Malebná pozice

Tah a2-a4 v následující partii (sice v trochu jiném postavení, kdy je zahrané místo 0-0 f2-f4) doporučili Kasparov a Nikitin v knize Sicilianskaja zaščita (Ševeningen, Moskva 1984) jako plně v tomto postavení možný. V jiné publikaci bývalého mistra světa Revoluce v zahájení (Praha 2008) v kapitole o scheveningenu pak věnoval tahu a-pěšce článek Schémata s a2-a4.

V naší ukázce ze zápasu německé menšiny ČSR reprezentovaní klubem DSV proti maďarské se tato varianta zkoušela. Zřejmě poprvé byla ovšem sehrána v holandské partii v Scheveningenu (Johner – Fontein, Scheveningen 1923). Pak lze několik partií najít ještě ve druhé polovině 20. let minulého století (2x se hrála v Magdeburgu 1927 jednou v Haagu 1928). Všechny úvodní tahy těchto střetnutí naleznete v poznámkách.

Naše partie probíhala typicky sicilsky, bílému patřilo královské křídlo. Černý se ale útoku vedeném tahem f4-f5-f6 ubránil vyměnil dámy a v koncovce bylo zřejmé, že bílému bude patřit dámské křídlo, kde měl 2 spojené volné pěšce. Na tuto část šachovnice pak převedl své dvě zbylé figury a tahem 39.Kc4! (pozici vidíte na úvodním diagramu, bílé figury jsou na dámském křídle, černé na opačném, sloupec d tvoří jakousi demarkační linii) obešel remízovou svůdnost a jasně zvítězil i když budoucí maďarský velmistr měl převahu dvou (ale málo postouplých) pěšců.

Baumgartl – Barcza [B84]
ČSR – Maďarsko, 1937

Partie ke stažení.

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x