Co jsme zmeškali?

V poslední době se tady objevovalo jen MČR a Ostravský koník 🙂 , hrálo se však i jinde. Ve švédském Malmö se hrál známy uzavřený turnaj TePe Sigemann & Co Chess Tournament.
Systém „Mokate“ je známý i mezi českými hráči, tradičně se tímto způsobem hraje turnaje v Českém Těšíně. Osmého května zahájil další ročník seriálu Grand Chess Tour (GCT) prvním rapidovým a bleskovým kláním deseti hráčů v nedaleké Varšavě.

 

Od 27. dubna do 3. května bojovala sedmička velmistrů v Malmö o prvenství v turnaji TePe Sigemann & Co Chess Tournament. Sedm velmistrů a jedna mistryně světa  :usmev: , protože jako jediná žena v turnaji nastoupila Wenjun Ju.
Kromě ní se na startu objevila sama známá jména: Peter Svidler, Arjun Erigaisi, Nils Grandelius, Vincent Keymer, Nodirbek Abdusattorov, Anton Korobov a mladý Marc’Andria Maurizzi.

Posledně jmenovaný mladík byl v turnaji za „otloukánka“ . Nevyhrál ani jednu partii a při třech remízách ze sedmi partií skončil na posledním místě.

O vítězi turnaje musel rozhodnout až tiebreak, protože hned tři hráči uhráli shodně 4.5 bodů. Svidler, Erigaisi a Abdusattorov. Pozor, rozstřel měl jediný cíl-určit vítěze turnaje, ceny se mezi hráče se stejným počtem bodů dělily. Hrály se hned dva tiebreaky, protože po miniturnaji tří vítězů měli opět dva z nich stejný počet bodů. Erigaisi i Abdusattorov porazili Svidlera a jejich vzájemná partie skončila remízou. Následoval další rozstřel, v němž byl úspěšnější Nodirbek Abdusattorov, který se tak stal vítězem 28. ročníku turnaje TePe Sigemann & Co Chess Tournament .

Konečná tabulka (screenshot z TWIC):

 

Odkazy:

Web turnaje


 

V Českém Těšíně se hrál prvomájový turnaj O pohár města Český Těšín.

Hrál se švýcarským systémem na devět kol, přičemž byl uplatněn tzv. „MOKATE systém“ , což znamená, že tempo hry se v průběhu turnaje měnilo. První tři kola se hrají jako blicky bez přidávání času (pět minut pro hráče), zbývajících šest kole se hraje jako rapid, kdy mají hráči na hodinách deset minut a opět se hraje bez časového bonusu.

Z 95 hráčů uhrál osm bodů ukrajinský mezinárodní mistr Egor Bogdanov, což mu bohatě stačilo na samostatné první místo. Na druhé místo vystoupal Marek Lojek (7.5 bodů) a třetí místo obsadil díky lepšímu vedlejšímu hodnocení Marcin Smołka.

Odkazy:

Propozice turnaje
Výsledky na chessarbiter


 

Ve Varšavě se hraje Superbet Poland Rapid & Blitz 2024. Turnaj je součástí Grand Chess Tour (GCT) a než se dostaneme k samotnému turnaji ve Varšavě, řekněme si, kteří hráči se letos zúčastní (=počítají se jim body za umístění) série GCT.

V letošním ročníku GCT bude o celkový cenový fond ve výši 1.5 miliónu dolarů bojovat devět hráčů :
Fabiano Caruana, Dommaraju Gukesh, Praggnanandhaa Rameshbabu, Nodirbek Abdusatorov, Alireza Firouzja (Firúzdža), Wesley So, Jan Nepomňašči, Anish Giri a Maxime Vachier-Lagrave.
Možná by někoho mohlo napadnout, podle jakých kritérií dostali tito hráči možnost hrát o hezký cenový fond  :usmev: .
Kritéria byla jasná, zúčastní se tři nejlepší z loňského ročníku (Caruana, Vachier-Lagrave, So) a šest hráčů podle žebříčku URS ratingu, což je ratingový systém, v němž se hráčů kombinují výsledky z klasického šachu, rapidu a bleskového šachu).

Turnaje ve Varšavě se zúčastní čtyři hráči z této devítky. Gukesh, Giri, Praggnanandhaa a Abdusattorov jsou hráči, kteří ve Varšavě bojují o body do seriálu GCT.

Na „divokou kartu“  :smich: hrají ve Varšavě další špičkoví hráči. Jan Krzysztof Duda je domácí (polská) jednička, Magnuse Carlsena snad není třeba představovat, Vincent Keymer je snad největší německý talent a ani Arjun Erigaisi není neznámý. Tuto osmičku doplňují dva méně známí hráči, nikoli však slabší, Kirill Ševčenko reprezentující Rumunsko a Yi Wei z Číny.

V turnaji je odehráno šest kol rapidu a v čele je dvojice Carlsen + Wei (oba 4 body). V těsném závěsu se  drží duo Ševčenko a Praggnanandhaa.

 

Odkazy:

Web GCT
Superbet Poland Rapid & Blitz 2024
Online přenos na lichess.org
Komentovaný přenos (angličtina) na YT kanálu GCT

 

 

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x