San Francisco a NOKY ve Stavangeru

Šestým a sedmým kolem pokračoval turnaj v San Franciscu, už v sobotu se rozjel festival Norway Chess, ale teprve dnes zasednou k šachovnicím účastníci a účastnice uzavřených turnajů.

 

Díky devítihodinovému časovému posunu oproti kalifornskému San Franciscu se hrají partie turnaje  „1000GM Memorial Day Super Swiss 2024“ uprostřed naší hluboké noci  :usmev: .

V šestém kole Vojta Plát narazil na turnajovou jedničku Davida Brodského. David Brodsky, americký velmistr s českými kořeny, narozen v New Yorku  :usmev: . Podle Vojty se spolu domlouvali normálně česky a zřejmě měli na rozhovor dost času, protože sehráli známou „odrhovačku“ ve Španělské hře, která končí remízou opakováním tahů  :usmev: .

 

 

Martin Červený se v turnaji trápí. Se Španělem Martinem Boado Rodriguezem dosáhl po zahájení solidní výhody, pak však nepokračoval přesně (23. Je4) a výhoda se rozplynula. Hráči opakovali tahy a český hráč odmítl remízu tahem 29. Jxc7. Odmítnutí remízy opakováním tahů bylo úspěšné, náš hráč přišel o figuru a partii prohrál (ale remíza to nebyla!).

 

 

V odpoledním (u nás skoro ranním) kole se na Vojtu opět usmálo štěstí, ale zaslouženě. V partii proti gruzínskému makedonskému velmistru Vladimiru Georgievovi si Vojta černými vybojoval o něco lepší věžovou koncovku. Georgiev si zřejmě při šachu 43. Vf6+ neuvědomil, že černému jen pomáhá aktivizovat krále a získávat důležitá tempa. Vojta nezaváhal a partie záhy skončila vítězstvím černého.

 

 

 

 

Martin Červený vyhrál černými s ruským FM Alexandre Krečetovem. Bílý prošel zahájením, ale pak si moc s pozicí nerozuměl. Zapomněl krále v centru a když se mu konečně podařilo vyvinout dámského střelce (25. Sd2), byla už jeho pozice hodně špatná. Pokus o protihru tahem 26. f5 byl opravdu jen pokusem a černý v pohodě zvítězil.
Když se dívám na chess-results, tak V USA si s nějakým doporučením FIDE hlavu nelámou. Alexandre Krečetov má u svého jména nejen označení federace RUS, ale i ruskou vlajku.

 

 

 

 

Odkazy:

Web pořadatele a propozice turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org


 

V norském Stavangeru začal dvanáctý festival Norway Chess už v sobotu, kdy byly zahájeny dva open turnaje, velmistrovský a ratingový.

Dnes v 17:00 zasedne k šachovnici šestice velmistrů a letos poprvé (pokud mě paměť neklame) i šestice žen. Oba turnaje mají hvězdné obsazení.

V turnaji mužů uvidíme Hikaru Nakamuru, který obhajuje loňské vítězství, samozřejmě nechybí domácí jednička exmistr světa Magnus Carlsen. Pozvánku dostali i Fabiano Caruana, Alireza Firouzja, Praggnanandhaa Rameshbabu a úřadující mistr světa Ting Li-žen (Ding Liren).

V turnaji žen hrají Wenjun Ju, Tingjie Lei, Humpy Koneru, Anna Muzyčuk, Vaishali Rameshbabu a nestárnoucí Pia Cramling.

Oba turnaje se hrají dvoukolově, hrací tempo je (ne)klasické  :usmev: . Hráči mají na 40 tahů 120 minut, od 41. tahu jim za každý provedený tah „přiskakuje“ 10 sekund.
Za výhru se udělují tři body, za prohru nula bodů a za remízu nic, protože v případě remízy se hraje armageddon, kdy má bílý 10 minut a povinnost vyhrát, černý 7 minut a stačí mu remis.
Za vítězství v tiebreaku si vítěz připíše do tabulky 1.5 bodu, poražený jeden bod.

Cena pro vítěze je 700 000 „NOKŮ“  :smich: , tedy 700 000 norských korun.

 

Odkazy:

Web turnaje
Web open turnajů
Online na chess.com (muži)
Online na chess.com (ženy)


 

Už jsem to tu jednou možná psal.
Když lezu do vany, držím se raději u „břehu“  :smich: a ve chvíli, kdy se mi přelije (jakákoli) voda přes hlavu, začínám se topit. Hozen do vody se sice neutopím, ale není to můj živel. Ba spíše naopak, voda je můj úhlavní nepřítel v jakémkoli skupenství.
Stejně mizerně, jako plavu, také bruslím  :smich: , jsem rád, že se na ledě nezabiju (mimochodem, stál jsem na bruslích naposledy už hodně dávno, ještě jako dítě).

Ale po včerejšku jsem mistr světa v hokeji  :smich: .
Mně se líbí, že kdykoli nějaký český tým něco vyhraje, tak jsme automaticky VŠICHNI mistry  :smich: a nemusíme ani nic umět, dokonce ani zvednout zadek z gauče…. Jsme MISTŘI a já také  :smich: !

Česká republika se včera stala mistrem světa v hokeji. Dlouho očekávaný úspěch, ale chleba levnější nebude  :usmev: .

 

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
4 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Lubosi, ten velmistr je z Makedonie, ne z Gruzie. Nabizel mi tesne pred prvnim tahem remizu, odmitl jsem. Je tu Sofie 20 tahu. Pak jsem lovil v pameti, jak se hraje Grünfeld bez Sg4. Jsem si nepamatoval davnou variantu Sg4 f3 Ja5 Sxf7+. To by spise stalo za rozbor 😀
 
Ta vezovka je remis, ale jak sel Vd1, tak uz mi to prislo privyhrane. Mohla potom jeste vzniknout vezovka tri na tri na kralovskem kridle a na damskem mam volneho pesce na a4 a vez na 4.rade, souper ma vez na a7. Vim, ze s pikem na a5 je to v pohode remiza, ale jak uz je pesce za pulkou, tak nadeje na vyhru rapidne stoupaji. Mozna David Navara jako jeden z nejlepsich hracu koncovek na svete a velky specialista na vezovky by k tomu mohl napsat vice.

Jan Jílek

Opraveno, díky.

Vojta Plát

Jde videt, ze nam hrabe podobne 🙂

4
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x