S křížkem po funuse

Turnaje kandidátů a kandidátek měly včera na programu další volný den, což je malá příležitost podívat se i na jiné akce.
Pozdě, ale přece 🙂 .

 

Boje v Torontu jsou ostře sledované po celém světě a sleduji je i já. To neznamená, že bych nesledoval nic jiného  :usmev: , ale přece jen se mi už pak nedostává času k alespoň stručnému přehledu výsledků.
Pokusím se to teď trochu napravit  :usmev: .

O šachové Extralize družstev tady psal nedávno Jirka Hurta z pohledu diváka. Jirka s Alešem Krajinou navštívili poslední trojkolo v Turnově. Původně jsem měl v plánu „nacpat“ do Jirkova článku aspoň tabulku, ale plán je jedna věc, jeho uskutečnění věc druhá.

Sluší se však napsat, jak naše nejvyšší soutěž družstev dopadla.

Vítězem Extraligy se stal opět tým 1. Novoborský ŠK s pětibodovým náskokem před druhou Moravskou Slavií Brno a Slavií Kroměříž, která měla stejný počet bodů jako brněnská „Morenda“ , ale horší vedlejší hodnocení.

Extraligu opouštějí poslední dva týmy tabulky. V příštím ročníku neuvidíme v této soutěži družstva ŠK Dopravní podnik Praha a Šachy Hošťálková.

Kromě již zmiňovaného článku Jirky Hurty si dovolím upozornit i na článek na webu ŠSČR, v němž nám přibližují extraligové boje kapitáni jednotlivých týmů.

 

Konečná tabulka Extraligy (kliknutím na obrázek se dostanete na detailní stránku soutěže na webu ŠSČR):

 

 

U soutěží družstev ještě na malou chvíli zůstanu, protože o tomto víkendu se dohrály I. ligy.

O vítězi I. Ligy Východ bylo rozhodnuto už dávno před posledním kolem.
Tým BŠŠ Frýdek-Místek „B“ v soutěži vyhrál všechny zápasy a v příštím ročníku tak bude mít Frýdek-Místek v nejvyšší soutěži dva týmy.
O sestup se bojovalo do posledních minut. Poslední tým 2222 ŠK Polabiny „B“ byl jasným sestupujícím, zbývající dva sestupující byli známi až po posledním kole. Béčko Polabin doprovodí do nižší soutěže Jezdci z Jundrova, kteří v posledním kole prohráli boj o holý život se Starým Městem. O třetím sestupujícím rozhodl přímý souboj ohroženého Vlčnova a Slavoje Poruba „B“.  Zápas skončil remízou, což Porubě díky lepšímu skóre stačilo na udržení v soutěži a Vlčnov padá.

 

Konečná tabulka I. Ligy Východ:

 

 

V I. Lize Západ bylo jasno už před posledním kolem. Do Extraligy se po malé pauze vrací tým OAZA loznice.cz A , padají družstva OAZA loznice.cz B, TJ Bohemians Praha a TJ Pankrác.
OAZA loznice.cz tak obsadila oba konce tabulky  :usmev: .

 

Konečná tabulka I. Ligy Západ:

 

Odkazy:

Web šachových soutěží družstev na chess.cz

 


 

Souběžně s předposledním kolem Extraligy družstev, tedy 6. dubna, se konal v Šenově (u Ostravy  :usmev: ) předposlední turnaj ze série Rapid Tour Ostravského koníka.

Jako obvykle se hrálo nejen o hezké finanční ceny, ale i body do soutěže, jejíž vítězové si za odměnu mohou zahrát turnaje festivalu Ostravský koník zdarma nebo s výraznou slevou(?).

V Šenově se na devítikolovém turnaji OPEN RAPID ŠACH ŠENOV 2024 sešlo 106 účastníků, z nichž byli dva nositelé titulu IM.

V turnaji hraném tempem 13+2 se nakonec radoval z vítězství IM Lukáš Klíma, který uhrál 7.5 bodů jako druhý Leonard Lecki z Polska, jenž však měl horší vzájemné hodnocení. Na třetím místě skončil Jan Zvolánek z Rychvaldu.

Sérii turnajů Rapid Tour zakončí tuto sobotu turnaj Bohuslavice Open, který se však letos z technických důvodů neuskuteční v Bohuslavicích, ale v nedalekých Kozmicích.
Nasazeným hráčem číslo jedna bude v Kozmicích GM David Navara. Počet hráčů je limitován hracími prostory a pokud byste se chtěli utkat za šachovnicí s Davidem Navarou, tak letos už máte smůlu.
Kapacita turnaje je 160 hráčů a i když je možné hlásit se do 18. 4. 2024, už nyní je kapacita naplněna a na svou příležitost čeká dalších padesát náhradníků  :usmev: .

Odkazy:

Web Ostravského koníka
Web Rapid Tour
Výsledky turnaje v Šenově 
Open Bohuslavice


 

Trochu rušno je na turnaji kandidátů kolem Alirezy Firouzji. Nejdříve se v devátém kole řešily jeho klapající boty a Alireza prý přišel na desáté kolo v jiné obuvi.
Teď se řeší spor Alirezova otce s pořadateli.
Podle webu chess.com se prý Alirezův otev Hamidreza Firouzja v rozhovoru s FM Mikem Kleinem svěřil, že měl být vyveden z budovy, kde se turnaj kandidátů hraje, poté, co si chtěl vymoci přístup na balkon pro diváky s pomocí policie  :usmev: .
Vtip je v tom, že rodinní příslušníci hráčů a hráček a stejně tak i jejich týmy mají povoleno sledovat hráče z balkónu jen v prvních patnácti minutách hry a Hamiredza chtěl mít přístup kdykoli. Jeho požadavek je samozřejmě nesmyslný, ovšem jen za předpokladu, že se předpis o prvních patnácti minutách týká všech diváků (není řeč o zástupcích tisku).

Zatím si o tom můžeme myslet cokoli, ale raději bych počkal, až se potvrdí, že je tahle zpráva pravdivá  :usmev: . Do té doby to berme jen jako zajímavost, která dokresluje napjatou atmosféru v turnaji.

Odkazy:

Článek na chess.com
Zpráva na účtu X (bývalý Twitter) kanálu chess24


 

Když tady byla včera řeč o sportu a mobilech, tak bych rád připomněl, že pro mnohé lidi jsou mobilní telefony vším  :usmev: .

 

 

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x