Turnaje a bojoví sloni

GM turnaj v Hanoji skončil, v průběhu týdne skončil i velmi dobře obsazený open v Reykjavíku a už zítra začínají další turnaje: další GM turnaj v Hanoji (Vojta Plát) a začíná i tradiční Grenke Chess Classic & Open v německém Karlsruhe.
Na konci něco málo o „slonech“ 🙂 .

 

Nedělním dvojkolem skončil první velmistrovský turnaj v Hanoji. Slovem „první“ nemyslím“ první  :usmev: , ale první ze dvou jarních GM turnajů, kterých se zúčastní Vojtěch Plát.

Turnaj „Hanoi GM1 Chess Tournament“  má Vojta konečně za sebou. Výsledek není zrovna přesvědčivý  :usmev: , ale občas se stává, že člověk nemá svůj den (nebo dny).
Poslední dvě kola Vojta odremizoval a jistě je rád, že turnaj skončil.
Upřímně… Ani jsem nečekal nějaký extra výkon, protože když nastupujete vlastně od třetího kola a víte, že musíte nějakým způsobem odehrát chybějící první dvě kola, může to být dost limitující.
Vojta nakonec v turnaji skončil se čtyřmi body na předposledním místě. Na ratingu ztratil 23 bodů, ale to asi není až tak důležité.

Podstatné by mohlo být to, že ve druhém velmistrovském uzavřeném turnaji už bude hrát za jiných podmínek. Žádné dohrávky kol, žádné dlouhé cestování před turnajem a snad už bude i plně aklimatizován  :usmev: .

 

Tabulka Hanoi GM1 Chess Tournament:

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Přesně 401 hráčů a hráček ze 49 šachových federací se sjelo nebo sletělo do islandského Reykjavíku na tradiční a tradičně silný Reykjavík Open 2024.

Mezi sedmadvaceti velmistry byl prvním nasazeným Bogdan Daniel Deac z Rumunska, ale na startovní listině nechyběla ani další známá jména. Druhým nasazeným byl Vasyl Ivančuk a také další dva hráči, Číňan Xiangyu Xu a Jules Moussard měli rating přes 2600.

Není to tak dávno, co jsem tu psal, že od určitého množství hráčů je turnaj hraný švýcarským systémem svým způsobem loterie  :usmev: a turnaj v Reykjavíku má slova (minimálně částečně) potvrdil.

Vítěz turnaje Bogdan Daniel Deac vyhrál zaslouženě, jako jediný uhrál 7.5 bodů, což stačilo na samostatné první místo. Když se však podívám na jeho los, tak jen v sedmém kole hrál s hráčem z první desítky nasazených (Sebastien Maze).
To nijak nesnižuje výkon vítěze, uhrál nejvíce bodů a jeho soupeři, byť nebyli v první desítce, nebyli žádná „ořezávátka“ .
Jen chci znovu říct, že při takovém množství může být (a nemusí) turnaj ovlivněn i prvkem náhody.

Druhé až osmé místo obsadili hráči se sedmi body. Nejlepší vedlejší hodnocení měl Sebastien Maze, třetí skončil Paulius Pultinevicius.
Za zmínku stojí desáté místo mladého polského hráče Jakuba Seemana (ročník 2008) a možná ještě o něco výše bych postavil výkon mladé Číňanky, která žije převážně v Evropě, Miaoyi Lu (2010).
Lu je podle mě společně s Alicí Lee (USA) jednou z nejnadějnějších mladých hráček a těším se, až se jednou někde na turnaji spolu utkají  :usmev: .

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Partie na lichess.org


 

Už zítra začne v německém Karlsruhe (Karlův klid?) tradiční turnaj Grenke Chess Classic & Open.
Přesnější je napsat, že zítra začne Grenke Chess Classic, protože open začíná až 28. 3. 2024  :usmev: .
Připomenu, že poslední ročník tohoto festivalu se konal v roce 2019, pak byl zrušen kvůli pandemii Covidu a teď se vše vrací do starých kolejí  :usmev: .

V Grenke Chess Classic hraje šestice hráčů dvoukolový turnaj každý s každým tempem 45 minut na celou partii s přídavkem 10 sekund od prvního tahu. V turnaji platí „Sofijské pravidlo“ , takže je zakázáno nabízet a přijímat remízu před čtyřicátým tahem.
Skončí-li minizápasy ze dvou partií nerozhodně, hraje se tiebreak, tj. nejdříve dvě partie tempem 10+2, v případě nutnosti další dvě bleskové partie tempem 5+2 a pokud ani to nerozhodne, následuje armageddon, kdy bílý bude mít šest minut, černý pět minut a bílý má, jako obvykle  :usmev: , povinnost vyhrát.

Koho v Grenke Chess Classic uvidíme?

Samé (skoro) hvězdy.
Magnus Carlsen, jednička světového žebříčku, Ding Liren (Ting Li-žen) aktuální mistr světa a dále hrají Maxime Vachier-Lagrave (Francie), Richard Rapport (Rumunsko), Vincent Keymer (Německo) a Daniel Fridman (Německo, vítěz turnaje Grenke Open 2019).

Kromě hlavního mistrovského turnaje se hrají i tři open turnaje, v nichž kromě mnoha vynikajících hráčů uvidíme i řadu českých šachistů a šachistek(?). Seznam přihlášených naleznete na turnajovém webu.

Nejvýše nasazeným bude v turnaji open „A“ Arjun Erigaisi, což je, pokud mě zrak neklame, jediný hráč z „klubu 2700+“. Druhý nasazený Alexej Sarana má „jen“ 2699  :smich: .

Na startovní listině je řada známých jmen (třeba Hans Niemann), ale příznivce českého šachu jistě potěší, že čtrnáctým nasazeným je Thai Dai Van Nguyen. Kromě Vana hraje v turnaji řada českých hráčů, například Václav Finěk nebo Richard Stalmach a zvídavý čtenář jistě najde při podrobném studiu startovní listiny i další známá česká jména.

Odkazy:

Web turnaje
Online na lichess.org


 

Minule jsem tu dával dvě retrográdní úlohy a hodlal jsem dnes uvést řešení. Když jsem však slyšel, že jeden hráč strávil poměrně dost času dumáním nad tím, proč v úloze číslo jedna nejde udělat rošáda, říkám si, že s uvedením řešení ještě počkám  :smich: .

 

 

 

 

Pro jistotu uvádím ony úlohy znovu.

 

Bílý na tahu dá mat druhým tahem.
Úloha má jen JEDNO řešení.
Proč nemůže bílý zahrát 1. 0-0 ???  :usmev:

 

 

Bílý na tahu dá mat druhým tahem. Opět má úloha jen jedno řešení  :usmev: .

 

 

Mimochodem, poslední změna pravidel o rošádě proběhla v roce 1972. Přibylo tam ustanovení, že král a věž musí stát na stejné řadě.
Za změnu mohou známý šachový skladatel Tim Krabbé a šachově méně známý novinář, filmař a šachista Max Pam, kteří v roce 1972 publikovali v Schaakbulletin magazine žertovnou úlohu, která byla plně v souladu s tehdejšími pravidly o rošádě:

-nebylo taženo králem ani věží, která má rošovat
-mezi králem a věží nestojí žádná jiná figura
-král se posune o dvě pole směrem k věži a nesmí přejít přes pole ohrožené soupeřovou figurou
-král před provedením a po provedení rošády nesmí být v šachu

 

Bílý na tahu dá mat druhým tahem.

Řešení podle tehdejších pravidel o rošádě je kupodivu korektní  :usmev: .
1. e8V! Kg2 2. 0-0-0-0#

 

 

nebo také:

1. e8V! d4 2. 0-0#

 

 

V roce 1972 přibyl poslední bod o rošádě: král a věž musí stát na stejné řadě.

 

Na závěr ještě uvedu, že dříve se místo „rošáda“ běžně užívalo slovo „rocháda“ , které se prý do češtiny dostalo z perského „rokh“ , což by mělo označovat bojového slona (zvláštní, že Rusové slonem označují střelce  :smich: ).
Nevíte-li, jak vypadal bojový slon, pusťte si některý (nevím jaký, tak pro jistotu všechny  :smich: ) díl Pána prstenů. Tam můžete vidět bojového slonomamuta  :usmev: .

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
2 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Radek Zálešák

V Grenke je 2721 registrovaných ?!   :udiveny: 

2
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x