Dva střelci víc než dáma?

Festival Ostravský koník se přehoupl do své druhé poloviny. Do druhé poloviny se přehoupla i obě mistrovství. Ve vyřazovacím turnaji žen už známe všechny semifinalistky, turnaj mužů je zatím celkem vyrovnaný.

 

Ve vyřazovacím turnaji žen šlo včera „o všechno“. Hrály se odvety minizápasů, z nichž vzešly semifinalistky.
Nejlepší pozici pro odvetu měla Julia Movsesian, která v první partii minizápasu s Annou Lhotskou vyhrála. Jejich druhá partie byla doslova šílená  :usmev: .
Začalo to tahem bílé (Lhotská) 19. Jb5. Nevím, zda to bylo ze zoufalství, nebo to byl promyšlený tah, který měl vnést na šachovnici chaos, a je také možné, že bílá něco přehlédla. V každém případě po tomto tahu začíná show.
Po několika následujících tazích musí bílá odevzdat dámu za dvě lehké figury, aby zabránila matu. Pozice však není nijak jednoduchá, protože bílé figury jsou „otravné“ a černé figury nemají patřičnou souhru. Černá s dámou víc začíná hrát pasivně. Tahu 24. … De7 moc nerozumím. Nebo vlastně rozumím  :usmev: , řekl bych, že černá prostě usoudila, že je třeba pokrýt napadenou věž a že je jedno, jestli z e7 nebo d8. Jedno to není, protože na e7 dáma plní roli „držáku“, kdežto z pole d8 má možnost se rozehrát přes b6.
Černá hrála pasivně i v dalším průběhu a mělo se jí to vymstít.  Vlastně hrála těžkými figurami jen na posledních dvou řadách, nakonec se jí povedlo dostat do hry střelce, ale aktivita bílých figur pohodlně vyvažovala materiální nerovnováhu.
V těžké pozici za obě strany se obě hráčky dopouštěly chyb, kritický moment přišel v pětatřicátém tahu., kdy bílá promarnila svou první šanci. Měla zlikvidovat prakticky jedinou aktivní figuru černé, střelce na f5 (35. Jxf5!) a černá by měla těžké problémy. Nestalo se, bílá zahrála „krotce“ 35. Se5 a hra se opět na chvíli srovnala, ale jen do chvíle, kdy černá vzala pěšce na b2 (40. .. Vxb2).

 

 

 

Dvojice bílých střelců byla v té chvíli lepší než černá dáma. Začala se stahovat smyčka kolem černého krále a černá se rozhodla vrátit dámu (43. … Dxh4). Najednou se karta obrátila, materiální převahu měla bílá. Dvě figury za věž a volný pěšec na d6, to už je solidní výhoda, černá se rozhodla nebezpečného pěšce na d6 zlikvidovat tahem 44. … Vxd6. Bílá promarnila poslední šanci, když místo prostého ústupu střelce zahrála 45. Jf5?! (45. Sf3+-).
Mohla pak ještě místo braní na a7 získat kvalitu a Stockfish hlásí výhodu bílé, ale v praxi by se taková koncovka vyhrávala dost těžko.  Remíza znamená stopku pro Annu Lhotskou a postup Julie Movsesian do semifinále.
Movsesian-Lhotská 1.5-0.5

 

 

Také další nasazená hráčka postoupila. První partie souboje Kořenová-Richterová skončila remízou, ve druhé stála bílá (Richterová) o chloupek lépe, ale pak zvolila „špatný“ plán. Odevzdala pěšce na b2 v naději, že se za to dostane k útoku na černého krále. Plán nebyl tak špatný, špatné bylo jeho provedení. Tah 21. g4 měl být útočným tahem, ale bílá zřejmě přehlédla, že černá místo ústupu jezdce jednoduše také napadne jezdce  :usmev: (21. … Df6). Černé zůstal pěšec, útok bílé se nekonal, ale konala se obvyklá časovka, do které se Nataša Richterová pravidelně dostává.
V těžké pozici s pěšcem méně a nedostatkem času přišla další chyba (29. d4) , bílá přišla o dalšího pěšce a bylo po partii. Ještě nějakou dobu se hrálo, ale o výsledku už nebylo pochyb.
Kořenová-Richterová 1.5-0.5

 

 

Co se stalo v partii Rybáčková-Richtrová mi nebylo jasné. Ne, že by mi nebyl jasný její průběh  :usmev: , ale nechápal jsem závěr partie.
Lucie Rybáčková přešla výměnou věží ve 22. tahu do špatné koncovky. Vyměnili se i střelci a černý a-pěšec mířil za podpory krále a jezdce k poli proměny. Odcházel jsem ze sálu po 42. … Kxb3 a považoval jsem partii za vyhranou pro černou (Richtrová). Předpokládám, že vypadl přenos z této šachovnice a zbytek tahů byl zadáván ručně, ale jestli se tak opravdu hrálo, nevím. Na lichess.org končí partie tahem 47. h5, na chess.com je poslední tah bílé 45. e5.
Pokud by obě hráčky hrály objektivně správné tahy, pak na lichessu je partie vyhraná za černou  :usmev: a na chess.com by to mělo skončit remízou.
Výsledek je však jiný, Lucie Rybáčková vyhrála a podle vyjádření ředitele turnaje se údajně černá vzdala. Překvapila tím nejen diváky, ale i svou soupeřku  :usmev: .
Jde o podobný případ, jako se stal mně v prvním kole, kdy se mi soupeř vzdal v domnění, že dostane mat (a mat tam nebyl).
Jenže zatímco u mě o nic nešlo, tady šlo o postup do semifinále, o to je to bolestnější  :smutek: .
Richtrová-Rybáčková 0.5-1.5

 

 

Druhou vyřazenou nasazenou hráčkou se stala Natálie Kaňáková.  Po remíze v první partii s Olgou Sikorovou promarnila příležitost skórovat ve druhé vážné partii.
Olga se po zahájení dostala bílými figurami do horší pozice a možná spoléhala na to, že je „zabetonovaná“ . Tenhle „beton“ se však začal drolit na obou krajních sloupcích a na královském křídle šlo do tuhého po 38. hxg4. Černá spotřebovala skoro celých pět zbývajících minut, ale správné 38. … Vh2 nenašla nebo nedopočítala. Po výměnách těžkých figur byla šachovnice opět zalita „betonem“  :usmev: a remis.

 

 

Následoval tiebreak, který měl určit postupující. Na tomto místě využiji komentář Ondry Havelky, který tiebreak popsal celkem přesně:

Naty Kaňáková nejdřív nenašla vítězné pokračování ve vážné partii a jen zremizovala. Pokud online nelže, tak první partii tie-breaku prohrála na čas v úplné rovině, druhou vyhrála, třetí prohrála na čas ve vyhrané pozici. Čtvrtá partie už moc nepřipomíná šachy, hrála se už v noci a obě hráčky už byly zřejmě fyzicky vyčerpané, protože chyb tam bylo požehnaně. Ale i to je šach, takže Olga Sikorová pokračuje dál.

Olga Sikorová postoupila do semifinále, když v tiebreaku remizovala v rapid partiích, ale v blickách obě partie vyhrála.

 

Dosavadní výsledky ((screenshot z chess.com):

 

Semifinálové dvojice (screenshot z chess.com):

 

V turnaji mužů je situace na špici tabulky celkem vyrovnaná. Každá ztráta může být bolestivá, protože do konce turnaje už moc kol nezbývá.

V pátém kole se utkali mladíci Jáchym Němec a Štěpán Hrbek. Partie měla dlouho vyrovnaný průběh, chléb se začal lámat v časovce před kontrolou. Zahajovalo se sice tahem 1. Jf3, ale záhy stála na šachovnici pozice připomínající Philidorovu obranu. Souboj o jediný otevřený sloupec skončil nerozhodně, vyměnily se věže a hra přešla do koncovky dam a lehkých figur.
V rovné pozici měl iniciativu černý a nastoupil pěšci na dámském křídle. Podařilo se mu rozbít pěšcový řetěz bílého, bílý stál o chloupek hůř, tak se pokusil o vylepšení své pěšcové struktury tahem 39. Jd5. Z mého úhlu pohledu logický tah, který se však šachovému motoru oprávněně nelíbí  :usmev: .
Výsledkem byla pozice s krytým volným bílým d-pěšcem a nebezpečným volným černým a-pěšcem, ze šachovnice však zmizel bílý jezdec, který byl pro hru bílého celkem důležitý. V koncovce dámy a střelce proti dámě a jezdci byl černý ve výhodě, protože bílý měl většinu svých pěšců postavených na polích barvy střelce a černý měl lepší figury.
Napsal-li jsem, že se chléb začal lámat v časovce před časovou kontrolou, pak musím napsat, že se chléb zlomil těsně po kontrole  :usmev: .
Tah 41. Sd3 je hrubou poziční chybou. Bílý zřejmě spoléhal na protihru po c-sloupci, ale ta se nekonala. Chyboval však i černý, když odpověděl 41. … Db4. Po správném 41. … Dd4 je partie za bílého zřejmě strategicky prohraná. Volný a-pěšec, centralizovaná dáma a když převede černý jezdce na d6, tak bílý nemá co hrát a může jen doufat, že se postup černého volného pěšce někde zdrhne.
Bílý mohl, a měl, vyměnit dámy na b4 a ze šachovnice by zmizel největší trumf černého (a-pěšec), ale nestalo se. Bílý se držel svého plánu a zkusil vpád dámy do soupeřova tábora (42. Dc6). Po jednoduchém 42. … Dc5 je konec. Bílý musí vyměnit dámy, nebo odevzdat další materiál.

 

 

Richard Stalmach s Petrem Neumanem natahali ve Slovanské obraně osmnáct tahů zahájení podle teorie. Bílý má v této variantě „uprchlíka“ na d7, ale je jasné, že v obklopení černých figur nemůže takový nebožák dlouho přežít. Nepřežil, černý dobral pěšce zpět, vyměnily se figury a hra přešla do rovné pěšcové koncovky, v níž se hráči dohodli na remíze.

 

 

V partii Finěk-Šimáček se hrál „Katalán“. Bílý získal ze zahájení malou výhodu, kterou se mu dařilo stupňovat. Situaci po 32. … Vxb6 okomentoval v komentátorském sále Lukáš Klíma lakonicky: „Uvidíme, zda se Vašek včera něco přiučil od Davida Navary. Oběť dámy na b6 vypadá dost dobře.
Lukáš měl pravdu, oběť dámy (33. Dxb6) byla stejně dobrá, ne-li lepší, jako tah 33. Da2. Bílé figury by měly ideální souhru a černé figury stojí většinou mimo hru.
Před časovou kontrolou nastoupil černý trochu hazardně na královském křídle (34. … g5) a bílý profylakticky ustoupil králem (35. Kg1), což dovolilo černému zkonsolidovat svou pozici. Bílý se ale nemusel ničeho bát a mohl okamžitě vtrhnout do soupeřova tábora (35. Da8). Žádný útok černého po h-sloupci by se nekonal, protože bílý král by se bez problémů přemístil do centra a samotná černá dáma by mu neměla jak ublížit.
Ztráta tempa (35. Kg1) umožnila černému vyměnit nepříjemného bílého střelce na e5 a osvobodit svou věž. V závěrečné pozici má sice bílý tlak na pěšce c6, ale nikdy se mu nepodaří přečíslit obranné síly černého, remis.

 

 

Miloš Jirovský prohrál s Davidem Navarou. Hrála se Anglická hra a na šachovnici se odehrával složitý strategický boj. Zdálo se, že se hra bude odehrávat především na dámském křídle, kam obě strany přeskupily část své armády. Mohlo se tak hrát, ale bílý se rozhodl místo okamžitého nástupu na tomto úseku (14. b4) nejdříve přeskupit své síly. Tah 14. Jd2 možná není přímo chybou, ale umožňuje černému s výhodou přenést hru na královské křídlo.
Černý zablokoval křídlo dámské (14. … a5) a nastoupil na opačném křídle (16. … h5). Ke smůle bílého se černé figury mohly rychle přemístit na královské křídlo a bílý byl donucen k obranným tahům, které by za normálních okolností jistě nezahrál. Naskládal těžké figury na první řadě k obraně svého postavení. Málo prostoru a oslabené královské křídlo bílého nevěstily nic dobrého. Bílý se pokusil vymanit ze sevření osvobozujícím tahem 21. e4 a povedlo se mu uvolnit se, jenže toto uvolnění s sebou neslo výměny výhodné pro černého. Hra přešla do koncovky, v níž černý využil pěšcové slabiny bílého, které vznikly v průběhu hry.

 

 

„Je to dar i prokletí,“ zaznělo v seriálu „Můj přítel Monk“ z úst detektiva Monka ve spojitosti s jeho genialitou a různými obsedantními poruchami (tedy snad se nepletu, že to zaznělo v tomto seriálu  :usmev: ).
Totéž by si mohl říct Jiří Štoček ve spojení se svou bojovností. V partii s Tomášem Krausem se mu povedlo soupeře v zahájení „převézt“ a získal lepší pozici. Soupeř se dobře bránil a hra přešla do vyrovnané koncovky, v níž se klidně mohli hráči dohodnout na remíze. Jenže ve 24. tahu se naskytla bílému zajímavá možnost skočit jezdcem na d4 s myšlenkou zahrát dále Jf5 a pohrozit soupeři matem. Myšlenka dobrá, ale měla velkou chybu. Tah 24. Jd4 ztrácí figuru i partii. Najít odpověď 24. … f4 nebylo pro černého těžké a bílý pak udělal ještě několik tahů a partii vzdal.

 

 

 

 

 

Odkazy:

Web Ostravského koníka
Výsledky a tabulky na chess-results
On-line přenos s komentářem IM Lukáše Klímy na YouTube kanálu šachy.cz
Partie na lichess.org
Partie MČRM na chess.com
Partie MČRŽ na chess.com
Partie Ostravského koníka (A) na chess.com

 

 

 

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Josef Chalupský

Jestli je pravda, co nám nabídly šachové servery, pak E. Richtrová se postarala o další neuvěřitelný zápis do šachové historie: vzdala partii ve vyhrané posici. Závěr partie I. Popiel vs G. Marco (Monte Carlo, 1902) je známý.

Josef Chalupský

Jak to bylo doopravdy?? Zde se píše: https://www.chess.cz/mcr-muzu-a-zen-navara-v-cele/, že černá prohrála na čas. Samozřejmě je rozdíl mezi prohrát spadnutím kontrolního praporku na hodinách a vzdát partii před vypršením časového limitu. Jestli tedy E. Richtrové prostě a jednoduše vypršel čas, tak se omlouvám. Situaci nebylo nutné dramatizovat, jak jsem učinil v minulém příspěvku.

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x