Favorité v čele

Osm kol je odehráno na Norway Chess ve Stavangeru. Osm kol, po nichž následuje volný den.

 

V turnaji mužů se hraje na doraz. Ve včerejším osmém kole jsme viděli tři remízy, po kterých následoval rozstřel, ale nebyly to krátké „velmistrovské“ remízy.

Když se podíváte na partie Magnuse Carlsena, možná si všimnete jedné věci. Se „starými známými“ rychle remizuje a jde do rozstřelu, mladé nadějné hráče se snaží porazit už v klasickém tempu. S Firouzjou mu to vyšlo, ten udělal hrubku v remízové koncovce. O něco podobného se Magnus pokoušel ve včerejší partii s Praggananandhou.
Hrála se otevřená varianta Španělské hry a šlo o typické „španělské mučení“ . Minimální výhoda bílého (spíše iniciativa než výhoda) a od černého se čeká naprosto přesná obrana.
Praggnanandhaa se bránil velmi dobře a ve čtyřicátém tahu se na šachovnici objevila známá věžová koncovka, v níž měl bílý o pěšce více, ale všichni pěšci stáli na jednom křídle. Troufám si tvrdit, že by to naprostá většina hráčů (skoro všichni  :usmev: ) dala za remízu, zvlášť pokud by proti nim seděl zhruba stejně silný soupeř.
Ne tak Carlsen.
Ještě dalších pětatřicet tahů Praggnanandhu zkoušel. Marně, partie skončila remízou a šlo se na armageddon.

 

 

V armageddonu Carlsen změnil zahájení. Hrálo se dámským pěšcem a já bych to nazval Londýnským systémem, ale viděl jsem i název Indická hra  :usmev: . Carlsen měl po celou partii mírnou převahu a v koncovce jezdce proti střelci se mu podařilo získat slabého blokovaného pěšce na poli d5. Pozice byla stále remízová, ale už víme, že takové pozice Carlsen hraje až do konce.
Po centralizaci jezdce (54. Jd5) vzniká kritická pozice. Jen tah 54. … Kf8 mohl držet křehkou rovnováhu na šachovnici, protože pak by se černému podařilo udržet kritické pole e7. S pouhými dvanácti vteřinami na hodinách Praggnanandhaa chyboval a Carlsen zvítězil.
Magnus Carlsen – Praggnanandhaa Rameshbabu 1.5 – 1

 

 

 

Carlsen – Praggnanandhaa. Zdroj: fotogalerie turnaje na Flickru , autor: Steve Bonhage

 

Ting Li-žen a Fabiano Caruana v klasickm tempu remizovali. Zaujalo mě zahájení, které si na 1. d4  vybral Caruana. V podstatě je to Královská indická s tahem Sf5. Myšlenkou je znepříjemnit bílému prosazení tahu e4, ale má to i své stinné stránky. Na poli f5 nestojí černý střelec zrovna dobře a bílý má navíc i možnost zaměřit se na pěšce na b7, což se stalo i v partii.
Ting získal dobrou pozici a dokonce se mu podařilo dobýt i slabého pěšce na d6. Realizace takové výhody by byla těžká, ale nikoli nemožná.
Ting však zvolil variantu (36. Sf1), ve které černý dostane pěšce zpět a hra přejde do rovné koncovky, remis.

 

 

O tom, že se Ting Li-žen na turnaji vysloveně trápí, nemůže být po včerejším kole už žádných pochyb. V armageddonu dosáhl převahy, dokonce měl i lepší čas, ale pak tupě a bezmyšlenkovitě vzal střelcem na e6 (21. Sxe6), po čemž mu sice zůstala figura navíc, ale černý pěšec na a2 byl dostatečnou kompenzací za materiální nevýhodu černého. S pěti minutami na hodinách nebylo těžké spočítat si, že bílý musí opakovat tahy, aby nedovolil černému proměnit pěšce v dámu. V podstatě se tak tah 21. Sxe6 rovnal porážce, protože remíza v armageddonu se počítá jako vítězství černého.
Ting Li-žen – Fabiano Caruana 1 – 1.5

 

 

 

Ting Li-žen – Caruana. I na fotografii je vidět, že to jde s Li-ženem z kopce 🙂 . Zdroj: fotogalerie turnaje na Flickru , autor: Steve Bonhage

 

Svou šanci získat tři body za výhru v klasickém tempu promarnil Hikaru Nakamura. Alireza Firouzja měl bílé figury a v osmnáctém tahu zahrál „agresivní“ 18. g4. Na okamžik uzavřel černého střelce na h3 a získal dva pěšce, ale jeho královské křídlo bylo v troskách a svázaný jezdec na g2 nevěštil nic dobrého.
Oba pěšce navíc musel záhy vrátit, svázaný jezdec mu zůstal  :usmev: .
V těžké pozici se však Firouzja vynalézavě bránil a když se Nakamura dopustil několika nepřesností, hra se srovnala (30. … Vd8; 32. … Sxd2), remíza.

 

 

Armageddon nebyl nijak jednoznačnou záležitostí. Ve hře dvou jezdců sice bílý získal malou výhodu, ale černý mohl po 28. Sa2 vyrovnat hru. Nevím, co se Nakamurovi nelíbilo na braní pěšce na a4  :usmev: . Pěšce nevzal ani později a místo toho nechal soupeře rozehrát bílé věže a pod tlakem pak padl pěšec na f7. Pozice černého se zhroutila.
Alireza Firouzja – Hikaru Nakamura 1.5 – 1

 

 

 

Tabulka po osmém kole (screenshot z webu chess.com):

 

K turnaji žen se dostanu až v odpoledních hodinách (večer vyjde). Není nad to, když si přivstanete a 45 minut probíhá u poskytovatele internetových služeb údržba  :smich: . Dopisovat článek přes datové připojení z mobilního telefonu nehodlám  :mrknuti: .

 

Tabulka turnaje žen po osmém kole (screenshot z webu chess.com):

 

 

Výsledky 8. kola (screenshot z webu pořadatelů):

 

Los 9. kola (screenshot z webu pořadatelů):

 

 

Odkazy:

Web turnaje
Web open turnajů
Online na chess.com (muži)
Online na chess.com (ženy)
Online na lichess.org
Komentovaný přenos na YT chess24
Fotogalerie turnaje na Flickru

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
1 komentář
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Martin

Nemyslím si, že Magnus Carlsen by chtěl se “starými” rychle remizovat a s mladými hrát na výhru. Bílými chce porazit každého. A když má černé, tak záleží jak k tomu přistoupí bílý. “Starší’ hráči si i bílými proti Carlsenovi často říkají, že je remíza dobrá a tak hrají pevné zahájení, nebo brzo opakují tahy a Carlsen proti tomu nemůže nic dělat. Zatímco mladí chtějí Carlsena porazit, postaví to ambiciózně a jsou ochotni riskovat a pak má Carlsen i černými šanci vyhrát a partie jsou delší a zajímavější.

1
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x