Sto dvacet minut

V prvních kolech uzavřených turnajů Norway Chess skončily všechny partie remízou.Tři partie v turnaji mužů, tři partie v turnaji žen. Podle pravidel pak následoval armageddon.
V noci (našeho času) se dohrál turnaj v San Franciscu, v němž hráli Vojta Plát a Martin Červený.

 

Když jsem viděl na startovní listině turnaje Norway Chess Magnuse Carlsena, trochu mě to zaskočilo. Carlsen se už delší dobu vyhýbá partiím hraných klasickým tempem a preferuje rychlejší tempo (rapidy, blicky).  Po prvním kole mám dojem, že Carlsen přijal účast v turnaji hlavně proto, aby dokázal, že hrát partie „pomalým“ tempem je v dnešní době ztráta času, protože obvykle končívají (na nejvyšší úrovni) remízou.
Tak trochu to připomíná Capablancovu teorii o „remízové smrti šachu“  :usmev: .

Capablancu časem vyvedli z omylu jeho soupeři, i sám neomylný Capa začal prohrávat. Sice ne často, ale s postupujícím věkem porážek přibývalo. Carlsenovým současníkům se zatím něco podobného nedaří.

V prvním kole se za šachovnicí potkali úřadující mistr světa Ting Li-žen (Ding Liren) a neporažený (v zápasech o titul) exmistr světa Magnus Carlsen.
Ze dvou hodin, které měli hráči na čtyřicet tahů do časové kontroly, spotřebovali každý necelých třicet minut na čtrnáct tahů teoretické varianty Katalánské obrany dámského gambitu a partie skončila remízou  :usmev: .
O dělbě bodů rozhodoval armageddon.

 

 

V armageddonu si Ting s deseti minutami na hodinách a povinností vyhrát zvolil Anglickou hru a jak se ukázalo, zvolil si špatně. Carlsen měl na hodinách o tři minuty méně, ale remíza se počítá jako výhra černého.
Carlsenovi se podařilo postavit neproniknutelnou zeď pěšců táhnoucí se přes celou šachovnici. Ještě ve 45. tahu byli na šachovnici všichni bílí i černí pěšci a za touto hradbou stály na obou stranách těžké figury. Bílý se sice pokusil o průlom, ale rovnováha sil na šachovnici nebyla narušena.

 

 

Carlsen si tak připsal do tabulky 1.5 bodu, Ting Li-žen pouhý bod.

 

Také souboj dvou talentovaných mladíků skončil smírně. Praggnanandhaa Rameshbabu s Alirezou Firouzjou také rozehráli Katalánskou, ale tady se hrálo déle. Partie však po celou dobu nevybočila z rovnováhy a hráči v dámské koncovce s lehkými figurami opakovali tahy.

 

 

Zahájení rozstřelové partie sehráli oba hráči celkem originálně. Praggnanandhaa si místo běžného tahu c2-c4 vybral méně běžný postup c2-c3 a Firouzja neshledal nic závadného na skoku jezdcem na e4 (4. … Je4!?). Černý stál celkem dobře, ale pak se dle mého mínění zbytečně zbavil svého střelce (18. … Sxe2). Ukázalo se, že černý jezdec nemá moc opěrných bodů, zatímco bílý střelec kontroloval bílá pole na šachovnici. Pozice černého byla horší, ale hrát se jistě dala.
Stačilo pár nepřesností a najednou měl bílý silného volného pěšce navíc. Praggnanadhaa si nenechal ujít příležitost rozstřelovou partii vyhrál.
Praggnanandhaa-Firouzja 1.5-1 

 

 

V americkém derby se utkali Fabiano Caruana a Hikaru Nakamura . Hrála se hra dvou jezdců, která však záhy přešla do Italské obrany. Bílý získal určitou převahu, pak obětoval kvalitu a zdálo se, že je pro něj vše na dobré cestě  :usmev: . Ale Nakamura se velmi dobře bránil. Stačila drobná nepřesnost (22. Sd3) a černý vrátil materiál, srovnal hru a partie skončila remízou.

 

 

V armageddonu Caruana jako bílý nic nezískal.Byl to naopak černý, kdo se po chybičkách soupeře mohl radovat z postupně rostoucí převahy. Za jiných okolností, by zřejmě Naka z pozice „doloval“ výhru, ale v armageddonu mu bohatě stačila remíza.
Fabiano Caruana – Hikaru Nakamura 1-1.5

 

 

 

Caruana-Nakamura. Zdroj: screenshot z vysílání na YT kanálu chess24

 

 

Los druhého kola:

 

Sto dvacet minut na čtyřicet tahů je opravdu dost času na přemýšlení. Takzvané „ženské“ šachy, tedy partie žen a dívek, mě hodně baví, protože jsou tam častěji k vidění různé chyby a chybičky  :usmev: . Nebývá to bezchybný „profesorský“ šach. Ale když mají ženy více času na partii, ani ony moc nechybují.

Mistryně světa Wenjun Ju se dlouho pokoušela prosadit v koncovce dam a nestejných střelců proti Vaishali Rameshbabu. Marně, v osmdesátém tahu partie skončila remízou, když černá za tímto účelem využila „falešného“ střelce. Ovšem hráčky se klidně mohly dohodnout na remíze už mnohem dříve.

 

 

Rozstřel byl jednoznačnou záležitostí. Wenjun Ju obětovala pěšce za iniciativu, na šachovnici však byla dynamická rovnováha. Vaishali chybovala tahem 17. … e6. Oslabila si černá pole a bílá toho využila k aktivizaci svých figur, zisku dvojice střelců, pěšce a celého bodu.
Vlastně jednoho a půl bodu…
Wenjun Ju – Vaishali Rameshbabu 1.5-1

 

 

Anna Muzyčuk s Tingjie Lei rozehrály Francouzskou hru. Bílá měla po celou partii mírnou převahu, ale vypadalo to, že jí pozice moc nesedí. Na konci partie mohla podle Stockfishe údajně získat malou výhodu po 29. a3. Možné to je, ale být na místě bílé, asi bych postupoval stejně  :usmev: .

 

 

V tiebreaku si obě hráčky zopakovaly Tarraschovu variantu Francouzské obrany, ale tentokrát s malými změnami. Bílá však i tak získala opět malou převahu, ale po tahu 27. Sf5?? vynuceně ztrácí materiál. Spočítat přechodnou oběť jezdce na g3 by s minimem času zvládl i slabší hráč než Tingjie Lei.
Anna Muzyčuk – Tingjie Lei 1 – 1.5

 

 

Pia Cramling ve střetnutí s Humpy Koneru promarnila velkou šanci. V zahájení svou soupeřku až překvapivě lehce přehrála. Získala pěšce, který se dostal až na g7. Při pohledu na pozici černé po tahu 24. Sh6 se slabším náturám může udělat nevolno, protože i když není vidět nějaká okamžitá výhra bílé, je jasné, že se černé věže nehnou z osmé řady  :usmev: .
Bílá si však vzala druhého pěšce na a6, černé se podařilo rozehrát svého jezdce přes pole f5 a zlikvidovat nepříjemného pěšce na g7. Remíza pak už byla spravedlivým výsledkem.

 

 

V armageddonu stačila černé remíza a na tom založila Humpy Koneru svou hru. Neriskovala, ani když měla o něco lepší koncovku lehkých figur, a držela se remízové strategie. To jí přineslo úspěch.
Pia Cramling – Humpy Koneru 1 – 1.5

 

 

Cramling-Koneru. Zdroj: screenshot z vysílání na YT kanálu chess24

 

 

Los druhého kola:

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Web open turnajů
Online na chess.com (muži)
Online na chess.com (ženy)
Online na lichess.org
Komentovaný přenos na YT chess24


 

Skončil turnaj  „1000GM Memorial Day Super Swiss 2024“ v San Franciscu.

Ve včerejších dvou kolech si Vojta Plát pragmatickou remízou v předposlední rundě udržel naději na dobré umístění, v posledním kole dlouho bojoval s vítězem turnaje Batchuluunem Tsegmedem a předpokládám, že to byl Vojta, kdo se pokoušel hrát koncovku na výhru  :usmev: . Partie však nakonec skončila remízou. Mongolský velmistr Batchuluun se tak stal celkovým vítězem turnaje, Vojtěch Plát obsadil konečné čtvrté místo.

 

 

Martin Červený si na turnaj nepřivezl dobrou formu. Dělal spoustu hrubých chyb a ani poslední kola se moc nelišila od těch předchozích. V závěrečném dvojkole Martina „vycvičili“ američtí pionýři  :usmev: .
Ethan Guo má letos teprve jedenáct let, ale stačily nepřesnosti ve hře bílého a už mu mladý Guo nedal šanci. Partii uvádím s variantami převzatými z lichess.org.

 

 

Ani Rishabh Chinni není žádný stařec  :usmev: Má teprve čtrnáct let, ale hraje velmi dobře.
Nebudu „sypat sůl do otevřených ran“ , partii si jistě každý najde sám, takže jen konstatuji, že to byla typická Martinova americká partie. Jedna hrubka a „game over“.
Martin Červený se svým výsledkem, ale především hrou, asi nebude moc spokojený, ale vidím, že už je přihlášen do uzavřeného velmistrovského turnaje v Las Vegas, který se hraje od 31. května.
Tak snad si tam spraví chuť i rating  :mrknuti: .

 

 

Odkazy:

Web pořadatele a propozice turnaje
Výsledky na chess-results
Online na lichess.org

 

Fotografie v článku jsou screenshoty z vysílání na YT kanálu chess24.

 

 

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

V 8.kole jsem mel moznost ziskat privyhranou pozici na konci, kdyz jsem mohl zahrat c4. Nedocenil jsem pak po brani, ze tam mam tah damou na c5! V poslednim kole se hrala Philidorka, souper neznal, sel do koncovky a cekal hned remizu. Nabidl, odmitl jsem. Mackal jsem ho, tancil s konem jak to jen slo, ale nic tam nebylo. V jeden moment, kdyz sel Vg1 a ja dal Vd8+, tak to vypadalo nadejne. Po Kc3 jsem pocital Ja2+ a nejde Kb2?? pro Vd2, ale furt tam ma bily Kc4 a nic tam proste nemam a jeste si musim davat pozor. I na konci jeste souper nasel jedine Ve4, kdyz uz nemel moc casu. Skoda, pri vyhre bych delil 1.misto a bral bych pri rovnem deleni prijemnych 1750$. Takto to sice bylo 4.misto, ale delilo se rovnym dilem 4.-10.misto (Neni tu Hort jak u nas), takze to hodilo nejakych 570$. Neni to sice moc, ale furt lepsi, nez dostat dratem do oka.
 
Potesilo me, ze jsem hral celkem normalne, vetsinu partii jsem stal lepe a na vyhru hral vicemene jen ja a do ela jsem pripsal nejakych 5 bodu.
 
Snad se bude darit i ve Vegas 🙂 Drzte nam palce!

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x