Na Berlín!

V šachově poněkud netradičním místě (nepamatuji si nějakou významnou světovou akci v tomto městě), v německém Berlíně, začala prvním turnajem série FIDE Grand Prix.

Celé série se zúčastní 24 hráčů, kteří by měli odehrát minimálně dva turnaje. Dva nejlepší hráči série postupují do turnaje kandidátů. Systém jednotlivých turnajů je stejný, šestnáct hráčů je rozděleno do čtyř skupin, kde se utkají dvojkolově každý s každým. Z těchto miniturnajů postupují nejlepší do vyřazovacích bojů.
Tempo hry je „klasické“, 90 minut na 40 tahů, pak 30 minut do konce a už od prvního tahu se hráčům přidává 30 sekund (známe z našich soutěží).
V případě rovnosti bodů se hrají tiebreaky. Dvě partie tempem 15+10, pak dvě bleskové partie tempem 3+2 a pokud ani to nerozhodně, hraje se armaggedon, kdy má bílý pět minut, ale povinnost vyhrát, černý má jen čtyři minuty a za jeho výhru se považuje i remíza.

První turnaj začal losováním v Berlíně už 3.2.2022. Včera, tj.4.2., byla na pořadu první kola jednotlivých skupin. Z původní sestavy šestnácti hráčů vypadl Ting Li-žen, který nedostal vízum a stejně tak i Kirill Aleksejenko. Nahradili je Andrej Jesipenko a Radoslaw Wojtaszek.


 

Ve skupině „A“ hrají Bacrot, Jesipenko, Griščuk a Nakamura, pro nějž je to po dvou letech první turnaj v klasickém šachu.
Jediný „Berlín“ v Berlíně  :usmev: jsme v prvním kole viděli v partii Bacrot-Nakamura. Bílý měl obvyklou mikroskopickou výhodu, ale černý pozornou obranou udržel remízu.

Ve druhé partii této skupiny měl bílé Jesipenko, černé Griščuk.
Griščuk „klasicky“ ztratil hodně času (48 minut!) v zahájení, když „počítal“ tah 10. … Sxa3, který by skoro každý zahrál po několikasekundovém přemýšlení. Jesipenko časové výhody nevyužil a brzy se čas srovnal. I pozice byla rovná, ale hrubá chyba 28.Db1?? vedla k vyhrané pozici černého.
Na tah 10. … Sxa3 spotřeboval Griščuk 48 minut, na tah 28. … Jxb4? jen 48 sekund  :usmev: . Kdyby se zamyslel, možná by postřehl, že na bílého krále dost nepříjemně „fouká“ po diagonále a7-g1.
Po dalších deseti tazích skončila i tato partie remízou.

 


 

V „B“ skupině, kde hrají Rapport, Wojtaszek, Oparin a Fedosejev, skončily obě partie výhrami bílých figur.

Fedosejev v partii se Oparinem získal malou výhodu, když soupeři vytvořil izolovaného pěšce, před kterým se ukázkově usadil bílý jezdec. Izolovaný pěšec však sám o sobě neprohrává  :usmev: . Na pomoc bílému přispěchal soupeř. Po tahu 25. … h3? je černý h-pěšec prakticky ztracen. Fedosejev si svou šanci nenechal ujít.

 

 

V partii Wojtaszek-Rapport sehrál černý celkem originálně zahájení. Wojtaszek získal ze zahájení výhodu a ač se Rapport urputně bránil, Wojtaszek zvítězil v jezdcové koncovce.

 


 

Skupina „C“ se hraje ve složení: Aronjan, Vidit, Keymer a Dubov.

Aronjan s Viditem sehráli poměrně ostrou variantu Nimcovičovy indické, kde se podle vyjádření Aronjana „může spousta věcí pokazit“  :usmev: .
Aronjan získal po zahájení malou výhodu ve formě černého pěšce na d5, který omezoval střelce b7. Vidit chyboval v 35.tahu (35. … Vc7?), kdy se měl smířit s tím, že s bělopolným střelcem bude muset hájit pozici se svými pěšci na bílých polích (35. … f5+=). Aronjan nezaváhal, zahrál sám pěšcem na f5 a získal pěšce, kterého uplatnil k výhře.

 

 

Vincent Keymer měl s Daniilem Dubovem skoro celou partii výhodu. Tu menší, tu větší, ale stále to byl černý, kdo „dotahoval“. Dubov se však velmi dobře bránil a v koncovce neváhal odevzdat figuru a přejít do remízové koncovky V+S vs. V, v níž ukázal, jak se to má hrát na remízu  :usmev: .


 

Skupinu „D“ tvoří čtveřice: So, Dominguez, Širov a Harikrishna.
Obě partie prvního kola skončily poměrně rychle remízami, ale partie to rozhodně nebyly nudné (hlavně volbou zahájení  :usmev: ).

 

 


 

Web turnaje

Online na chess24.com

 

 

Loading

5 2 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x