Velcí hráči, velké chyby

Velmistrovský turnaj v Hanoji tentokrát odbydu jednou větou: Vojta Plát ve třetím kole remizoval černými figurami s Anh Dung Nguyenem.
Na malou chvilku se zastavím u turnaje Grenke Chess Classic.

 

Turnaj Grenke Chess Classic pokračoval ve středu dalšími dvěma koly.

Podobně jako v prvním hracím dnu i druhý den skončily čtyři partie ze šesti remízami, ale není remíza jako remíza  :usmev: .

Ve třetím kole turnaje na sebe narazili exmistr světa Magnus Carlsen a úřadující mistr světa Ting Li-žen (Ding Liren). Ting měl černé figury a hrálo se celkem ostře, ale i tak skončila partie mistra s exmistrem korektní remízou.

 

 

Exmistr světa Magnus Carlsen a mistr světa Ting Li-žen (Ding Liren). Zdroj: fotogalerie turnaje, autor Angelika Valkova)

 

 

Remízou skončilo i střetnutí Vincenta Keymera s Richardem Rapportem. V Italské hře se vyměnily figury a v dámské koncovce. Bílý měl o pěšce více, ale v podobných koncovkách rozhoduje spíš aktivita figur, takže černému se nic strašného nedělo.

Za překvapení třetího kola se určitě dá označit prohra Maxima Vachier-Lagraveho s Danielem Fridmanem. Fridman není žádný „salát“, ale přece jen hrál s hráčem extratřídy a k tomu měl černé figury.
Vachier-Lagrave získal ve Francouzské obraně jako bílý lepší pozici, dokonce měl i lepší čas než soupeř, ale pak se MVL „zadrhl“ . Koncovku hrál velmi špatně a i když chyboval i Fridman, nakonec se zrodilo překvapení kola.

 

 

 

Po dobrém výkonu ve třetím kole přišel na Fridmana v kole čtvrtém útlum. V partii s Rapportem se hrála Francouzská hra, ale hra záhy přešla do zavřené sicilské (Grand Prix varianta)., kterou sehrál Fridman velmi špatně. Brzy po zahájení ztratil materiál a nakonec s věží míň kapituloval.

 

 

Zbývající dvě partie skončily smírem, ale neměly končit remízou.

Carlsen stál jasně na výhru s Vachier-Lagravem. Čistá figura víc mu však k výhře nestačila.
Pravda, ve chvíli, kdy udělal rozhodující chybu měl na hodinách už „jen“ necelé dvě minuty a černý volný pěšec byl dost nebezpečný, ale „figura je figura“ a tohle by se mělo vyhrávat (nemluvím o pralesních ligách  :usmev: ).

 

 

V předcházející partii měl černý alespoň nebezpečného pěšce, ale v partii Ting Li-žen – Vincent Keymer chyboval černý ještě horším způsobem.
Hra přešla do poměrně lehce vyhrané pěšcové koncovky pro černého, Ting měl na hodinách mírně přes tři minuty, Keymer přes sedm minut.
Celkem solidní časový náskok možná Keymera znervóznil ( nebo ukolébal???) a vítězství s úřadujícím mistrem světa mu proklouzlo mezi prsty. Pěšcová koncovka nebyla nijak těžká na počítání, problém je spíš v tom, že si Keymer s relativně dostatkem času na hodinách „blicnul“ a po 34. … Ke4 už je na šachovnici remízová pozice.

 

 

 

Pořadí po 4. kole (zdroj: web turnaje):

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Online na lichess.org (od 15:00)

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
kraken8

Ting měl s Carlsenem černý figury a pak ještě bych spíš psal o partii Rapporta s Keymerem a ne Keymera s Rapportem.

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x