MC v NC

Turnaj Norway Chess má za sebou sedmé kolo. Dnes se hráči a hráčky posadí k šachovnicím poosmé, pak následuje druhý volný turnajový den a poslední dvě kola.

 

Sedmé kolo turnaje mužů tak trochu připomínalo kolo první. Tři remízy v klasickém tempu, pak třikrát armageddon.

MC v NC, tedy Magnus Carlsen v turnaji Norway Chess, hraje zajímavým stylem. Zatímco některé hráče „mučí“ i v remízových pozicích, s jinými prakticky vážnou partii nehraje.
Hikaru Nakamura měl v utkání s Carlsenem bílé figury, ale hra skončila už ve dvacátém tahu poté, co hráči opakovali tahy.

 

 

V armageddonu stál Carlsen v zahájení o trochu hůře a rozhodl se hledat aktivní protihru. v jednadvacátém tahu se rozhodl pro zajímavý plán (21. … Jd5). Odevzdal dámu za věž a lehkou figuru, přičemž vsadil vše na volného d-pěšce.
Nebylo to korektní, ale v partiích hraných zrychleným tempem takové plány často „fungují“ docela dobře. Zabralo to i proti Nakamurovi. Naka nenašel tah 36. Kf1 a raději odevzdal dámu. Tedy tah králem na f1 zřejmě viděl, ale rozhodl se neztrácet čas počítáním „počítačové“ varianty  :usmev: . A vyplatilo se mu to, protože Carlsen v remízové (podle Stockfishe) pozici zřejmě překročil čas.
Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen 1.5 – 1

 

 

Nedá se říct, že by se Fabiano Caruana v partii proti Firouzjovi nesnažil. Snažil se a snažil se hodně. Z klidné varianty Italské hry udělal neklidnou  :usmev: , když obětoval figuru za dva pěšce a útok proti černému králi. Nebylo to asi plně korektní, ale rozhodně to nebylo špatné. Firouzja se „bránil“ celkem přesně a hra se vyrovnala.  Slovo „bránil“ je v uvozovkách, protože černý mohl získat výhodu, kdyby nešel ve 23. tahu do výměn (23. … Jh5; 23. … Vg8!?)

 

 

Stejnou variantu hráli hráči i v armageddonu a Caruana opět ze zahájení nic nezískal. Firouzja držel rovnou pozici a Caruanovi, který musel bílými vyhrát, nezbývalo než riskovat. V koncovce mohl Firouzja několikrát „skórovat“ , ale v divoké blicce se takticky spokojil s remízou, která znamenala jeho vítězství.
Fabiano Caruana – Alireza Firouzja 1 – 1.5

 

 

Praggnanandhaa si mohl „na vlastní kůži“ vyzkoušet, že Ting Li-žen má opravdu mizernou formu.
V klasickém tempu pohodová remíza…

 

 

… v armageddonu vycítil Praggnanandhaa, že Li-žen je na tom špatně a drze se do něj „obul“ . černý mohl získat převahu, ale Ting je v turnaji už pomalu „na ručník“. Místo zisku výhody ztratil figuru a vzdal se.
Praggnanandhaa Rameshbabu – Ting Li-žen 1.5 – 1

 

 

 

Tabulka po sedmém kole (screenshot z webu chess.com):

 

 

V turnaji žen se remizovalo o něco méně.

V indickém derby získala Humpy Koneru lepší pozici se svoji krajankou Vaishali Rameshbabu. Ta včera neměla svůj den. Nejdříve si chybně vzala pěšce na e5 23. … Sex5 a dostala se do špatné koncovky těžkých figur. Nepomohly jí ani nepřesnosti ve hře bílé, Vaishali se upnula na vyrovnání materiální nevýhody, ale zapomněla při tom na svého krále.
Humpy Koneru – Vaishali Rameshbabu 3 – 0

 

 

Pia Cramling remizovala bílými s Tingjie Lei v koncovce lehkých figur.

 

 

V armageddonu si zvolila špatný plán. Aktivita v centru (17. d5, 18. b3) vedla ke ztrátě pěšce (nebo to byla oběť?), ale je třeba si uvědomit, že Pia měla bílé figury a povinnost vyhrát, takže se nemohla držet nějakých remízových variant. Právě v tom je „kouzlo“ armageddonu…
Pia Cramling – Tingjie Lei 1 – 1.5

 

 

Remíza v klasickém tempu mezi Annou Muzyčuk a Wenjun Ju se dala čekat. Ani jedna z jmenovaných se nikam „nežene“ , obě hrají korektní šachy a obě se v turnaji drží v popředí tabulky.

 

 

Nečekaný výsledek se zrodil v armageddonu. I tady se hrály přísně korektní šachy a když přešla hra do koncovky, zdálo se, že si body připíše Wenjun Ju, které při hře černými stačila remíza. Jenže se hraje i na čas. To byla jediná šance Anny Muzyčuk, jak vyhrát partii a nakonec jí to vyšlo. V rovné pozici překročila černá čas a bílá zvítězila.
Anna Muzyčuk – Wenjun Ju 1.5 – 1

 

 

 

Wenjun Ju. Zdroj: fotogalerie turnaje na Flickru , autor: Steve Bonhage

 

 

Tabulka po sedmém kole (screenshot z webu chess.com):

 

 

Výsledky 7. kola (screenshot z webu pořadatelů):

 

Los 8. kola (screenshot z webu pořadatelů):

 

 

Titulní foto: pohled do sálu. Zdroj: fotogalerie turnaje na Flickru , autor: Steve Bonhage

 

Odkazy:

Web turnaje
Web open turnajů
Online na chess.com (muži)
Online na chess.com (ženy)
Online na lichess.org
Komentovaný přenos na YT chess24
Fotogalerie turnaje na Flickru

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x