Naši v USA

Čtyři a půl kola jsou odehrána v době, kdy začínám psát tento článek, na turnaji  „1000GM Memorial Day Super Swiss 2024“ v San Franciscu (SF). Čtyři a půl, protože to páté kolo se v době začátku psaní tohoto příspěvku stále ještě hrálo 🙂 , zatímco u nás je už nedělních šest hodin ráno , v SF je sobotních dvacet jedna hodin a dohrává se odpolední páté kolo.

 

V San Franciscu hrají i dva čeští hráči. Vojtěch Plát a Martin Červený už mají páté kolo za sebou a mohou se uložit ke spánku nebo si užívat noční život kalifornského velkoměsta  :usmev: .

A jak se našim hráčům daří za šachovnicí? Dalo by se říci: střídavě oblačno  :usmev: .

 

Vojta Plát v prvním kole vyhrál černými se svým „starým známým“ Benjaminem Tangem. S mladým (14 let) hráčem se potkal už v únoru na turnaji v New Yorku a zvítězil. Ani tentokrát Tang nebude mít z partie dobrý pocit  :usmev: . V časové tísni ve vyrovnané, ale těžké pozici odevzdal figuru. Měl za ní sice dost pěšců, ale ti mu vydrželi jen chvíli, protože černý je po chybách soupeře jednoho po druhém likvidoval. Ale pokus to byl dobrý…

 

 

 

Vojta vyhrál také ve druhém kole, ale byla to šťastná výhra. V koncovce těžkých figur nehrál jeho soupeř zrovna ukázkově a dostal se do prohrané pozice. Pak však bílý (Vojta) zbrkle natáhl pěšce na d6 (44. d6). Vypadalo to, že černý král bude mít problémy, ale černému se podařilo vyměnit dámy a přejít do remízové věžové koncovky. Vojtův soupeř ji hrál dobře a zdálo se, že partie musí skončit smírem. Vyměnily se i věže a v triviální pěšcové koncovce udělal černý školáckou chybu, po které partii prohrál.

 

 

V dalších třech kolech už Vojta potkával silnější hráče a výsledkem byly tři remízy. Po pátém kole je se třemi a půl body na osmém místě, před ním je sedmičlenná skupina čtyřbodových hráčů.

 

 

Druhý český hráč, Martin Červený, není příliš často vidět na podobných turnajích v zahraničí. V turnaji startoval vlažně a pak se to ještě zhoršilo.
V prvním kole vypustil výhru, když se zřejmě přepočítal při snaze získat figuru. Místo zisku figury přišel o pěšce.

 

 

Podobným způsobem prošustroval výhodu i ve druhém kole. Obětoval pěšce za silnou iniciativu proti bílému králi, což byla více než dostatečná kompenzace za malou materiální újmu. Také tady mohl udržet výhodu po braní pěšce věží, ale nestalo se.

 

 

Třetí a čtvrté kolo mělo podobný průběh. Martin stál v obou partiích po přechodu ze zahájení do střední hry lépe, ale obě partie prohrál. V pátém kole konečně zvítězil, ale to už byla opravdová nutnost, protože „vyfasoval“ hráče, který hraje šachy soutěžně teprve jeden rok  :usmev: , takže opravdový „amatér“ , který však nehrál až tak špatně.

 

 

 

 

 

Odkazy:

Web pořadatele a propozice turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x