup krále. Po časové kontrole už měl být výsledek jasný, 1-0 pro bílého. Kolem dvaceti minut hledal bílý cestu k výhře. Nenašel.
Vyhrával šach věží na a8 (41. Va8+). Najít oběť věže v následujícím tahu (42. Vh8+)by nemělo být až tak těžké, ale i kdyby to těžké bylo, tak k velké (a možná rozhodující) výhodě vedl i tah 42. Vf8 s prozaickým napadením pěšce.
Co se na tom Parhamovi nelíbilo, nevím. Zřejmě někde viděl „duchy“  :usmev: .

 

 

 

Výsledky posledního kola turnaje Masters:

 

Nodirbek Abdusattorov je jasným vítězem turnaje Masters.
Thai Dai Van Nguyen po úvodních porážkách zvedl hlavu a obsadil vynikající druhé místo. Na třetím místě skončil Parham Maghsoodloo, který měl stejně jako druhý Nguyen i čtvrtý Praggnanadhaa pět bodů. Místo páté obsadil David Navara, což je také velmi dobrý výsledek.

Tabulka turnaje Masters:

 

V turnaji Challengers nebylo před posledním kolem ještě rozhodnuto, kdo vyhraje turnaj a postoupí (?) do turnaje Masters. Šanci měli Santos Latasa, Gurel i Krobov, který by však musel v posledním kole vyhrát právě s Gurelem.

Jaime Santos Latasa měl celkem „příjemnou soupeřku“ , ale měl černé figury. Vaishali Rameshbabu v turnaji „nasekala“ spoustu chyb, ale tentokrát, jak na potvoru  :usmev: , neudělala ani jednu. Santos se snažil, ale Vaishali byla pozorná a partie skončila remízou.

Anton Korobov měl s Edizem Gurelem bílé figury, takže měl celkem solidní šanci pokoušet se vyhrát. Korobov se pokusil Gurela překvapit tahem 1. f4, ale pokud to bylo překvapení, tak pro Gurela příjemné.
Partie byla celkem v rovnováze, ale pak Anton chyboval a Ediz už nepustil „otěže z ruky“. Korobov ztratil pěšce a Gurel dokázal tuto výhodu „mazácky“ uplatnit. Tím si zajistil v příštím ročníku účast v turnaji Masters.

 

 

Klidnou remízou skončila partie L’ami – Mishra, ale zbývající remízy tak klidné nebyly.
Richard Stalmach se v partii proti Rodshteinovi dostal do prohrané věžové koncovky, v níž měl o dva pěšce méně. Maxim Rodshtein však asi nechal formu doma, protože ani dva pěšci navíc mu nestačili k výhře.

 

 

Bojovnou partii sehráli Štěpán Hrbek s Vaškem Fiňkem. Vašek černými korektně obětoval kvalitu, za níž měl dvojici střelců. Pak však nepokračoval správně a Štěpán získal výhodu. O výsledku nakonec rozhodla časová tíseň, v níž chybovali oba hráči. Kvalita Štěpánovi zůstala, ale černý se stačil zkonsolidovat.

 

 

 

Výsledky posledního kola turnaje Challengers:

 

Tabulka turnaje Challengers:

 

V turnaji Futures suverénně zvítězil indický mladík Aansh Nandan Nerurkar, který do turnaje vstupoval s ratingem 1786, ale na nové ratingové listině už u něj „svítí“ hodnota 2104. Druhé místo obsadil Pawel Brzezina z Polska, třetí skončil Tomáš Andre ze Slovenska. Naše tři děvčata se v silné konkurenci neztratila.
Tamae Severina Jakubše skončila čtvrtá (5 bodů), Sofiia Markina pátá (4 body) a Zuzana Stará byla sedmá (35 bodů).

 

Tabulka turnaje Futures:

 

Součástí festivalu byl i otevřený turnaj „Karel Janeček Open“ . Samostatné první místo a postup do turnaje Challengers si vybojoval řecký GM Stamatis Kourkoulos-Arditis (8 bodů)
Na druhém až desátém místě skončila skupina hráčů se sedmi body. V této skupině skončili i dva Češi, Petr Neuman a Tomáš Polák. Jako nejlépe umístěný český hráč v tomto turnaji si Petr Neuman vybojoval právo účasti letošním uzavřeném MČR jednotlivců.

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky a tabulky na chess-results
Online na lichess.org
Časový rozpis turnajů a akcí
Turnajová stránka s komentovaným online přenosem na iVysílání České televize

 

 

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
7 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Petr Kraus

Dobrý den, chtěl bych poděkovat organizátorům za supr šachový festival. Pro mě jako šachového nadšence to bylo to nejlepší co sem doposud viděl. Po sportovní a společenské stránce jsem maximálně spokojený. Po herní stránce ostatních hráčů fantazie- můj osobní výkon, to radši moc komentovat nebudu. Výkon našich hráčů velmi dobrý a upřímnou radost mám z výkonu pana GM PETRA NEUMANA . A na MČR v Ostravě mám pocit bude ostatní hodně prohánět. Určitě přidám další komentáře a budu jenom chválit.   :usmev: 

Martin

 Petr Neuman odehrál výborný turnaj a má docela velkou smůlu, že dle pomocného hodnocení skončil až na 4. místě když odehrál nejtěžší turnaj. Petr hrál proti 1. 2. 5. 9. 15. 19. 27. nasazenému. Třeba 2. Bulhar má lepší pomocné hodnocení přestože má performance elo o 100 bodů menší a z prvních 25 nasazených potkal jen vítězného Řeka a to navíc ještě v posledním kole, kdy Řekovi stačila k jistému samostatnému 1. místu remíza.
 

Honza Repák

Počáteční nasazení nevypovídá nic o tom, kdo si na turnaj přivezl lepší formu. Pamatuji si ročník Ostravského koníku, kde první nasazená třicítka hráčů odpadla hned v úvodních kolech, a člověk když potom vyhrál partii, narážel na vyšších deskách jenom na níže nasazené hráče s nižším Elem. Ano nestává se to často, ale Elo opravdu není všechno a nutně neznamená, že výše nasazení hráči museli být těmi náročnějšími soupeři v turnaji.

Petr Kraus

To mě mrzí ,že to nebylo lepší umístěni   :prvni:  . Před posledním kolem ,byl pan Neuman na   :druhy:  místě. No, říkal, jsem si hlavně , aby to nebyla brambora. Jestli sem to trošku nepřivolal  :udiveny: . Jen doufám, že na mě pan Neuman nezanevře.   :certik: 

Vojta Plát

Na MCR s nim budou hrat hraci, co ho dobre znaji, takze tipuji umisteni GM Neumana v druhe polovine tabulky. Jako je klidne mozne, ze se do nej silnejsi hraci vysypou stejne jako v Praze, ale uprimne tomu moc neverim.
 

Petr Kraus

Dobrý den, šachy pro mě nejsou jenom sport, hra ,ale důležité pro mě jsou zážitky a abych se na turnaji cítil dobře. Takovým místem na festivalu byl bar Amadeus. Na festivalu jsem byl po třetí za sebou a celkem dost času jsem trávil v baru. Nadšený jsem byl při poslechu hudby , kdy většinou mezi 19 a 21 hod se hrálo na klavír= výborná akustika= a to já mám rád a ještě hořící svíčky. Opodál stala socha pana Mozarta , kde se fotilo o 106. Hlavně jsem tam potkal spoustu dobrých lidi kolem šachu. Pro šachisty tam byla i sleva na jídlo a pití. Zahrál jsem si šachy na počítači.   :potlesk: 

Petr Kraus

Dobrý den, právě sem se díval na můj oblíbený pořád – V ŠACHU- . Dnešní díl byl velmi zajímaví a myslím nejlepší komentář a shrnutí Pražského šachového festivalu. Rozhovor s panem Votrubou mě nadchl a myslím si ,že další skvělý člověk ,který pro České šachy děla skvělou práci. Na závěr pořadu mě zaujali dresy, které mají v Novém Boru- velmi dobré.  :klobouk: 

7
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x