(Nejen) Bohuslavice 2024

.. aneb, splnil jsem si svůj životní šachový sen.

Brzké sobotní ráno, vyrážím lehkou procházkou přes celý Havířov na vlak RJ směr Ostrava-Svinov.
Krátce po osmé hodině, na zastávce Ostrava-Svinov Horní Most potkávám už známé ostravské šachové harcovníky (namátkou Šplíchal, Cyroň, Špála), přichází Aleš Krajina – a za vtipkování čekáme na dnes už legendární „sběrný šachový bus Marka Jelínka“ na bus, sbírající šachisty z celé Ostravy. Geniální myšlenka, bus umožní dopravu tam a zpět pro Ostraváky na všechny turnaje Rapid tour! A to prosím v podstatě „za hubičku“!

 

No – proč se dneska trmácím z Hávru na „prajskou“?
Já, který ve svém vysokém věku už u partie „ hlavně spím“, tempo není vůbec pro mě, spíše se trápím.
Protože- nejen se těším na tradiční skvělé koláče a přípitek slivovice, ale především – chci si splnit svůj šachový sen – zahrát si s Davidem Navarou!

Že to je utopie, jako si koupit los a věřit že vyhraji?
Ne, ne.
Já cítím, že dneska si s ním zahraji!

Víte, já to mám s nebem to dobrý (viz známá písnička Mišíka), pokud nehraji v neděli šachy, což ovšem jsem za družstva hrál v podstatě každý týden, tak zajdu do našeho evangelického kostelíčka v Havířově a … Takže – jasná domluva !

 

 

 

Dále, díky svému Elu, kdy neustále pracuji abych se posunul pod datum Bílé hory, bitvy na Vítkově- dokonce mě kdys Luboš Zimniok pověřil, coby šachanistu, zkusit datum příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu- což jde ztěžka, ale že by mi na svazu domluvil výjimku jít s Elem pod 1000 bodů, tak mám prostě v prvním kole vždycky štěstí na soupeře. Namátkou už jsem hrál například dvakrát se Zwardoněm!

 

Rudolf Kriebel, duše bohuslavického turnaje 🙂

 

 

V pátek si voláme s Alešem Krajinou a já vtipkuji – budu s Davidem Navarou hrát, buď v prvním kole – nebo posledním (smajlík)!
Kluci na mostě ve Svinově mi nevěří..
Takže příjezd, koláče, slivovička. Všude známé tváře, zdravíme se, plkáme.
Losování.
Samozřejmě – hraji s Davidem Navarou!
No – partie je bohužel i na internetu, jsem smeten , ale – to mi vůbec nevadí!
Splnil se mi sen!

 

Navara-Hurta, těsně před koncem partie 🙂 . Zdroj: mobilní telefon J.Hurty.

 

 

Další kola pro mě ztratila jakýkoliv význam, jen to dohrávám, diskutuji o přestávkách, pozoruji partie, kde fakt dochází mnohdy k neskutečným zvratům- i dáma více neznamená bod(smajlík).
Pocity radosti vítězů, zklamání poražených. Ono věčně zelené slovo – kdybych!
Už tradiční povzdechy našeho předsedy šachanistů, Honzy Repáka, který snad každý turnaj končí se slovy- končím ze šachem(smajlík) !

Rapidy jsou fakt pro tvrďáky s pevnýma nervama.
Až na menší technický problém, tuším při nalosování třetího kola, jede vše jak na drátku. Organizátoři to zvládají bravurně i při tak vysokém počtu lidí.
A skvěle rovněž Aleš Krajina, z čehož mám radost. Sic i zde byly výpadky, jako třebas s Vránou stál na výhru, ale pak to zvoral a tak tak zremizoval, když soupeř přehlídl že mohl získat věž…Ale to k rapidu patří a štěstí přeje připraveným!
Takže získává nejen slušnou peněžní cenu za celkové umístění, ale i něco za seniora. Vtipkuji a říkám mu- v listopadu totiž spolu letíme na poznávací zájezd do USA na západní pobřeží- Tak jsi vyhrál pár dolarů a v Las Vegas v casinu to roztočíme!

 

Ohodnocení senioři, Vesselovsky, Krajina a Vrána.

 

Tedy, poslední turnaj v rámci Rapid tour Ostravský koník 2024 skončil.
Jedná se úžasný projekt , nemajíce myslím u nás obdoby. Projekt, který dělá obrovskou reklamu tomu našemu „kraju rázovitemu“.
Velké díky všem organizátorům turnajů v Bílovci, Bohuslavicích, Ostravě-Hrabůvce, Rychvaldu, Petřvaldu, Šenovu, Havířovu.
Je za tím spousta práce – a nervů. Jen zajistit hrací místnost, občerstvení, postavit šachy a hodiny pro stovku hráčů, zajistit rozhodčí, techniku a v neposlední řadě sponzory – to je neuvěřitelný výkon. Trošku o tom něco vím, také jsem organizoval pár turnajů. Klobou dolů, to chce srdíčko a lásku k šachu, jinak to nejde. Díky vám všem!

Nuže, ve čtvrtek v 15.30 v Ostravě máte ještě poslední možnost si zahrát simultánku s Lukášem Klímou, kdy v případě vítězství máte možnost si zahrát Ostravského koníka bez vkladu. A pak v pátek již vypukne natvrdo příprava na další ročník, dnes už legendárního „Koníka“, tedy nejen stavění stolů, šachovnic a hodin, ale především navážení sudů z pivem, ohnivé vody a jídla do tradičního bufetu!
Pod taktovkou Aleše Krajiny a pomocí Lukáše Klímy, kteří vás budou bryskně obsluhovat – už jenom proto stojí za to turnaj hrát a nebo ho alespoň navštívit! Luky navíc tradičně bude komentovat partie, což vážně umí mistrovsky.
A v neposlední řadě, letos zde proběhne i mistrovství republiky tak určitě se bude na co dívat!
Držím palce hlavnímu organizátorovi Marku Jelínkovi , ať vše proběhne jak má bez komplikací (no, ty se vyskytnou vždy, ale on to zvládne!).

 

 

Tedy, šachisté a šachanisté – sraz v sobotu v Ostravě!
Jirka Hurta

 

Odkazy:

Web Rapid Tour OK
Web turnaje Bohuslavice Open
Online partie z turnaje
Výsledky na chess-results

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Ostrava uz ma to nejlepsi za sebou a MCR je letos teda fakt tragedie. Proto radsi letim 22.5. do Los Angeles(letenka z Parize za necele 4000 korun) a budu se tam nejak potulovat minimalne dva mesice a uvidime. Treba tam nakonec zustanu. Ve Vegas budu taky, tak to abych si poridil pekny kelimek na mince pri kazdodennim zebrani, abych mel za co hrat automaty 😀

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x