Rozhodnuto?

V předposledním kole se v turnajích kandidátů a kandidátek v Torontu tvrdě bojovalo. V čele se osamostatnili Gukesh (muži) a Tan (ženy), ale zcela rozhodnuto ještě není.
V Kozmicích (u Bohuslavic 🙂 ) se hrál poslední turnaj série Rapid Tour Ostravského koníka 2024, kterého se zúčastnila podle Jirky Hurty i  skoro „celá česká špička“ včetně Davida Navary 🙂 .

 

Do čela turnaje mužů se dostal Gukesh, který má půlbodový náskok před svými pronásledovateli.

Dva z jeho protivníků hráli mezi sebou. Nepomňašči měl bílé figury s Nakamurou a bylo vidět, že nikdo z nich nechce pohřbít své šance před posledním kolem, v němž se vedoucí čtyři hráči utkají spolu. Nepo a Naka rozehráli Španělskou a jejich partie skončila remízou opakováním pozice ve 27. tahu.

 

 

Remízou skončila i partie Vidit-Abasov. Oběma hráčům už v turnaji o moc nejde a bylo to na jejich hře znát. Oba se snažili hru rychle ukončit.

 

 

Výše zmiňované partie skončily poměrně brzy, a tak se oči všech fanoušků zaměřily na zbývající dvě bojovná utkání.
Praggnanandhaa hrál s Caruanou a v Rossolimově (Moskevské) variantě Sicilské hry dovolil Caruanovi lehce vyrovnat hru. Tah 15. Dh3 se bílému moc nepovedl. Dáma byla na h3 zcela mimo hru a černý toho využil k převzetí iniciativy-nastoupil pěšci královského křídla, udělal si velkou rošádu a zatlačil bílého do defenzivní (a pasivní) pozice. Figury bílého neměly dostatek manévrovacího prostoru a černý záhy získal kvalitu. Pozice však byla zavřená a bylo jasné, že pokud chce černý pomýšlet na výhru, bude muset otevřít bílou „konzervu“  :usmev: .
Vyhrávat takové pozice není lehké, ale na druhé straně silnější strana obvykle riskuje maximálně remízu. Tento typ pozic Caruanovi vyhovuje. Trpělivě utahuje šrouby a čeká na soupeřovy nepřesnosti, aby mohl zvýšit svou výhodu.
Dočkal se i v partii. Po tahu 68. Sa1 se bílý musí otevřít, jinak by jej černý zcela „udusil“ .

 

 

Velká bitva se odehrála mezi Gukeshem a Firouzjou. Až do časové kontroly byla pozice vyrovnaná, tedy alespoň podle Stockfishe, protože já (a možná i mnozí jiní  :usmev: ) bych pozici hrál raději za bílého. Těsně před časovou kontrolou to vypadalo, že by hráči mohli opakovat pozici s remízou, ale ukázalo se, že oba potřebovali jen „nahonit“ nějaké vteřinky, aby bez úhony prošli časovou kontrolou.
Hra se točila kolem otevřeného g-sloupce a slabého černého pěšce na f5. Ani bílý pěšec na poli f4 však nebyl nijak silný, ale spolehlivě blokoval černé pěšce v centru.
Partii rozhodla Firouzjova chyba ve 45. tahu (45. … Dg6?). Správný plán byl odevzdat f-pěšce za aktivizaci věže a jezdce. Firouzja místo toho vyměnil dámy a přišel o pěšce na g6, bílá věž a jezdec měli skvělou souhru. Bez pěšce a s králem zavřeným na osmé řadě se pozice černého dala držet jen stěží a Gukesh to dobře věděl.
Partii dotahal do vítězného konce a před posledním kolem má půlbodový náskok před ostatními.

 

 

 

 

 

V turnaji žen je téměř rozhodnuto. Téměř, protože ve sportu není nikdy nic jasné  :usmev: .

Tři partie skončily remízou.

Humpy Koneru s Annou Muzyčuk záhy vyměnily lehké figury a pak ještě dlouho hrály dámskou koncovku, v níž se Anna Muzyčuk marně snažila uplatnit pěšce navíc.

 

 

Poklidnou a rychlou remízou skončila partie Tan-Gorjačkina. Vůdkyně bílých kamenů nehodlala nic riskovat a vzhledem k výsledkům ostatních partií třináctého kola bylo její pragmatické rozhodnutí správné.

 

 

Remízu jsme nemuseli vidět v partii Salimova-Lagno. Bílá přišla o pěšce a po hrubce v časové tísni i o figuru (33. Jxc5??). Koncovka byla vyhraná, jediným „problémem“ černé byl redukovaný počet pěšců. Stačilo uchovat b-pěšce a byl by konec, jenže černá i s dostatkem času na hodinách začala chybovat.
Tyhle chyby se dají pochopit, ubývající čas a nervozita hrají svou roli. Méně pochopitelné je, že Lagno chybovala i po časové kontrole, kdy měla dostatek času. Možná nervozita? Únava?
Kdo ví….

 

 

Vaishali Rameshbabu porazila jednu z favoritek. Tingjie Lei nerozehrála partii černými dobře, ale nakonec se hra srovnala. Rovina byla na šachovnici i na hodinách, ale přece jen bych dal přednost pozici bílé, která ovládala centrum a černá musela hrát velmi přesně, aby udržela křehkou rovnováhu. To se Lei v časové tísni, kdy už se hrálo do spadnutí praporku, nepodařilo. Po nenápadné chybě 61. … Kf7 se zdá být u černé vše v pořádku, ale ve skutečnosti je pozice už zřejmě prohraná, protože bílá buď prosadí postup pěšce k poli proměny, nebo přejde do vyhrané pěšcové koncovky, jako se to stalo v partii.

 

 

Výborný výkon Vaishali a pohřbená naděje Tingjie Lei, která před posledním kolem ztrácí na svoji krajanku Tan už celý bod.
Tan by musela v posledním kole prohrát černými s Annou Muzyčuk a Lei by musela bílými porazit Humpy Koneru, aby se srovnalo bodové skóre a rozhodnout by pak musel tiebreak.
Takový výsledek je sice málo pravděpodobný, ale nic není nemožné, jak se říká v reklamě Toyoty  :usmev: .

 

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org

 


 

Letos netradičně v Kozmicích místo Bohuslavic skončila závěrečným turnajem Bohuslavice Open 2024 série Rapid Tour Ostravského koníka 2024.

Na turnaj mě zval nedávno jeden ze šachanistů Jirka Hurta slovy:
Ty nejsi přihlášený? Nebudeš hrát? Vždyť je tam skoro celá špička! Já, Honza Repák, Aleš Krajina, David Navara… Jen ty tam chybíš. :smich:

Jirka poslal z turnaje „repo“, jak s oblibou říká svým reportážím.  Jeho „repo“ zveřejním zítra ráno, protože i když po Jirkovi neopravuji chyby v textu  :usmev: přece jen to chce trochu „učesat“ .
Navíc se mi to skvěle hodí, protože se hned ráno nedostanu ke komentáři posledních partií turnajů v Torontu, čímž dávám (jednoznačně  :usmev: ) najevo, že v pondělí ráno zveřejním (pravděpodobně) jen výsledky posledních kol turnajů v Torontu.

V každém případě si zde už nyní dovolím zveřejnit fotku a partii z „předčasného finále“  :smich: . V prvním kole si šachový los zašpásoval a spároval dvojici Navara-Hurta  :usmev: .

 

Navara-Hurta, těsně před koncem partie 🙂 . Zdroj: mobilní telefon J.Hurty.

 

Jirka se pokusil černými překvapit Davida novinkou ve druhém tahu  :usmev: a tah 2. … d6 Davida zřejmě opravdu příjemně překvapil. Zbytek už byl jen „věcí techniky“  :smich: .

 

 

První vyhrání z kapsy vyhání, říkává se a v případě Davida Navary to tentokrát byla bohužel pravda. Málokdy se stává, aby naše šachová jednička prohrála v podobném turnaji hned dvě partie.
V Kozmicích se to stalo.
Shodou okolností prohrál David partie s hráči, jejichž karikatury jsem kreslil zhruba před pěti lety (rok 2019)  :usmev: .
Že bych už tehdy věděl, že je jednou použiji?

V pátém kole podlehl David Macieji Malikovi, který si těsně předtím poradil i s Tadeášem Krieblem, neboli jak se u nás říká: „Chceš si snížit rating? Pojď si zahrát Rapid Tour!“  :smich:

 

M.Malik (2019)

 

 

V posledním kole David prohrál (opět) bílými figurami s polsko-českým a frýdecko-místeckým Piotrem Piesikem, který se díky tomu dostal na první místo turnaje. Ale tahle prohra Davida nemusí moc mrzet, s Piotrem jsem jednou prohrál dokonce i já  :smich: .

 

P. Piesik (2019)

 

 

 

Konečné pořadí turnaje Bohuslavice Open 2024:

1. Piesik P. 
2. Zwardoń V.
3. Navara D.

 

Předávání cen vítězům (Piesik, Zwardoń, Navara, Vesselovsky, Miča). Autor: J.Hurta

Odkazy:

Web Rapid Tour OK
Web turnaje Bohuslavice Open
Online partie z turnaje
Výsledky na chess-results

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

David bohužel prohrál s Piesikem i dnes, ale ten naštěstí hned další kolo prohrál s M(P)ičou a toho pak prý v dramatické partii posledního kola David porazil a nakonec aspoň tedy v Hošťálkové zachránil víkend prvním místem.
 
Mně se dnes zase jednou podařilo vyhrát s hráčem z první stovky. Hrála se Maďarská liga.
 
https://www.chess-evolution.com/live/game/c3p1cGVybGlnYV8yOTQ?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2_zoKqffcPkhKe0uvGDy629MVrnQOoTi1KPrHgZUDSy3TotZyMVZJBOTY_aem_AaodElJpjdVZ2tVTJtRXuVMAURIr90_7odbmIH5ISOXC7hI7y51xNi5EaC5gmRJaBDFK6e5N7zXwC2_NdInIXXhY
 
Partii jsem hrál zhruba ve stylu Plát, (neznalost zahájení), Zwardoń(neznalost zahájení a základních šachových principů obecně + blicání nesmyslů a samozřejmě k tomu všemu s králem v centru), až z toho vznikl „skvost“, za který by se nemusel stydět ani Morphy s Anderssenem 😀
 
 
 

Rubinus

Drsná partie

Vojta Plát

Jednou taky muzu mit stesti ja 🙂

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x