Začíná Ostravský koník

Šachový festival Ostravský koník začíná na Výstavišti Černá Louka v pavilónu A v sobotu 27. dubna. Poslední kolo se hraje 5. května v neděli dopoledne. Součástí bohatě dotovaného festivalu je letos i Mistrovství ČR. O titul mistra ČR se utkají muži i ženy.

 

Obě mistrovství se sice hrají na stejném místě, ale každé jiným formátem.
O titul mistra ČR se utká deset hráčů v uzavřeném turnaji na devět kol tempem 90 minut na 40 tahů + 30 minut do konce + 30 sekund za tah.
Hraje se denně od 16:00, poslední kolo začíná už dopoledne v 10:00. Turnaj bude v místě konání živě komentovat IM Lukáš Klíma.

Turnaje se zúčastní následující desítka hráčů:

 

 

V pátek proběhlo losování turnaje a v sobotu v 16:00 usednou k šachovnicím následující dvojice:

 

Hraje se nejen o titul, ale také o pěkný cenový fond. Vítěz turnaje obdrží 80 000,- korun, druhé místo je ohodnoceno sumou 60 000,- korun. Poslední tři hráči v tabulce si odnesou 15 000,- korun.

Cenový fond turnaje mužů:

1. místo: 80.000,- Kč
2. místo: 60.000,- Kč
3. místo: 40.000,- Kč
4. místo: 30.000,- Kč
5. místo: 25.000,- Kč
6.-7. místo: 20.000,- Kč
8.-10. místo: 15 000,- Kč

 

Turnaj žen se již druhým rokem hraje vyřazovacím systémem. Osm hráček nastoupí v neděli 29. dubna ke svým minizápasům, čtyři hráčky jsou nasazeny od čtvrtfinále. Ženy hrají zápasy na dvě partie tempem  90 minut na 40 tahů + 30 minut do konce + 30 sekund za tah, v případě nerozhodného výsledku  se hrají dvě rapid partie tempem 15 minut + 10 sekund za tah a pokud nerozhodne rapid, hrají se dvě bleskové partie tempem 3+2. Nebude-li rozhodnuto ani po bleskových partiích, postupující hráčku určí až armageddon, tedy partie, v níž bude mít bílá pět minut na partii a povinnost zvítězit, černá bude mít o minutu méně a k postupu jí bude stačit remíza v partii. V armageddonu se bonusové dvě vteřiny za tah přidávají až od 60. tahu.

Ženy byly do turnaje nasazeny podle svého ratingu k 1. 2. 2024. Nasazené hráčky Julii Movsesian, Elišku Richtrovou, Martinu Kořenovou a Natálii Kaňákovou uvidíme až ve čtvrtfinále, v předkole se utkají o postup dvojice:

Lhotská – Voříšková
Sikorová – Nagyová
Richterová – Zelbová
Koubová – Rybáčková

 

 

Cenový fond turnaje žen:

1. místo: 30.000,- Kč
2. místo: 24.000,- Kč
3. místo: 18.000,- Kč
4. místo: 12.000,- Kč
5.-8. místo: 6.000,- Kč
9.-12. místo: 3.000,- Kč

 

Samotný festival Ostravský koník se skládá z několika turnajů a mnoha doprovodných akcí.

Do open turnaje „A“ je zatím přihlášeno 95 hráčů, turnajovou jedničkou je IM Tom Decuigniere z Francice. První cena v turnaji činí 30 000,- korun. Pro účast v turnaji je podmínkou FIDE rating vyšší než 1900, pořadatel ale umožňuje i start hráčů s ratingem nižším za předpokladu, že jejich počet nebude vyšší než 20 % z celkového počtu účastníků.

Open turnaj „B“  pro hráče s FIDE ratingem pod 2000 ELO bodů  je obsazen početněji. Na startovní listině je těsně před začátkem turnaje 136 hráčů. První cena v turnaji je 10 000,- korun.

Stejná první cena je i v turnaji „C“ (10 000,- korun) a bojovat o ní bude 118 hráčů. Turnaje se mohou zúčastnit hráči s FIDE ratingem pod 1700.

 

Propozice a podrobné informace o turnajích a doprovodných akcích najdete na webu Ostravského koníka.

 

Odkazy:

Web Ostravského koníka
Výsledky a tabulky na chess-results
On-line přenos s komentářem IM Lukáše Klímy

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
8 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
chess

O rovném odměňování žen a mužů v šachu opravdu nemůže být řeč. Myslím, že i v dobách Menšíkové to nebylo horší. To není kritika (to bych se musel více zamyslet), ale konstatování.
 

Honza

Možná je to kvůli tomu jak hrají….A jak se šachu věnují. A že se dá aby hrály na úrovni mužů šlo třeba u sester Polgár. Jenže ty věnovaly sachu tolik co nejlepší muži.

chess

tenistky taky ani zdaleka nedosahují úrovně můžu a mají finanční ohodnocení stejne jako muži, pouze o výkonnosti to asi není

Jan Jílek

Do článku jsem přidal odkaz na komentovaný přenos s L. Klímou.

Remcik z Banika

Na přenos už chvilku koukám, ale pořád vypadává zvuk. Tak snad se technické problémy podaří brzo vyřešit.

David Navara

Nevím, jak u turnaje žen, ale u turnaje mužů asi jsou na této stránce uvedeny národní ratingy. Ty mezinárodní jsou obvykle o něco vyšší.

Jim Vasilis

V turnaji mužů je i přes účast Davida Navary poněkud slabší obsazení, na druhé straně je to šance pro nastupující mládí zabojovat když ne o titul, pak alespoň o stupně vítězů. Pokud jde o ženy, připadá mi, jako kdyby svazu na nich příliš nezáleželo, stačí porovnat cenový fond, kde rozdíl v odměnách bije do očí…

8
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x