Podle plánu

Desáté kolo turnaje kandidátů připomínalo špatně napsaný seriálový scénář. I jen mírně znalý divák mohl bez problémů předem odhadnout vývoj partií. V turnaji žen se hrálo podle podobného scénáře, ale některé herečky zřejmě nepochopily svou roli 🙂 .

 

V desátém kole turnaje mužů na sebe narazili dva vedoucí hráči.
Nepomňašči měl bílé figury s Gukeshem a dalo se čekat, že ani jeden z nich nebude chtít riskovat. Hrála se Coziova varianta Španělské hry, která, zdá se, po tomto turnaji vyletí na žebříčku popularity dost vysoko  :usmev: .
Relativně brzy se vyměnily lehké figury a začínalo být jasné, že hráči čekají jen na příležitost opakovat tahy nebo na čtyřicátý tah, po němž už je možné nabídnout remízu.
Oba se ve zdraví dočkali čtyřicátého tahu a remízou si pojistili vedení v turnaji.

 

 

Španělská hra se hrála i v indickém derby Praggnanandhaa-Vidit. Tady se dalo čekat, že by se Vidit mohl pokusit svého mladšího krajana pokusit porazit. Je možné, že Vidit podobné choutky měl, ale měl černé figury a když se začaly měnit figury, nebylo vidět, kde mohl černý nebo bílý získat výhodu.
V této partii se remizovalo tah před „limitem“ opakováním pozice. Remíza více vyhovuje Praggnanandhovi, který ztrácí na vedoucí dvojici půl bodu, ale ani Vidit ještě není tak docela ze hry, protože se nedá čekat, že by se jeden z vedoucí dvojice „utrhl ze řetězu“ a až do konce turnaje své partie vyhrával.

 

 

Pokud si chtěl Hikaru Nakamura udržet reálné šance na vítězství v turnaji, musel se pokusit porazit ratingově nejslabšího hráče turnaje Nijata Abasova.
V Ruské hře se Nakamurovi podařilo vybudovat si slibnou pozici poté, co se černý poněkud oslabil na dámském křídle neuváženým postupem svých pěšců.  Nepochyboval jsem o tom, že po tahu 26. Vb7 bude bílý už jen zvyšovat svou převahu, ale přišlo „zklamání“ .
Hned v následujícím tahu zahrál Naka slabší 27. Sf4 a asi se budu muset podívat na jeho videorozbor, abych zjistil, co se mu nelíbilo na okamžitém 27. g5  :usmev: . Být to blesková partie, klidně bych se vsadil, že by se tah g5 na šachovnici objevil…
Najednou začal přebírat iniciativu černý. Zaktivizoval své figury, dostal svou věž na druhou řadu a dvojice černých střelců byla dost nepříjemná. K tomu musel bílý neustále počítat s hrozbou postupu h-pěšce. „Přízemní“ tah 36. … De7 znamenal další změnu scény.
Přehlédl snad Nijat jednoduché překrytí na e-sloupci (37. Se5) nebo zapomněl, že jezdec na g6 je ve vazbě a nemůže bílého střelce vzít?
Ať tak, či onak, černý musel odevzdat kvalitu. Těžká pozice se možná dala bránit, ale Naka hrál už přesně a byl to naopak Nijat, kdo bílému ulehčil jeho práci. Po 44. … h4 začínalo být jasné, že partie neskončí remízou.

 

 

Hodně zajímavě se hrálo v partii Caruana-Firouzja už od zahájení.
Caruana zahrál v šestém tahu pro někoho možná „nečitelný“ tah 6. Vg1. Nemohu tvrdit, že jsem správně pochopil jeho myšlenku, ale řekl bych, především v souvislosti s následujícím tahem bílého (7. Sc4), že to byl zajímavý pokus zatáhnout černého do Velimirovičova útoku v Sozinově variantě Sicilské hry. Černý se tomu vyhnul tahem 6. … g6 a najednou z toho byla „bramboračka“ ve stylu „Najdorfova draka“  :usmev: .
Možná i proto zahrál černý 13. … Se6 a Caruana kupodivu nevyužil šanci vytvořit soupeři malebného centrálního trojpěšce po případném 14. Sxe6.
Zahrál krotké 14. Se2, ale stále si udržoval mírnou převahu. Podařilo se mu dobýt slabého pěšce na d6, ale nevypadalo to, že by se mu jej mohlo podařit prosadit. Pomohl Firouzja. Tahem 30. … h4 promeškal příležitost vyměnit jeden pár věží a  Caruana toho využil. Zaměřil se na slabého pěšce f5 a pár věží se sice nakonec vyměnil, ale v relaci výhodné pro bílého.
Pak už to bylo, jak se často píše v „chytrých knihách“ , jen věcí techniky  :usmev: .

P.S.: Nevíte někdo, zda si Firouzja na desáté kolo přezul „hlučné“ boty?  :usmev:

 

 

 

 

 

 

V turnaji žen se také hrálo skoro podle očekávání. Skoro.

Do problémů se dostala Zhongyi Tan v partii s Humpy Koneru. Zřejmě přecenila svou pozici a pokusila se útočit, ale byla to bílá, kdo měl pomýšlet na přechod do remízové věžovky. Naštěstí pro Číňanku neviděla její indická soupeřka se čtyřmi minutami na hodinách do časové kontroly krásnou oběť věže (32. … Vxc2!), po níž by měla zřetelnou výhodu.
Černá se pak snažila uplatnit ve věžovce pěšce navíc, ale Tan už byla pozorná.

 

 

V partii Lagno-Muzyčuk měla více ze hry černá. Podařilo se jí dokonce získat pěšce, ale při redukovaném materiálu bylo jasné, že jeho uplatnění by bylo možné jen při chybné hře soupeřky. Lagno nechybovala a nakonec vydřela remízu, která ji stále ještě drží ve hře o celkové vítězství.

 

 

Husarský kousek se povedl Tingjie Lei. V partii s Aleksandrou Gorjačkinou měla černé figury a asi nikoho by nenapadlo, že ruská hráčka, která patří k favoritkám turnaje, prohraje bílými v důležité partii.
Gorjačkina obětovala pěšce a pokoušela se využít nevhodně postaveného krále a střelce soupeřky. Stačila však malá chybička (23. Vc1) a černá se zbavila vazby, přičemž jí zůstal pěšec navíc.
Nic strašného se nedělo, protože bílé figury byly dost aktivní, jenže v časové tísni před časovou kontrolou bílá chybovala. Po 37. f3 se aktivní figury vyměnily a bílé zůstal jezdec uvězněný na poli f8.
Ani černá však nehrála nejpřesněji. Až moc se soustředila na „chyceného“ jezdce na f8 (43. … Sc8) a zřejmě přitom přehlédla, že po 44. d5 jezdec „vyskáče“ z vězení, protože pěšcová koncovka by skončila v remízových vodách.
Lei vsadila vše na své volné pěšce na dámském křídle, ale i bílá měla svůj trumf-volného h-pěšce. Černá za něj nakonec musela odevzdat figuru, ale bylo jasné, že na výhru to může hrát jen ona, protože bílé nezbyl už skoro (pěšce na e-sloupci nepočítám  :usmev: , ten byl odsouzen k záhubě) žádný pěšec.
Hrát takovou koncovku v časové tísni není žádný med především pro stranu s jezdcem navíc, protože každý „skok vedle“ může znamenat porážku. Naopak druhá strana riskuje maximálně remízu.
Bílá v 61. tahu (61. Jxe5??) zřejmě přehlédla mezitah černé (61. … Kf4) a bylo vymalováno.

 

 

Partii Nurgyul Salimova-Vaishali Rameshbabu jsem v noci sledoval jen chvíli. Když jsem šel spát, říkal jsem si, že Vaishali si na své konto připíše další nulu, protože její pozice byla „strašná“  :usmev: .
Ráno jsem se musel dvakrát podívat na výsledky, abych se přesvědčil o tom, že Vaishali nejenže neprohrála, ale dokonce vyhrála.
Pokud se na závěr partie podíváte, nesuďte obě aktérky moc přísně. Obě totiž hrály v silné časové tísni a černá blicala lépe (=udělala méně chyb).

 

Salimova-Rameshbabu. Zdroj: : fotogalerie turnaje, autor: Michal Walusza.

 

 

 

 

 

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

Nedávno mi Jirka Hurta sdělil, že uvažoval o tom, jaké by to bylo, kdyby sportovci používali mobil při hře i v jiných sportech než při šachu, kde je to zakázané  :usmev: .
Podotknu, že už mě něco takového také napadlo, jen momentálně nemohu najít svůj nepříliš starý obrázek fotbalistů. Takže alespoň Jirkův hokejový nápad  :usmev: .

 

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Roman Tyčka

Skvělý kreslený fórek i reportáž, pane Zimnioku. Děkuji :-).

David Navara

V partii Caruana – Firouzja byla možnost 14.Sxe6! fxe6 15.e5! Jxe5? 16.f4! Sxg5 17.hxg5 se ziskem jezdce dobře skrytá, takový motiv jsem asi ještě neviděl. (Já vím, je to staré dobré přilákání, ale v dost neobvyklém provedení.) Dá se to velmi snadno přehlédnout.

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x