Třikrát dohráno

Dohrál se festival Ostravský koník 2022, dohrál se turnaj družstev Mitropa Cup a dohrál se také turnaj TEPE SIGEMAN & CO CHESS TOURNAMENT.

 

Populární festival Ostravský koník hlásí dohráno.
V neděli 8.5.2022 skončily poslední partie festivalu, který se hrál ve třech skupinách.

Ve skupině „A“ kraloval FM Martin Fargač z Třince, který se ziskem sedmi bodů zvítězil systémem „start-cíl“.

FM Martin Fargač, autor: Petr Beran

 

Už v osmém kole měl 1.5 bodu náskok a ani porážka od půvabné polské Katarzyny Dwilewicz v posledním kole jej nemohla připravit o vítězství. Na druhém místě skončil mladý ukrajinský hráč Vladyslav Fiščuk se šesti body. Šest bodů nasbírala již zmiňovaná Katarzyna Dwilewicz, kterou lepší vedlejší hodnocení vyneslo na třetí místo před Franciszka Serneckého a Ladislava Dobrovolského.

 

Katarzyna Dwilewicz, autor Amruta Mokal, zdroj: Chessbase India

 

V „B“ skupině „řádila“ mládež  :usmev: .
Nejvíce bodů uhrál Jakub Rakovský ze Slovenska (8 b.). Na druhém místě skončil další junior Filip Nowak z Polska (7.5 b.), třetí byl Piotr Madajczak (Polsko, 7 b.).

Podobným způsobem si počínali mladí ve skupině „C“. Tentokrát se však hlavní ceny nedostaly do zahraničí, ale jdou do Frýdku-Místku.
Na prvním místě byl Matyáš Trojan s 8.5 body. Druhou příčku obsadil Denis Lička se 7 body a stejný počet bodů měl i třetí v pořadí David Juračák.

 

Odkazy:

Web pořadatele
Výsledky „A“
Výsledky „B“
Výsledky „C“


 

Skončily turnaje družstev Mitropa Cup.

Naši muži a ženy určitě nejeli na Korsiku, kde se turnaje hrály, pro medaile  :usmev: . Šlo spíše o sbírání zkušeností a „otrkání“ se v mezinárodní konkurenci.
Nehodlám hodnotit výkony našich týmů, protože předpokládám, že na svazovém webu se objeví zprávy obou kapitánů, kde bude vystoupení české reprezentace zhodnoceno povolanými osobami.

Omezím se jen na konstatování, že muži skončili na šestém místě (z devíti týmů), ženy dopadly o poznání hůře. Deváté místo z deseti týmů není na jedničku s hvězdičkou  :smich: .

Pobavilo však poslední kolo.
Nejsem si jistý, zda se partie Medić – Němcová Karin opravdu odehrála tak, jak je vidět na onlinech, ale pokud ano, pak před Karin smekám  :usmev: .

Podařilo se mi v životě vyhrát, nebo remizovat, kde co… Dokonce i následující koncovku jsem remizoval (s pomocí Šachana  :smich: ), ale Karin mě překonala.

 

Závěr partie Medić – Němcová Karin vidím asi takto, jinak si to neumím vysvětlit  :usmev: :

 

 

Opravdu nevím, zda bylo vše na onlinu správně, posuďte sami. V závěrečné pozici měla bílá na hodinách 14:34 , černá 9:16 (minuty:sekundy), ale když jsou nervy „na pochodu“, čas není rozhodující.

 

 

Odkazy:

Web pořadatele

Výsledky na chess-results (muži)
Výsledky na chess-results (ženy)

 


 

Ve švédském Malmö skončil turnaj TEPE SIGEMAN & CO CHESS TOURNAMENT, v němž hrál i náš David Navara.

David hrál zajímavé šachy (a nebyl sám), ale prohra v prvním kole se Salemem jej hodně přibrzdila. David Navara nakonec skončil v sedmikolovém turnaji na padesáti procentech. Jedna porážka, jedno vítězství, pět remíz, to znamenalo konečné páté místo v tabulce.
Stačilo uhrát o půl bodu více a mohlo to být místo druhé (nebo třetí či čtvrté).

Vítězem turnaje se stal se ziskem pěti bodů Američan Hans Moke Niemann. Donedávna v Evropě nepříliš známé jméno, ale kdo „dohlédl“ i za „velkou louži“, věděl, že tento mladík (ročník 2003) je velkou nadějí amerického šachu. V turnaji předvedl impozantní výkon, když třikrát zvítězil, čtyřikrát remizoval a ani jednou neokusil hořkost porážky (perfo 2842!).

O druhé až čtvrté místo se se čtyřmi body podělili Arjun Erigaisi, Nils Grandelius a Michael Adams. Na místě pátém byl David Navara, šestým byl Jorden Van Forrest, sedmé místo patřilo Salehu Salemovi a „černý Petr“ zbyl na Alexeje Širova.

Právě se Širovem vyhrál David Navara v předposledním kole, když názorně předvedl, že nestejní střelci nemusí v koncovce vždy znamenat remízu  :usmev: .

 

Konečná tabulka turnaje:

 

 

TEPE SIGEMAN & CO CHESS TOURNAMENT

Odkazy:

Web pořadatele
Výsledky na chess-results

 

Loading

5 1 hlas
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
Žádný komentář
Inline Feedbacks
View all comments
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x