Očima účastníka

Uzavřený turnaj a tři open turnaje, tak vypadala první sobota na festivalu Ostravský koník 2024.

 

Bylo zahájeno Mistrovství České republiky mužů (MČRM), turnaj žen začíná až dnes. Kromě obou mistrovství se hrají i open turnaje a v jednom z nich je na startovní listině i moje maličkost  :usmev: , takže mohu popisovat dění na festivalu očima přímého účastníka.
Má to své výhody i nevýhody.
Výhodou je vidět vše podstatné přímo na místě, nevýhodou „ztráta času“, protože sám hraji.

Trn v patě

Cestuji na turnaj s klubovým kolegou a zároveň mým soupeřem v „A“ turnaji Jardou Sobkem. Vyrážíme tak, abychom v pohodě stihli prezentaci a zahájení turnajů. Jsme zhruba v polovině cesty, když se mi v kapse rozdrnčí telefon.
Volá Marek Jelínek, ředitel festivalu. Zatímco Marek je ve stresu, mně se trochu ulevilo, protože v první chvíli jsem čekal něco jako „Nejezděte, festival byl zrušen!“  :smich: .
Marek mi ve zkratce sděluje, že má problém s online vysíláním na Youtube a jestli by nemohl pomoci Honza Jílek a jeho kanál. Volám do Liberce a předávám kontakty, aby se „kluci“ spolu domluvili.
Nakonec se dohodli a podařilo se spustit online vysílání.
Je jasné, že taková rychlá akce se nemůže obejít bez následků, protože nic není odzkoušeno a odladěno. Z ohlasů diváků přenosu byl problém především se zvukem a možná se vyskytly i jiné chybičky, ale snad už dnes bude vše v pořádku.
Vytrhli jsme pořadatelům trn z paty, ale ránu si musí ošetřit sami  :usmev: , na dálku vše udělat nelze.

 

„Osmkrát konzumuj, jednou kontumuj!“

Samotné zahájení turnajů nabírá „klasické“ zpoždění, což v mém případě znamená postupnou likvidaci zdraví škodlivých cigaret, které jsem si na turnaj přivezl. Není to však o tom, že stojím před budovou a kouřím jak sádrový ježek (kdysi populární figurky s fajfkou naplněnou údajně neškodlivou voňavou náplní). V mezičase stačím prohodit pár slov s mnoha známými a probrat kdejaký drb.
Netroufám si tvrdit, jak velké bylo zpoždění, protože časomíru, kterou mám v mobilním telefonu jsem odložil v bufetu u „bufeťáka“ Aleše Krajiny. Ten mi promptně nabízí otevření VIP účtu. Po dobu konání turnaje konzumuji „za čárku“, na konci proměníme čárky v hotovost.
Na konci prvního kola pak rozebírám s Jirkou Hurtou, který se přijel podívat, zajímavou možnost nevyrovnání otevřeného účtu na základě principu „osm kol – konzumace, deváté – kontumace“ , jako že bych na deváté kolo nedorazil  :usmev:   . Nakonec tuto možnost zamítám, Aleše by to mohlo finančně poškodit tak, že by Jirka musel letět na podzim do USA sám a to nemohu dopustit  :usmev: .
I když… Možná bychom se potom dočkali hollywoodského trháku „Ztracen ve Vegas“ .

 

MČRM

Konečně se začalo hrát a dokonce se mi celkem brzy podařilo najít můj stůl zhruba uprostřed sálu. Vyrážím na obhlídku partií MČRM, ale raději se moc ke stolům nepřibližuji. Cítím se jako Firouzja na turnaji kandidátů v Torontu. Na první kolo jsem si obul boty za necelých 200 dolarů (Firouzja za 800 dolarů), které vržou  :usmev: . Možná to slyším jen já, ale pro jistotu se kolem stolů moc neochomýtám.

Pavel Šimáček měl bílé figury se Štěpánem Hrbkem. Oba hráči ztráceli dost času už v zahájení a po dvacátém tahu byl bílý v časové tísni. Přišel o pěšce, ale při správné hře nemuselo být tak zle. S minimem času na hodinách se však dobré tahy hledají těžko. Po hrubce 25. f3?? je bílý už definitivně bez pěšce a také bez kompenzace.
Těsně před časovou kontrolou se srovnává čas na hodinách a chybují oba hráči. Poslední chybu udělal bílý (39. Vb6?) a černí pěšci nezadržitelně postupovali k poli proměny. Po časové kontrole bylo jasné, že si černý připíše celý bod.

 

 

Asi nejsledovanějším bylo vystoupení Davida Navary, který měl v prvním kole černé figury proti Petru Neumanovi. Partie skončila remízou, ale nebyla to „tupá remíza“ .
David si černými vytvořil nebezpečného volného pěšce, kterého se snažil prosadit. Petr Neuman však chladnokrevně všechny pokusy černého odrážel, „zazdil“ svou věž na d1 a v pohodě remizoval.

 

Neuman-Navara. Autor: J.Hurta

 

 

 

 

Ostrou variantu Katalánské obrany dámského gambitu rozehráli Jáchym Němec s Tomášem Krausem.
Nevím, do jaké hloubky hráči onu variantu znají, ale zahájení odtahali celkem rychle, takže snad o ní i něco věděli  :usmev: .
Ve variantě získá bílý věž za dvě lehké figury a i když má černý „po rošádě“, na první pohled se mi to za bílého moc nelíbí. Dáma je zatoulaná na královském křídle a pokud se černému podaří dostat do hry lehké figury, bojuje bílý o holý život. Za pravdu mi dává i statistika. Našel jsem jen jednu partii, v níž zvítězil bílý, pak je v databázi spousta remíz a několikrát vyhrál černý. To vše ale po správném 16. Jxg5.
Jáchym Němec zvolil tah 16. Dg8. I tak se už hrálo, v roce 2015 prohrál po Dg8 bílými Lalith s Tingem Li-ženem.
Tah dámou na g8 je sice chybný, ale pozice není zrovna jednoduchá  :usmev: . S počítačem se to mudruje, ale za šachovnicí to tak lehké není. Ukázalo se to i v partii, po napadení dámy 18. Se4 má černý jen jediný tah, po němž udrží výhodu (18. … Je7!). Po 18. … Dh6 se výhoda černého rozplynula, protože bílému se podaří vylepšit postavení své dámy, ale pozice je stále dost komplikovaná.
Černý chyboval tahem 22. … c3 , ale najít a spočítat u šachovnice varianty po správném 22. … Sc5! nebo „skoro správném“ 22. … Se7 je dost těžký úkol. V každém případě, po 22. … c3 už černý zabrání matu jen za cenu těžkých materiálních ztrát, takže černý si v závěru „stylově“ postavil novou dámu a dostal mat  :usmev: .

 

 

Richardu Stalmachovi se v partii s Jiřím Štočkem hrubě nepovedlo zahájení. Přišel o pěšce, jeho král byl pod palbou a zdálo se, že černému nic nestojí v cestě za celým bodem. Na šachovnici opravdu nic v cestě nestálo, ale vedle šachovnice stojí hodiny  :usmev: a černý při hledání správné cesty k celému bodu ztrácel dost času. Nedivím se, doma s pomocí Stockfishe, který „tvrdí“ že převaha černého je rozhodující (až +5), to vypadá hodně jednoduše. Ale ve chvíli, kdy motor vypnete, není situace tak růžová. Ano, je vidět, že má černý výhodu, ale s ubývajícím časem přibývá drobných chyb a nakonec přijde i chyba větší. Po 31. … Dd7 srovnává bílý materiál a i když má černý ještě iniciativu, na výhru už to při správné hře bílého není.

 

 

Nejmladší účastník turnaje Václav Finěk zahrál výborně proti Miloši Jirovskému. Hrála se poměrně klidná varianta Slovanské obrany, v níž má bílý malé plus díky převaze v centru, ale není to nic zvláštního.
Jenže černý měl svůj černý den  :usmev: .
První pochybení přišlo v devatenáctém tahu. Ústup jezdce na d7 (19. …Jd7) sice ještě není přímo chybou, ale v souvislosti s následujícím tahem 20. … c5 je to pro černého špatné. Vašek bleskově nastoupil na královském křídle (22. f5) a najednou se ukazuje, že černý má těžké problémy s bodem e6 a postavením svých figur. Černý bílému jeho úkol usnadnil tahem 23. … Sb8, ale ani při správné obraně by nestál dobře.

 

 

 

Mistrovství ČR žen začíná dnes prvními zápasy vyřazovacího předkola. Uvidíme hrát tyto dvojice:

Lhotská – Voříšková
Sikorová – Nagyová
Richterová – Zelbová
Koubová – Rybáčková

 

Když je štěstí unavené, sedne i na vola

 

Známé přísloví se v mém případě plně potvrdilo v prvním kole  :usmev: .
V partii s Jakubem Vaňkem jsem měl černé figury a partii jsem nerozehrál dobře. Na tom by nebylo nic špatného, ale od jistého okamžiku znamenal každý můj tah chybu a svoji pozici jsem systematicky (a šachanisticky  :smich: ) stále zhoršoval, až jsem se dostal do prohrané pozice.
V zoufalé situaci jsem naskočil jezdcem do centra a čekal jsem, až mě soupeř „zařízne“ : 34. De4 s hrozbami Dd5 a Db7. Místo „zářezu“ však přišlo 34. Vc7?? a mně už zbývalo jen se rychle ujistit, že po 34. … f5 nemá bílý jiný „normální“ ústup dámy než na pole g5.
Spadl mi kámen ze srdce, protože jsem viděl, že po šachu na d1 a následujícím Je2 musí bílý vynutit věčný šach po Vg7+.
Jenže k mému překvapení ke mně soupeř po 35. … Dd1+ napřahuje ruku. Nechápavě se na něj dívám, tak zastavuje i hodiny.
Co jsem přehlédl? Že by bílý neměl obranu proti matu?
No nic, občas chybuji v propočtu, tak to moc neřeším, píšeme na partiáře 0-1, podepisujeme a ukazuji soupeři, že jsem počítal variantu s věčným šachem. Hledám, co mi v propočtu uniklo a nic nenacházím  :usmev: .
Opravdu tam byl věčný šach a soupeř se vzdal v remízové pozici.

 

 

 

Hurta, Zimniok, Repák. Tři šachanisté, hádejte, kdo měl v prvním kole víc štěstí než rozumu??? 😀

 

 

Odkazy:

Web Ostravského koníka
Výsledky a tabulky na chess-results
On-line přenos s komentářem IM Lukáše Klímy
Partie na lichess.org
Partie MČRM na chess.com
Partie MČRŽ na chess.com
Partie Ostravského koníka (A) na chess.com

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
8 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Max

Třetí kolo dobrá ostuda. 😂 Nejvíc by mě pobavilo, kdyby s tímhle osazenstvem David Navara nevyhrál.

Vojta Plát

Zajimave, jak na Davida zkousi hraci lajny,
co jsem na nej hral i ja. Treba ten Alapin od Noumy…Se fakt blbe porazi takovy remizovy zahajeni 😀

Ondrej Havelka

Dnes už zvuk kompletně nevypadl, jen bych za posluchače poprosil, aby
a) Lukášovi organizátoři po 15 letech (nebo jak dlouho komentuje), koupili nový mikrofon, který by měl třeba připnutý na tričku.
b) Aby Lukáš držel mikrofon ve vzdálenosti alespoň 1 cm od hlavy. Možná by stačil i držák na stole, protože když dnes rozebíral David Navara, tak byl slyšet velmi dobře, i když nebyl mikrofon vidět. (sice se omlouval, že mluvil nahlas, ale pro posluchače online to bylo ideální)
 
Jinak super, že Lukášův komentář můžu poslouchat i na dálku, už vloni mi bylo líto, že jsem nemohl dorazit, letos mi to studijní povinnosti opět nedovolí.
 
Jo a ještě jedna věc, mohl by Lukáš vypnout ten motor? Dívám se na stream abych viděl lidský komentář, pro lajny kompjůtru a číselné hodnocení můžu sledovat na lichessu. Pokud by náhodou Lukáš neviděl nějakou skvělou lajnu, jaká byla třeba dneska v partii Šimáček-Neuman, tak bych doufal, že ho na to někdo upozorní…

Peter

Súhlasím.
Mikrofón do ruky nie je v tomto prípade vhodný:
Pripnutý alebo mikrofón na stojane menej rozptyľuje prednášajúceho a umožňuje lepšie sústredenie sa na samotnú reč.
Pri silnom hlase a veľkej blízkosti mikrofóna hrozí „presýtenie“ mikrofóna, keď už nezosilňuje lineárne a skresľuje hlas.
Alebo môžu nastať rôzne monotónne vibrácie na plechovej mriežke mikrofóna.
Pri vzdialenejšom mikrofóne môže byť síce viac počuť okolie, no to môže byť aj ku prospechu, že sa divák viac cíti „na mieste“ podujatia.

Peter

Tak kombinácia počítačovej analýzy a človeka môže byť tiež zaujímavá.
Keď komentujúci povie, že je počitačový ťah pre hráča v časovej tiesni ťažké nájsť.
A keď sa neriadi len tým, aký stav ukazuje počítač.
Ak však ide len o čiste ľudské komentovanie, mal by byť vypnutý aj „teplomer“, čo ukazuje stav po počítačovej analýze.
Pri čisto ľudskej analýze by mal byť komentátor aspoň približne rovnako silný ako hráči, čo však na takýchto turnajoch ťažko splniť…
 

chess

navíc je Lukáš Klíma na mnoha deskách, které komentuje rovnako silný a na těch, na kterých dnes již trochu zaostává je najlepší komentátor vôbec.

Peter

Ja predsa tvrdím vlastne to isté.
Ak sa komentuje aj s pomocou počítača, tak už ten počítač využiť „naplno“ a zapnúť tam aj zobrazenie viacerých najlepších ťahov-možností, nech je analýza „úplnejšia“.
A keď sa analyzuje bez počítača, tak tú pomoc počítača vypnúť úplne, aj bez „teplomera“.
Na rozdiel od hráčov musí komentujúci sledovať 5 partií.

8
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x