Čtení na neděli

Ženy mají přednost 🙂 , takže dnes krátká informace o MČR žen v rapid šachu, jehož se nezúčastnily dvě nejlepší (podle umístění na MČR v Ostravě) české hráčky. Ty hrají poslední trojkolo německé Bundesligy žen.
V sobotu se hrálo v Mostech u Jablunkova, v Indii se hraje Mistrovství světa juniorů a Česká republika tam má své zastoupení. V Uzbekistánu je v plném proudu UzChess Cup a ve španělském Madridu se hraje „zápas pravdy“ 🙂 mezi Kramnikem a Martinezem.

 

Šachový klub Světlá nad Sázavou uspořádal v sobotu v Chotěboři Mistrovství ČR žen v rapid šachu. Devítikolového turnaje hraného švýcarským systémem se zúčastnilo 29 hráček. Tempo hry 15 minut + 5 sekund za provedený tah nejvíce vyhovovalo Karolíně Pilsové. V devíti kolech povolila soupeřkám jen dvě remízy (Petrová, Sikorová) a s osmi body obsadila samostatné první místo.
Na samostatném druhém místě skončila Nataša Richterová se 6.5 body. O třetím místě rozhodlo vedlejší hodnocení, protože Lucie Fizerová, Tereza Rodshtein a Olga Sikorová uhrály po šesti bodech.
Nejlepší vedlejší hodnocení přisoudilo bronzovou medaili Lucii Fizerové.

 

Odkazy:

Web organizátora
Propozice
Výsledky na chess-results


 

Zlatá a stříbrná medailistka, Julia Movsesian a Martina Kořenová, to jsou dvě z početné skupiny českých legionářek v týmu Rodewischer Schachmiezen v německé Bundeslize žen.
Tým se v tabulce nachází v jejím klidném středu a ještě před tímto trojkolem mohly jeho hráčky pomýšlet na medaili. Po pátečním a sobotním kole však jejich naděje na medailové umístění padly.
Bohužel se v pátek a sobotu našim hráčkám moc nedařilo  :smutek: . V dnešním dopoledním kole hrají se „sousedem“ v tabulce Solingenem.

 

Odkazy:

Web Bundesligy žen
Tabulka Bundesligy žen
Online partie na lichess.org


 

Tradiční, a vždy bohatě dotovaný, turnaj Mostecká věž se konal v sobotu 8. června v Mostech u Jablunkova.
Na startu rapid turnaje se sešlo 126 hráčů ze tří federací (CZE, SVK, POL), z toho šest mezinárodních mistrů, osm mistrů FIDE a jedna FIDE mistryně. Hrálo se švýcarským systémem na devět kol, tempo hry bylo 10 minut na partii + 5 sekund za provedený tah.

Jako turnajová jednička se představil IM Vojtěch Zwardoń a svou roli do puntíku splnil. Vojta povolil soupeřům jen dvě remízy (Piesik, Bureš), ostatní soupeře porazil. Konečných osm bodů znamenalo první místo v celkovém pořadí. O pořadí na druhém a třetím místě rozhodlo vedlejší hodnocení, protože Martin Fargač a Petr Virostko měli shodně 6.5 bodů. Lepší vedlejší hodnocení měl Martin Fargač.

 

Jaroslav Bureš a Vojtěch Zwardoń, v pozadí Piotr Piesik. Zdroj: Fotogalerie ŠK Karviná na webu rajce.cz , autor Filip Krajčovič.

 

Pohled do hracího sálu. Zdroj: Fotogalerie ŠK Karviná na webu rajce.cz , autor Filip Krajčovič.

 

Pokud si příští rok uděláte čas a rozhodnete se zahrát si tento skvělý turnaj, pak vaše rozhodnutí mohu jen schválit  :usmev: . V krásném prostředí si nejen zahrajete šachy, povykládáte s přáteli, ale určitě nepohrdnete ani nabídkou jídla a pití za lidové ceny (pivo Radegast 35,- Kč/ 0.5 l, výborný guláš 130,- Kč).

 

Odkazy:

Web pořadatele
Výsledky na chess-results
Fotogalerie ŠK Karviná na webu rajce.cz (Filip Krajčovič)


 

V hlavním městě indického státu Gudžarát Gándhínagaru se od 2. 6. do 13. 6. 2024 koná Mistrovství světa juniorů.

Mistrovství je rozděleno na open sekci a turnaj žen, oba turnaje se hrají tempem 90minut na 40 tahů, pak 30 minut do konce s přídavkem 30 sekund od prvního tahu. Hraje se švýcarským systémem na 11 kol s jedním volným dnem, který připadl na včerejší sobotu.

Českou republiku reprezentuje v open sekci FM Michal Jareš, v turnaji dívek hraje Daniela Nagyová.
Zatím se našim reprezentantům moc nedaří. Michal Jareš má na svém kontě po šesti kolech dva body, Daniela Nagyová 2,5 bodů.
Asi nikoho už nepřekvapí, že při takových výsledcích klesá jejich rating. Jareš zatím ztrácí 68 ratingových bodů, Nagyová 81 bodů. Jejich ztráty jsou pochopitelné, protože mnoho jejich soupeřů má silně podhodnocené ratingy.
Stačí se podívat třeba na výsledek Inda V. S. Nandishe, který je s ratingem 1981 na průběžném jedenáctém místě  :usmev: . O podhodnoceném ratingu ví jistě své i turnajová jednička Abhimanyu Mishra. Po šesti kolech má 3.5 bodu (44. místo) a na ratingu ztrácí 21 ELO bodů.

 

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Partie na lichess.org


 

V uzbeckém Taškentu se hraje UzChess Cup. Festival turnajů kopíruje formát festivalu TATA Steel (stejně jako Pražský mezinárodní šachový festival), hrají se turnaje Masters, Challengers a Futures.

Turnaje o deseti účastnících mají hvězdné obsazení, ratingový průměr turnaje Masters je 2712 u „béčkového“ turnaje Challengers činí 2616  :usmev: .

Po třech kolech je v turnaji Masters ve vedení uzbecká dvojice Nodribeků, Nodirbek Abdusattorov a Nodirbek Yakubboev, společně s čínským GM Yangyiem Yuem.

V turnaji Challengers vede Srb Aleksandar Indjić.

 

Tabulka turnaje Masters:

 

Tabulka turnaje Challengers:

 

Odkazy:

Výsledky na chess-results
Partie na lichess.org


 

Clash of Claims je souboj Vladimira Kramnika a Joseho Martineze (celým jménem: Jose Eduardo Martinez Alcantara).

Zatímco prvního z výše jmenovaných asi není třeba nijak představovat, Jose Martinez už tak známý asi není. I když…
Pokud někdo sleduje online hraní, tak jej asi bude znát pod přezdívkou Jospem. Nejlepší mexický hráč patří mezi „nej“ blicaře na serveru chess.com a i v reálném světě je se svým „blicratingem“ 2641 v první padesátce nejlepších hráčů.

Hraje se ve španělském Madridu, každý den mají sehrát hráči (dva dny už jsou za námi) 12 partií, přičemž šest z nich se hraje online (oba hráči sedí u počítačů na stejném místě a jsou sledováni), šest na normální šachovnici. Tempo hry 3+2, tedy bleskový šach.

Trochu mi nekoresponduje informace, že hráči mají sehrát denně dvanáct partií, se skutečností, že po dvou dnech vidím odehraných šestnáct partií. Je docela dobře možné, že se hráči dohodli a mírně změnili podmínky zápasu a že nehrají dvanáct partií denně, ale jen osm.
Pokud někdo ví, jak to je, nerozpakujte se to uvést v komentáři.

Po dvou dnech vede Kramnik 7.5-6.5 a měl-li zápas ukázat, že Martinez patří mezi hráče, kteří si „nějak pomáhají“ , tak to zatím Kramnikovi vůbec nevychází  :smich: , ale to se dalo čekat.

 

Odkazy:

Web souboje na chess.com

 

 

Loading

5 3 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
5 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Vojta Plát

Videl jsem ve studiu i kamarada z New Yorku, Alexe Ostrovskiyho. Ten mi i psal, ze to byla opet fraska diky Volodovi. Jinak koukam, ze Martinez zmenil federaci?! Predtim hral za Peru. Detaily nevim, ale treba spory se svazem jako u nekterych hracu v CR?

David Navara

José Martínez třeba už nehraje za Peru, aby ho V. Kramnik náhodou nenařkl, že zapírá.  :usmev: (Když si při jídle trochu ušpiním tričko, tak skvrnu zaperu.)

Etymolog

K zápasu Clash of Claims: dvě online blicky sehrané v pátek byly anulovány, protože na laptopu Kramnika špatně fungoval partiový čas (interesting!). Dle smlouvy a kvůli zajištění fair play se každý den unboxují nové laptopy, jenže kvůli Windows updates došlo u Kramnika k problémům s časem, které pak potvrdil i Chess.com. Takže zápas byl po dlouhých debatách zkrácen na 28 partií, včera dohráli OTB část (stav 7,5-6,5 pro Kramnika), unboxnuli nové laptopy a dnes nás čeká série 14 online blicek.
 
Zápas komentuje Levy, souhrn pátečního dramatu viz https://x.com/GothamChess/status/1799443595558019405

Etymolog

Jose Martinez v online formátu Kramnika porazil 9-4 a vyhrál tedy i celkově (15,5-11,5). Kramnik si opět párkrát postěžoval – řešil zpoždění, vadilo mu klikání myši soupeře, které slyšel dříve než se objevil tah na jeho monitoru, a v předposlední partii nečekaně spadnul, snad kvůli chybě Chess.com. Takže zhnuseně zápas ukončil bez odehrání poslední plánované partie. Bizár.

5
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x