Je rozhodnuto?

Asi ano, ale k jistotě potřebuje Nepo ještě aspoň půl bodu a stačit mu bude i jakákoli ztráta jeho pronásledovatelů Tinga a Nakamury.
Po dvanáctém kole Turnaje kandidátů 2022 má Nepomňašči dvoubodový náskok před druhým Nakamurou a třetím Tingem. Teoreticky by jej jeden z nich ještě mohl předehnat, ale to je krajně nepravděpodobné.

 

Nepo by musel prohrát obě partie a Ting nebo Naka by museli dvě partie vyhrát. Otázkou je, co je méně pravděpodobné  :smich: .
Dvě Nepovy porážky nebo dvě výhry jednoho z jeho pronásledovatelů, kteří se v posledním kole utkají ve vzájemném souboji?
Když vezmeme v úvahu, že by obě málo pravděpodobné události musely nastat současně, pak můžeme konstatovat, že Nepo je na 99,999% vítězem turnaje.

 

Laik žasne, odborník má jasno

Rapport Richard – Caruana Fabiano 1/2

Ve španělské hře si bílými figurami hrající Rapport zvolil „antiBerlín“ a ve střední hře měl mírnou převahu. Ta se však postupně vytratila a Rapport zamířil do věžové koncovky s pěšcem méně (33.e7).
Na internetu někteří Caruanovi fandové jásali, že má Fabi ještě šanci  :usmev: , ale záhy byli usměrněni lidmi, kteří o šachu něco vědí.
Tahle věžovka je celkem snadná remíza, zvlášť pro účastníky turnaje kandidátů  :usmev: .

 


 

F-pěšec je TABU!

Ting Li-žen – Radžabov Tejmur 0-1

Přiznám se, že před turnajem jsem tipoval Radžabova na suverénně poslední místo  :usmev: . A ejhle! Po včerejší partii je Radžabov čtvrtý.
Možná měl podobné mínění jako já o hře svého soupeře i Ting, protože po malém překvapení 8. … Ja6 se důsledně vyhýbal (15.h3; 16. bxa6?!; 18.Vd2?) remízovým pokračováním, až se mu podařilo remízu minout  :usmev: .
Klíčovým byl zřejmě tah 16.bxa6, protože pak už je na tom černý lépe. V devatenáctém tahu Ting porušil zásadu, kterou na tréninku dětí láskyplně vštěpuji svým svěřencům :“Sáhni na pěšce „f“ a zlomím ti ruku! “ (samozřejmě žertuji  :usmev: ).
Po 19.f3? si bílý nadělal tolik slabin, že si černý pomalu může vybírat, kterou cestou se vydá v ústrety bílému králi. Radžabov zvolil razantní  21. … Vxe3! a partie brzy skončila.

 


 

Nechtěl vyhrát

Duda Jan Krzysztof – Firúzdža Alireza 1/2

Už v minulém kole si Firúzdža řekl o pozvání do šachanistického spolku  :usmev: . Jeho sebedestruktivní nástup pěšci (g4,h4 a g5) v partii proti Nepovi byl „impozantní“.
V partii proti Dudovi Alireza svou přihlášku potvrdil  :smich: .

Hráči rozehráli ostrou variantu poloslovanské s obětí kvality za černého, která se dost často objevuje v partiích korespondenčních hráčů, ale hrává se i v praktickém šachu (např. Dubov – Širov 2013, 1/2). V pozici po 22.g3 se téměř vždy hraje 22. … c5. Je docela dobře možné, že černý by mohl zkusit třeba i 22. … Db6!?, což se mi líbí asi nejvíc, ale docela jistě si černý nemůže beztrestně dovolit tah 22. … g5? .
Duda sice zareagoval správně, ale v pozici, kde stáli králové „face to face“, nebylo jednoduché se správně zorientovat. Tah 27.Vf2? vypadá logicky, ale černý měl k dispozici „drzé“ 28. … Jf4! , po čemž by se srovnal materiál i hra.

Firúzdža však této možnosti nevyužil, a převaha tak zůstala na straně bílého. Duda svou výhodu vypustil tři tahy před časovou kontrolou, když s necelými osmi minutami na hodinách zahrál automaticky 37.Vxf7. Kdyby se na chvíli zamyslel, jistě by našel správný plán se zdvojením věží na g-sloupci.
Ne, že by to bylo jasně vyhrané, ale černý by v této pozici dost trpěl.

 


 

Šaškárna o první místo

Nepomňašči Jan – Nakamura Hikaru 1/2

„Boj“ o první místo nebyl bojem. Oba hráči předvedli známou remízovou šaškárnu s poskakováním dam po polích e4 a d4, resp. e6 a d6, v Berlínské variantě španělské hry.
Z pohledu bílého je tahle remíza v pořádku, posouvá jej blíže ke kýženému cíli. Ale proč si vůbec sedal v téhle partii k šachovnici Nakamura? Nevím…

 

 

 


 

Dnes je na pořadu volný den a pak už jen poslední dvě kola. Vítěz je téměř jasný, ale ještě zbývá vyřešit poslední hádanku: bude Magnus Carlsen titul obhajovat, nebo odejde do ústraní jako nikdy neporažený mistr světa?

 

Tabulka po 12.kole: 

 

Turnaj kandidátů 2022

Odkazy:

Web turnaje
Online na chess24.com
Online na lichess.org
Výsledky na chess-results

5 4 hlasů
Hodnocení článku
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho pomocí tlačítek níže. Děkujeme  :mrknuti:
Upozorňování
Upozornit na
guest
12 komentářů
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
kraken8

„Ale proč si vůbec sedal v téhle partii k šachovnici Nakamura? Nevím…“
Nedá mně to, abych si tady nerýpnul. Pan Navara tady jednou (na mou výtku, zápas Carlsen vs Nepo) psal, že i když černý potřebuje vyhrát a bílýmu stačí remíza a bílý hraje tvrdě na remízu, tak s tím černý nic neudělá a tak nějak naznačoval, že boj je v podstatě zbytečný. Takže … již to tady bylo, nám amatérům, vysvětleno ? A co si pamatuju, tak i ostatní v diskuzi se přikláněli k výkladu pana Navary. Já to přičítal a přičítám tomu, že místní osazenstvo má až moc velký respekt k autoritám ?

kraken8

Ano. Jenže přesně takhle krotce tenkrát hrál Nepo. Sice ta partie měla víc tahů, ale Nepo už od začátku v podstatě souhlasil s remízou. Podle pana Navary pak měl Nepo úplně stejný šance na titul jako před partií. No co už. Já to chápu tak, že peníze za umístění a Elo hodnocení jsou důležitější, jak malá šance na to si zahrát o MS.

kraken8

1/ Nakamura pořád může vyhrát
2/ Nepo tenkrát potřeboval bílýma všechno vyhrát a černýma aspoň jednu výhru k tomu, takže zas až tak nesouhlasím…

David Navara

Pokud se Magnus zápasu nezúčastní, může i druhé místo stačit na účast. (Kdoví.) Jinak mám pocit, že kdyby Hikaru Nakamura chtěl všechno podřídit boji o postup, nekomentoval by denně odehrané partie pro svůj stream na chess.com. Přeci jen to stojí určitou energii. Jinak Berlínskou považuji za legitimní a zdravé zahájení. Bílý tam může hru zploštit, ale to se dá i ve většině jiných zdravých zahájení. A mnohá další se do podobných turnajů nehodí, takže výběr je těžký. Osobně mám pocit, že příprava opravdu ambiciózních variant za černého stojí dvakrát až třikrát více času než něco solidního, protože je potřeba je znát velmi dobře a vyhnout se nejrůznějším plochým pozicím. Na MČR jsem strávil zkoumáním ambiciózních variant za černého několik hodin, přičemž většina z nich se nakonec nehrála. Pokud hraje na výhru i bílý, má černý podstatně větší šance.

David Navara

Nesouhlasím, já jsem to napsal trochu jinak. V zápase Carlsen – Něpomňaščij Nor vedl 6:3 a když jste se podivoval, proč „Něpo“ černými souhlasil s klidnou remízou, napsal jsem něco v tom smyslu, že po remíze jeho šance v zápase zůstaly přibližně stejné jako předtím. (Pokud někdo neprohrál přes 100 partií po sobě, nevím, proč by měl prohrávat zrovna bílými, když v dané situaci není pod tlakem.) Když černý hraje proti silnému soupeři, který nemá důvod riskovat, hazardní hra mu dává určité šance na vítězství v partii, ale daleko více jich za daných okolností dává bílému. A jelikož prohra by šance snížila v podstatě na nulu, je rozumné předpokládat, že po remíze černými zůstanou velmi podobné jako před ní, byť ne úplně nulové. Černými se samozřejmě dá hrát na výhru, ale třeba v Najdorfově sicilské občas nemusíte vyjít ze zahájení a po 3.Sb5+ je beztak těžké s pozicí něco udělat. A tahy jako 1…g6 nebo 1…d5 se na úrovni 2750+ hodí spíše do rapidu. Na špičkové úrovni bílí vyhrávají výrazně častěji než černí, takže pokud černý riskantní hrou sníží pravděpodobnost remízy, snadno se to může obrátit proti němu. Ale samozřejmě se černými vyhrávat dá, i když soupeři stačí remíza. Ale podaří se to málokdy a často za sebou musíte pálit mosty.

kraken8

Pane Navaro, naprostý souhlas (bez ironie). Až na tu drobnost (a tady se asi neshodujeme), že Nepo, aby vůbec měl šanci celý zápas vyhrát, tak prostě tu výhru s černýma musel udělat tak jako tak. Ale chápu, že za dané situace bylo prakticky rozhodnuto a hlava a třeba i vyčerpání… Z mého pohledu to ale prostě byla neúcta k fanouškům, divákům, sponzorům, chápu ale, že to je subjektivní. Koneckonců, proto Vás mám, pane Navaro, rád. Věřím, že Vy byste to jako Nepo a jako Naka nezahrál. Co se týče druhého místa, tak si myslím, že je to bouře ve sklenici vody, nebo jak zní to přirovnání. Carlsen hrát bude. Ale třeba se pletu a jsem vedle jak ta jedle ?

kraken8

No jo, jenže když je situace taková, že musím vyhrát jednu ze tří partií a to stůj co stůj a já v podstatě naprosto dobrovolně hned tu první partii remizuju, tak jsem si prostě snížil šance, v tomto případě v podstatě o třetinu. Ono vyhrát jednu ze tří, nebo ze dvou partií, je podle mě rozdíl. Technicky vzato, ano, ten zápas byl stejně v podstatě rozhodnutý. Jenže ani to nezkusit? Jak jsem psal, tohle je ale čistě subjektivní. Mě prostě nejvíc překvapil fakt, že jsem tohle viděl napsat právě pana Navaru   :nastvany:  Nakamura? Však tam to v podstatě bylo podobný a podivujete se nakonec úplně stejně jako já   :smich:  Přitom vlastně u Nakamury to jde minimálně chápat tak, že bojuje o lepší finanční cenu, takže tam ta motivace k rychlé remíze jde aspoň takhle pochopit. A kdo ví, třeba ví víc a Carlsen opravdu nakonec …?

12
0
Zajímá nás co si myslíte, směle komentujte.x
()
x