Ve Stavangeru dohráno

Včerejšími posledními koly skončily oba uzavřené turnaje ve Stavangeru. Norway Chess zná své vítěze.

 

Už jsem to psal několikrát, poslední kola turnajů se velmi podobají poslední etapě cyklistického závodu Tour de France  :usmev: , málokdo bojuje, většinou už je rozhodnuto. Nechci tím říct, že to všichni dávají za remízu, ale přece jen už u mnoha hráčů převládá smírná nálada.

V turnaji mužů svedl los posledního kola dohromady dvojici nejvýše postavených hráčů startovní listiny.
Magnus Carlsen měl bílé figury s Fabianem Caruanou. Carlsen byl před posledním kolem v čele turnaje s jedenapůlbodovým náskokem. Chtěl-li zvítězit, nesměl prohrát partii v klasickém tempu. I v případě porážky by se mohl stát vítězem, pak by však vše záleželo na výsledku partie Nakamury, který byl na druhém místě.
Carlsen s Caruanou rychle remizovali a bylo jasné, že i kdyby Nakamura svou partii vyhrál, maximálně by se na Carlsena dotáhl.

 

 

V armageddonu se hrálo dlouho vyrovnaně a v podstatě by se dalo říct, že o výsledku partie rozhodlo lepší hospodaření s časem. Partie se dostala do dámské koncovky, v níž měli oba hráči volné pěšce, ale ten černý se mi jevil jako nebezpečnější. Bílý však měl vždy eso v rukávě-slabého černého krále, takže se zdálo, že remíza je nevyhnutelná. Remis v armageddonu = výhra černého, Carlsen se z pochopitelných důvodů takovému výsledku vyhýbal.
V těžké koncovce s dvaatřiceti sekundami na hodinách Caruana pochybil, když zahrál 42. … Db1+ . Ztratil tím tempo, které rozhodlo o výsledku partie.
Magnus Carlsen – Fabiano Caruana 1.5 – 1

 

 

Hikaru Nakamura měl teoretickou šanci vyhrát turnaj.
Opravdu jen teoretickou, protože Carlsen by musel svou partii prohrát (hrál bílými  :smich: ) a Nakamura by musel v klasickém tempu porazit Praggnanandhu (černými  :usmev: ).
Nic není nemožné (autor: Toyoyta  :usmev: ), ale tento scénář byl málo pravděpodobný.
I když Praggnanandhaa a Nakamura odehráli jen 31 tahů a partie skončila remízou, seděli u šachovnice ze všech účastníků mužského turnaje nejdéle.

 

 

Armageddonová partie už nemohla nic ovlivnit. Praggnanandhaa si za vítězství mohl připsat maximálně 1.5 bodu, ale protože poražený v armageddonu dostává jeden bod, nemohl už mladý Ind Nakamuru v tabulce přeskočit. Nakamura možná ztratil motivaci, protože partii nesehrál dobře.
Praggnanandhaa Rameshbabu – Hikaru Nakamura 1.5 – 1

 

 

Ting Li-žen se v turnaji trápil, ale partie posledního kola s Firouzjou mu celkem vyšla. Tedy, vyšla… Mít Ting jinou formu, vyvíjela by se hra zřejmě jinak, ale v jeho rozpoložení je opakování tahů v mírně lepší (ale rovné) pozici malým úspěchem  :usmev: .

 

 

Ting hrál v armageddonu „dětské“ šachy. Zahájení nerozehrál moc dobře a pak si zvolil až příliš jednoduchý (=dětský  :usmev: ) plán-vyměnit černopolného střelce černého a pokusit se o „útok“ na královském křídle.
Střelce vyměnil, útok se nekonal, bílý přišel o pěšce a o partii.
Ting Li-žen – Alireza Firouzja 1 – 1.5

 

 

 

Vítěz Norway Chess Magnus Carlsen. Zdroj: fotogalerie turnaje na Flickru , autor: Steve Bonhage

 

Konečné pořadí (i s „NOKy“  :usmev: , screenshot z webu chess.com):

 

 

V turnaji žen bylo poslední kolo dobře „namixováno“ .
V přímém souboji o první místo se utkaly dvě vedoucí hráčky. Wenjun Ju měla jedenapůlbodový náskok, ale kdyby Tingjie Lei vyhrála, v tabulce by ji přeskočila.
Jenže Tingjie Lei chybovala už v zahájení. Varianta Slovanské obrany, ve které černý obětuje pěšce, se hrála už mnohokrát, ale tah 15. … Db6 se nehrává. Možná Lei spoléhala na nestejné střelce, ale na šachovnici zůstaly i věže a Wenjun Ju hrála končící hru jako stroj. Systematicky tlačila a-pěšce k poli proměny a vylepšovala postavení svých figur.
Krásná ukázka, jak hrát podobné pozice.
Wenjun Ju – Tingjie Lei 3 – 0

 

 

Nejmladší a nejstarší hráčka mezi sebou opět svedly těžkou a dlouhou bitvu. Tentokrát to však byla Pia Cramling, kdo se pokoušel „zlomit“ svou soupeřku. Vaishali Rameshbabu stála skoro po celou partii hůř, ale nakonec se jí ve skoro sto padesáti tahové partii podařilo ubránit remízu.
Obě hráčky „nasekaly“ v koncovce řadu chyb (doslova řadu  :usmev: ), ale není se čemu divit, protože obě hrály velkou část partie v silné časové tísni. Mladá Indka pak ukázala, že umí ubránit koncovku věže proti věži a střelci.

 

 

Blicalo se i v armageddonu. Vaishali měla skvělou pozici, ale s ubývajícím časem přibývalo chyb. Nakonec pozici pokazila a s výhledem na možnou remízu jí nezbývalo nic jiného než riskovat. Pia Cramling si byla vědoma toho, že remíza znamená její výhru, proto v závěru nic neriskovala a vynutila si remízu.
Vaishali Rameshbabu – Pia Cramling 1 – 1.5

 

 

Souboj mezi Annou Muzyčuk a Humpy Koneru byl především soubojem o umístění a finanční cenu. V partii hrané klasickým tempem se nic zvláštního nedělo a hráčky se v jednatřicátém tahu shodly na remíze.

 

 

Armageddonový rozstřel byl jednoznačnou záležitostí. Humpy Koneru si černými „nalezla“ do varianty, v níž černý tahá za kratší konec provazu. Když k tomu přidala „novinku“ 12. … Jc6, dostala strategicky špatnou pozici, v níž mohla doufat ve zvrat jen kdyby bílá utrpěla nějaký úraz hlavy  :usmev: .
Anna Muzyčuk – Humpy Koneru 1.5 – 1

 

 

 

Vítězka Norway Chess Women Wenjun Ju. Zdroj: fotogalerie turnaje na Flickru , autor: Steve Bonhage

 

Konečné pořadí (screenshot z webu chess.com):

 

Titulní foto: Magnus Carlsen. Zdroj: fotogalerie turnaje na Flickru , autor: Steve Bonhage

Odkazy:

Web turnaje
Web open turnajů
Online na chess.com (muži)
Online na chess.com (ženy)
Online na lichess.org
Komentovaný přenos na YT chess24
Fotogalerie turnaje na Flickru

 

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
3 komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
kraken8

Tohle vždycky dělám nerad, ale jestli dobře chápu Váš text (cituji: „Carlsen s Caruanou rychle remizovali a bylo jasné, že i kdyby Nakamura svou partii vyhrál, maximálně by se na Carlsena dotáhl.“), tak tam máte docela podstatnou chybu. Carlsen si tou remízou pojistil „jen“ to, že Nakamura v tu chvíli musel vyhrát první (klasickou) partii. A kdyby Carlsen pak nezískal v armagedonu ten půlbod navíc, tak kdyby Nakamura nakonec tu první partii vyhrál, tak nejen, že by Carlsena dohnal, on by ho dokonce přeskočil a ani TB by nebyl. Ale Carlsen věděl, co dělá, to je jasný (porazit v klasice černýma Praggu?) a podle přenosu se mně zdálo, že si Carlsen počkal na to, jaký zahájení Nakamura rozehraje a když viděl tu španělku, tak si šel pro remízu.

kraken8

I tohle tím pádem:
Hikaru Nakamura měl teoretickou šanci vyhrát turnaj.
Opravdu jen teoretickou, protože Carlsen by musel svou partii prohrát (hrál bílými) a Nakamura by musel v klasickém tempu porazit Praggnanandhu (černými).“

3
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x