Nejen Mitropa, ale i drby :-)

Na Mitropě se našim zatím daří, hraje se však i jinde. Drby z Ruska a z okolí 🙂

 

Ani ve druhém kole naše týmy na hybridním turnaji Mitropa Cup nezklamaly. Sestavy sice doznaly malých změn, ale na výkon mužského ani ženského týmu to nemělo vliv.

Muži porazili Slovince 2.5 – 1.5. Důležitý bod „udělal“ na třetí šachovnici Tadeáš Kriebel, ale bez remíz Babuly (1.deska), Krejčího (2.š.) a Fiňka (4.deska) by to asi nestačilo  :usmev:
Po dvou kolech jsou muži ČR v čele turnajové tabulky a dnes hrají s nebezpečným celkem Itálie. Opět  uvidíme pozměněnou sestavu: 1.Nguyen, 2. Babula, 3. Krejčí, 4. Kriebel .
Odpočine si Vašek Finěk.

I ženy zatím hrají velmi dobře. Ve druhém kole si poradily se Slovinkami dokonce výraznějším rozdílem než muži (3-1). Po jednotlivých šachovnicích: Olšarová 1/2, Petrová 1, Worek 1, Richterová 1/2. Zatím ženy dělí první až třetí místo společně s Německem a Itálií.
Právě s Itálií dnes svedou souboj o první místo a na rozdíl od mužské reprezentace dnes uvidíme stejnou sestavu Češek jako včera. V utkání jsou mírnými favoritkami Italky, ale věřím, že naše děvčata si s nimi poradí  :mrknuti:  :palec-nahoru:

(Mimochodem, tak mě napadlo: hybridní šach asi nebude to „pravé ořechové“ pro kuřáky  :usmev: . Asi těžko bude běhat rozhodčí s kamerou za kuřákem někam před hrací místnost …  :smich: )

Výsledky a tabulky na chess-results: mužiženy.

Při procházení partií prvního a druhého kola člověk občas narazí na „malou tragédii“  :usmev: .

V partii prvního kola Ferková – Hrescak (Hresćak?) správně odevzdala černá figuru za volného pěšce a dosáhla téměř na remízu.
Téměř.
S necelou minutou na hodinách nenašla po vypjatém boji remízovou cestu a bílá si sebevědomě dokráčela pro bod.

 

 


Turnajů v Maďarsku se v uplynulých dnech zúčastňovalo povícero českých hráčů, V aktuálně hraném First Saturday je jen jeden český zástupce-GM Vojtěch Plát. Po pěti odehraných kolech je prozatím na pátém místě s jednoapůlbodovou ztrátou na doposud vedoucího Mishru Abhimanyua.


 

V sousedním Polsku pokračují šampionáty jednotlivců mužů i žen. Muži hrají KO systémem, ženy klasicky jednokolově.

Mezi muži už není ve hře o medaili ani jeden loňský medailista. Do finále postoupili GM Wojtaszek a GM Moranda. O třetí místo se utkají poražení semifinalisté GM Soćko a IM Teclaf.

V „ženách“ je situace hodně zajímavá. Dvě kola před koncem bojuje o první místo polovina účastnic  :usmev:
Pět hráček má 4,5 bodů ! Zawadzka, Majdan, Cyfka, Kulon a Soćko… a s trochou štěstí může ještě zabojovat o medaili i šestá Julia Antolak.


 

Po vítězství Jana Nepomňaščiho v turnaji kandidátů se nechal slyšet předseda Ruské šachové federace Andrej Filatov, že vítězi pomohlo očkování vakcínou Sputnik V  :smich: .
Řekl: „Základem sebevědomé hry Nepomňaščiho nebyla jen technická příprava, ale i to, že se nechal včas naočkovat naší vakcínou Sputnik V….

Hodně ruských fanoušků tímto prohlášením doslova rozžhavil doběla a svými komentáři dávali najevo nesouhlas s tímto prohlášením (např.: „A pro idioty ještě očkování nevymysleli? “ nebo: „Nepomňaščimu píchněte Sputnik, Carlsenovi Novičok a titul je opět doma v Rusku!„).

Je však také možné, že Filatov vše myslel ironicky a mnozí čtenáři jeho „žertík“ nepochopili.
V tom případě bych jeho vtípek ocenil  :palec-nahoru:

 


 

Středem zájmu šachových fanoušku se kvůli údajnému střetu zájmů  :usmev: stal jiný Rus, prezident FIDE Arkadij Dvorkovič. Ten totiž hrdě prohlásil, že Nepomňaščimu v přípravě pomohly výpočetní schopnosti  superpočítače „Žores“ (Zhores) ze společnosti Skoltech, v níž je Dvorkovič předsedou nadace „Skolkovo“.

Nebral bych ten střet zájmů až tak vážně. Ledaže by někomu pomáhal přímo při partii  :smich: .
Prostě Dvorkovič jen fandí ruskému hráči  :usmev:


 

Nešachová blbůstka na závěr. Při sledování naší politické scény mě napadlo, že my Češi máme být na co hrdí  :usmev: .
A když vyhrajeme Mitropu, bude to ještě lepší  :mrknuti:

 

5 5 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
6 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Martin Petr

Ahoj, součástí hracího prostoru Mitropy je i prostor pro kuřáky 🙂 Jen tedy s dotyčným musí jít rozhodčí. Stejně jako pro kafe, nebo tam je kamera. Na záchod teda ještě rozhodčí nemusí a není tam ani kamera … Hybridní poslední rozloučení jsme zažili nedávno, moc vtipné to nebylo, rozloučení s Jardou Fuksíkem jsme poslouchali venku z reproduktorů, protože dovnitř mohlo jen 15 lidí. Fakt divné. Ale je pravda, že pohřby nejsou velká zábava ani vevnitř… Prostě je doba taková, jaká je, snad bude brzo normální 🙂

David Navara

Pokud je mi známo, při hybridních soutěžích kuřáci mohou používat pouze takzvané hybridní cigarety, vzniklé spojením cigarety elektronické s klasickou. Přičemž musejí stát jednou nohou mimo hrací prostor a druhou uvnitř. Je povoleno mísit náplně obou cigaret, ovšem pouze na jeden tah. Ten poslední.
Jelikož sám jsem nekuřákem, po informacích jsem se nepídil a je možné, že mé údaje jsou nepřesné. Asi tak o měsíc a šest dní.
 
Jinak myslím, že ta chorvatská hráčka se jmenuje Hreščak, ale jistý si nejsem. Písmeno ć obvykle vídám spíše na konci příjmení, ale pravidla pravopisu neznám. Každopádně se to počáteční písmeno čte jako „ch“.

Jan Jílek

Zajímavé. S trochou fantazie by se tak jakákoli partie té hráčky (obzvlášť pak bílými) dala nazvat bitvou u Chresčaku (ové), ne?  :usmev:

David Navara

Také mne to napadlo, ale podle obvyklého přepisu to byla bitva u Kresčaku.
Bitva u Kresčaku – Wikipedie (wikipedia.org)

Jan Jílek

Jasně, ale tím si nemusíme ten trochu jednodušší vtip kazit  :mrknuti:

6
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x