Svérázný rekord

Mistrovství Brna 1971 se hrálo netradičně před prázdninami (v červnu) a po přerušení přes prázdniny pokračovalo již v závěru srpna a bylo zakončeno v koncem září (tradiční byl však podzimní termín). V té době se zaváděly občas novoty, třeba hrací tempo bylo neobvyklé, tradičních 40 tahů za 2 hodiny, pak se ubrala každému půlhodina a ta byla na dalších 25 tahů (tedy vlastně ihned nastala druhá časová tíseň) a pak se teprve pečetilo. Iniciátorem tohoto tempa byl František Blatný (na obrázku při partii s polákem Kwiecienem, Langův memoriál, Brno 1984). Funkcionáři brněnského svazu si od této novinky slibovali méně přerušených partií a tím i dohrávek.

Sestava byla poměrně silná, favoritem byl Blatný a ambice měli i Vykydal, Florián, Laštovička. Mě se podařila úvodní partie, kdy jsem porazil v 16 tazích pozdějšího mistra Brna Milana Donnerta. Podívejte se na ni, závěr je poměrně vtipný.

Závodný – Donnert [E12]
Gargulákův memoriál, 1971

Koncem června mě v turnaji čekalo ještě střetnutí s mistrem Blatným. To jsem netušil, že v této partii vytvoříme svérázný rekord. V oné době se partie přerušovaly, tedy po výzvě rozhodčího, po splnění časové kontroly, byl ten kdo byl na tahu vyzván, aby tah zapsal jen do partiáře a ten vložil do obálky s notací postavení a odevzdal rozhodčímu. Sudí pak obálku opatroval až do dohrávacího dne (ty byly naplánované v rozpisu turnaje), což bylo vždy za několik dnů. Při domluvě o datu dohrávky jsme nakonec nenašli vhodný termín a dohodli se, že se sejdeme až koncem prázdnin, a to 20. 8. Partie byla tedy přerušená téměř dva měsíce, což je jistě rekordní doba na analýzu přerušeného postavení. Blatný, jak se při dohrávání ukázalo zapečetil ústup krále 66.Kf1.

Blatný – Závodný [B25]
Gargulákův memoriál, 1971

Partie ke stažení.

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x