Konec se blíží

Už jen třikrát zasednou šachisté ke stolům s dřevěnými figurkami na MČR mužů a žen v Ostravě. Tři partie sehraje každý z deseti účastníků turnaje mužů, v turnaji žen se hraje vyřazovacím způsobem, takže počet partií sehraných zbývajícími účastnicemi se bude lišit 🙂 .

 

V turnaji žen zbyly jen poslední čtyři účastnice, které včera sehrály první partie semifinálových zápasů.
Martina Kořenová zahájila proti Lucii Rybáčkové tahem 1. e4 a černá si vybrala obranu Caro Kann (1. … c6).
Bílá zvolila vyriantu dvou jezdců, která se asi nejvíce proslavila v zápase o titul mistra světa mezi Botvinnikem a Talem. V desátém tahu pak zahrála méně hrané 10. h4 a už v jedenáctém tahu sešla černá ze správné cesty.
Stačí se podívat na postavení pěšců a snadno zjistíte, že po 11. … c5 by Caro Kann nenápadně, nikoli však nečekaně, přešel do Francouzské obrany, v níž už se černá zbavila svého „francouzského“ střelce. Černá však zvolila jiný plán a nezdá se mi, že by byl lepší než přechod do „Francie“ .
Zvolila okamžitý vývin jezdce (11. … Ja6) spojený s dlouhou rošádou a snahou hrát na dámském křídle. Podobný plán platí i pro pozice, které mohly vzniknout po 11. … c5, jenže zatímco ve „francouzské“ variantě by černá zahájila protihru okamžitě útokem na pěšcový řetěz bílé, v partii se k ničemu nedostala. Převod jezdce přes a6 na c7 je pomalý a černá jej převést skoro musí, protože na a6 jezdec dlouho nepřežije.
Když jsem procházel kolem partie a viděl jsem tah 15. … Da7, napadlo mě, že to bude hra na jednu branku. Ne, že bych snad nad pozicí nějak dlouze dumal  :usmev: , stačil letmý pohled na postavení černých figur, které prakticky nemají kam rozumně táhnout.
Černá se pokusila o hru na královském křídle, ale většina černých figur zůstala „zabedněna“ za pěšcovou hradbou na dámském křídle, takže jen stěží mohla být taková hra úspěšná. Slovem „stěží“ chci říct jen tolik, že to není nemožné. Za určitých okolností se dá podobný plán uskutečnit, ale v této konkrétní partii mohl slavit úspěch jen v případě špatné hry bílé.
Bílá však nechybovala, otevřela linie na dámském křídle a zvítězila útokem na černého krále.

 

 

Je to už nějaký čas, co mi ostravský „šachanista“ Honza Repák, kterému se letos v openu „B“ celkem daří, vysvětloval, jaký je rozdíl mezi Ufimcevovou, Pircovou a Moderní obranou. Tahy g6 a d6 jako odpověď na 1. e4 mám zafixovány jako Pirc-Ufimcevovu obranu. Škoda, že už si ten bonmot přesně nepamatuji (snad mě Honza opraví), ale byly mi vysvětleny zásadní „rozdíly“ :
Když to černý prohraje, byla to Ufimcevova, při remíze je to „Pircka“ a když černý (náhodou  :usmev: ) vyhraje, tak se tato obrana nazývá „Moderní“ .

V partii Movsesian-Sikorová se tedy podle všeho hrála „Pircka“  :usmev: .
Obě hráčky se velmi dobře znají nejen z reprezentace, takže tady se spíše jednalo o svého druhu „psychologický souboj“ ve smyslu „jak překvapit soupeřku“ .
Julie to zkusila tahem 11. g4, což asi není objektivně nejlepší tah v pozici, ale budiž. Černá nehrála nejpřesněji a po tazích 12. … h5 a 14. … Jf5 už stála jako v „Pircce“  :usmev: . Černý král uvízl v centru a černí střelci zůstali za valem pěšců. O výhodě bílé není pochyb, otázkou je, zda taková výhoda stačí k výhře, protože taková „konzerva“ se musí otvírat hodně opatrně.
Tahem 21. … Jb6 přešla hra do „Ufimcevovy obrany“  :smich: . Je pochopitelné, že se černá pokoušela o protihru, ale nebyl to dobrý pokus. Černé vlastně „hrají“ jen jezdci a věže, které zůstaly na svých místech, po 21. … Jb6 má bílá možnost odstranit ze šachovnice hned dvě „aktivní“ černé figury. Po výměně na b5 by se vyměnila i věž na a8 a po následující výměně střelce za jezdce na f5 moc dobrých figur černé nezůstane, zato všechny bílé figury budou „v kondici“ .
Bílá zvolila méně průkazné pokračování, přesto si stále udržovala výhodu. Závěr partie nevyšel oběma dámám za šachovnicí.
Černá celkem rychle zahrála 36. … Sf8 a bílá skoro stejně rychle odpověděla 37. Jb3. Obě hráčky měly na hodinách necelých pět minut, ale do kontroly (40. tah) už moc tahů nezbývalo. I v omezeném čase mohly vidět, že po braní na c4 jezdcem by přišla černá o pěšce v nezáviděníhodné pozici.

 

 

 

 

 

Pro turnaj mužů by se po šestém kole možná hodilo heslo obchodního řetězce Globus: „Tady je svět ještě v pořádku.“
Co tím chce říct obchodní řetězec, nevím, ale v turnaji se vše pomalu vrací k „očekávanému normálu“, protože David Navara už se osamostatnil na prvním místě tabulky (zatím jen dočasně, samozřejmě  :usmev: )
V šestém kole se moc neremizovalo.

V partii Hrbek-Kraus se černému moc nepovedl jeho Caro Kann. Tah 11. … dxc4 je asi novinkou, ale nepříliš vydařenou, protože černý moc nemyslí na svůj vývin figur a vylepšuje postavení figur soupeře. Hrát se to určitě dá, ale asi to moc následovníků nenajde.
Bílý získal solidní výhodu, kterou si i přesto, že oba hráči nepokračovali nejpřesněji, udržel až do koncovky. Kritická chvíle přišla v čtyřiatřicátém tahu, kdy bílý vyměnil jeden pár věží (34. Vxg7). Ve spojení s postupem f-pěšce to nebyl dobrý plán, přece jen byly dvě věže bílého pro černého nebezpečnější, než jedna věž. Navíc se černému podařilo zlikvidovat bílého pěšce na c3 a ožil jeho střelec. V těžké koncovce s ubývajícím časem však znovu chyboval i černý (37. … Vd5), ale bílý svou šanci nevyužil. Mohl vzít pěšce (39. Vxa7), pohrozit matem (40. Jd6) a černý by musel odevzdat figuru. Nezkoumal jsem to nijak do hloubky, ale vzhledem k tomu, že by pak bílému zůstal jen pěšec na g-sloupci a černý by měl k dispozici hrozbu jeho výměny za h-pěšce, výhra bílého by byla spíše nepravděpodobná.
Nevylučuji však, že by nebyla možná  :usmev: .

 

 

David Navara porazil bílými figurami Jiřího Štočka. Nebyla to však snadná výhra.
Černý se pokusil překvapit bílého méně hraným 3. … h6. Bílý zareagoval přechodem do pozic Dámské (Nimcovičovy) indické hry a ze zahájení získal minimální výhodu.
I minimální výhoda je však výhoda a v rukou silného hráče se může snadno proměnit ve výhodu větší  :usmev: . To se stalo po tahu 21. … cxb4. Černý nabízí bílému figuru a ten ji nakonec nepřijal. Pozice před 21. … cxb4 je hodně zajímavá.
Stockfish doporučuje obětovat figuru jiným způsobem a to po 21. … d5 a jeho „propočet“ končí znaménkem rovnítka (=). Asi nikdo by však takovou složitou variantu nespočítal za šachovnicí, takže to můžeme brát jen jako „zajímavost“ a že to tam prostě bylo  :usmev: .
Zajímavější, a z lidského pohledu logičtější, by byl jiný tah černého: 21. … Sg6. Pak by musel bílý, pokud by si chtěl uchovat alespoň nějakou výhodu, obětovat figuru. Také zde se jedná o počítačové varianty, ale tyhle mi přijdou „lidštější“ než ty po 21. … d5  :usmev: .
Bílý mohl po 21. … cxb4 figuru vzít, ale rozhodl se hrát na jistotu a zvolil 22. Je3, po čemž si stále udržoval menší výhodu, ale bez rizika.
Při přechodu do koncovky získal bílý dvě figury za věž (29. Dxd1) , ale mohl hrát důrazněji (29. b7!). V nadcházející časové tísni se hra srovnala po chybném 34. Dxb6, ale chyboval i černý, protože po tahu 38. … Dd2 je na koni opět bílý.
Stockfish na tomto místě doporučuje za černého 38. … De2!
Rozdíl mi chvilku nebyl jasný  :usmev: , ale nakonec jsem pochopil, že na poli d2 stojí dáma špatně, protože Stockfish hodlal pozici ubránit neustálým napadáním bílé dámy věží (a samozřejmě i hrozbou Dxf2). Vtip je v tom, že stojí-li dáma na d2, bílý se napadání vyhne tím, že sám tahem Jc4! napadne černou dámu  :usmev: (viz varianta 38. … De2) .
Stockfish je „sfiňa“, ale viděl to asi i vůdce bílých kamenů, protože ve čtyřiačtyřicátém tahu postavil přesně pozici, v níž se mohlo ono napadení černé dámy stát (44. Db6). Nejlepší šance pro černého spočívala v této chvíli ve výměně dam, ale koncovka dvou lehkých figur proti věži by i přes omezený materiál byla pro černého špatná.

 

 

Partie Šimáček-Jirovský skončila ještě dříve, než pořádně začala. Hrála se poměrně dlouhá teoretická varianta a až do 18. tahu hráli oba hráči podle partie z roku 2014 Aronjan-Láznička (18. … Vxc5). V osmnáctém tahu přišla ze strany černého nechtěná „novinka“.
Tah 18. … Sg4 je blundr, po němž zůstane černý bez celé věže. Do hlavy hráčům nevidím, ale černý asi nepočítal s tím, že bílý vezme na c5 dámou místo věží.

 

 

Petr Neuman se pokusil vyzkoušet Václava Fiňka ze znalosti méně hraných zahájení  :usmev: . Ponzianiho hra se v praxi až tak často nevidí.
Finěk však prošel zahájením bez zaškobrtnutí a bez problémů vyrovnal hru. Ostatně, v Ponzianiho hře to není nic extra těžkého, ani když černý nezná teorii :usmev:, i když i tady se najdou „špeky“, na které si je třeba dávat pozor.
Po chybě 21. f4 ztratil bílý pěšce a i když se mohl bránit lépe, bylo by to jen na jednu branku. Zajímavé varianty se mohly objevit na šachovnici, kdyby bílý zahrál v 21. tahu správně 21. Sh6. Kromě jednoduchého ústupu věže 21. … Ve8 mohla mít hra dost divoký charakter po 21. Sh6 Sxa3! a 22. Jf5!? .

 

 

Překvapivým výsledkem skončila partie Němec-Stalmach. Nikoli proto, že by snad Jáchym Němec nemohl Richarda Stalmacha porazit  :usmev: , ale podle průběhu partie to měl být spíš dvojtip: remíza nebo výhra černého.
Po zahájení se dostal bílý (Němec) do menších problémů, když nechal soupeře převzít iniciativu po 15. Vac1. Nic strašného se však nedělo ani jedné straně a to i přesto, že bílý odevzdal pěšce. Černý jen těžko mohl prosazovat volného b-pěšce, protože musel hlídat svou slabinu na d6. Zřejmě každý by však bral raději pozici černého  :usmev: .
Bílý však vynalézavě zahrál 30. g4. Objektivně je to tah, po kterém se výhoda černého ještě zvýší, ale u partie to není tak jednoduché, protože černý jezdec a dáma zůstávají na dámském křídle a bílý se chystá zaútočit proti králi. Jistě, se Stokfishem „v ruce“ je obrana proti takovému „pseudoútoku“ jednoduchá  :usmev: , ale bez něj to je trochu složitější.
Po tazích 32. … Jc5 a 33. … Dc7 je hra vyrovnaná, ale opět jen pokud si necháte poradit „křemíkovou hlavou“  :usmev: , protože bílý má k dispozici hezký tah 34. f3!? a tady už k rovné hře vede jen jedna cesta: 34. … Jb3 a tu není až tak lehké najít. Černý zahrál 34. … Sc8?? a bílý partii vyhrál útokem proti králi.
Objektivně je prohrávající až 34. … Sc8, ale já považuji za rozhodující „chybu“ tah 32. … Jc5. Mělo se stát 32. … Dc7 s protihrou proti bílému králi.

 

 

 

 

 

Odkazy:

Web Ostravského koníka
Výsledky a tabulky na chess-results
On-line přenos s komentářem IM Lukáše Klímy na YouTube kanálu šachy.cz
Partie na lichess.org
Partie MČRM na chess.com
Partie MČRŽ na chess.com
Partie Ostravského koníka (A) na chess.com

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Honza Repák

Proti tebou uvedené definici Pircky/Ufimcevky/moderní nic nemám Luboši, jen bych tě opravil, že z mé zvrácené mysli tentokrát není. Naopak mám dojem, že ji právě znám od tebe.   :smich: 
 
V oficiální teorii je rozdíl moderní oproti Pircce v odložení černého tahu Jf6, což dává oběma stranám nové možnosti, zejména bílému blokovat diagonálu pomocí c3. Jf6 je ovšem přirozený vývinový tah a v praxi tak moderní běžně do Pircky přejde, proto se často tato dvě zahájení ani nerozlišují. Ufimcevka je alternativní ruský název pro Pircku, což je docela vtipné, protože když jsem hledal v databázi Ufimcevovy partie, tak jím volené pořadí tahů a vznikající pozice odpovídaly naopak moderní, a ne Pircce.

A abys v tom neměl zmatek, ještě doplním, že pro moderní existuje alternativní název Robatschova.   :smich: 

Jim Vasilis

Já jsem si vzpomněl na „Ujtelkyho zahájení“, kterému by odpovídali koně na d7 a e7, pěšci na d6 a e6, chybějí pouze tahy b6 a Sb7, ale střelec se na toto pole po předchozím b5 také dostal…Hippopotamus Defence – Wikipedia

David Navara

Pokud je mi známo, Rusové vnímají Ufimcevovu hru přednostně jako 1…g6. (Před lety jsem v časopise „64“ četl, že Ufimcev volil 1…g6, 2…Sg7, zatímco Pirc preferoval časnější d7-d6.) V bývalém Československu před desítkami let obě zahájení terminologicky splývala. To panu Pachmanovi nemůžeme vyčítat, terminologie se v průběhu času mírně mění. Občas se ani velmistři ze stejné země neshodnou, zda slovanská nebo katalánská jsou variantami dámského gambitu, nebo samostatnými zahájeními.
Jinak tady je Fischerův diagonální hroch, případně Pouchova parní obrana 960:
https://lichess.org/study/mCxXFCri/TuMNGua6
Podobnost s Olžinou partií tady je.

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x